Apple uygulamaları artık kullanıcının “parmak izini” alamayacak

Apple uygulamaları artık kullanıcının “parmak izini” alamayacak

Kullandığınız her iOS cihazın 40 karakter uzunluğunda benzersiz bir numarası olduğunu biliyor muydunuz? UDID (Unique Device Identifiter) olarak tanımlanan ve uygulama geliştiriciler tarafından “kullanıcının parmak izi” olarak tanımlanan bu rakam, her bir iOS cihazı benzer bir şekilde tanımlayabilmek için kullanıyor. Eğer kullandığınız uygulamaları yüklemeden önce hangi izinleri istediğini kontrol etme alışkanlığınız varsa, çoğunun cihazın UDID numarasına ulaşmak için izin istediğini de görmüşsünüzdür. Fakat bu durum değişmek üzere, hem de beklenen çok daha hızlı bir şekilde.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Apple, uygulamaların yakın gelecekte cihazları tanımlamak için kullanılan UDID bilgisine erişmesinin yasaklanacağını açıklamıştı. 2012 içerisinde hayata geçmesi beklenen bu uygulama kademeli olarak devreye girmeye başladı. Bu değişim özellikle ücretsiz iOS uygulamaları için çok önemli değişimlere neden olabilir…

UDID özellikle reklam ağları için çok büyük önem taşıyor. Her cihazı ayrı ayrı tanımlamayı sağlayan bu numara yardımıyla kullanıcıya daha uygun olabilecek reklamlar göstermek için kullanıyor. Özellikle reklam geliri beklentisi içerisinde olan ücretsiz iOS uygulamaları için UDID bugüne kadar neredeyse hayati bir önem taşıyordu.

Fakat artan medya ve hukuki baskılar nedeniyle Apple, uygulama geliştiricileri bu önemli araçtan mahrum etmesine neden olacak adımı atmaya karar verdi. Şu anda Apple’ın uygulama denetleme ekiplerinin bir kısmı kullanıcıdan UDID bilgisine erişim izni isteyen uygulamaları reddetmeye başladı bile. Yakın zamanda tüm denetleme ekipleri aynı süreci izlemeye başlayacak.

UDID’ye erişimin neden yasaklanacağına dair eminim ki bir fikriniz oluşmuştur ama kısaca bahsetmek gerekirse, bu özellik bir yandan kişisel mahremiyetle ilgili sorunları ortaya çıkartırken, diğer yandan cihazların kontrolünü elde etmek isteyebilecek saldırganlar tarafından da kullanılabilecek bir araç konumunda.

Peki UDID olmadan ücretsiz uygulamalar ayakta kalabilecekler mi? Büyük ihtimalle kalabilecekler ama reklam dönüşüm oranlarının üst seviyede kalabilmesini sağlayacak alternatif çözümler bulunması gerekiyor.

Reklam ağlarının kullanıcıya göre daha uygun reklamlar göstererek, dönüşüm oranlarını arttırmasını sağlayan UDID olmayınca reklamların karlılık oranlarının düşeceğine kesin gözle bakılıyor. Diğer yandan şimdiden reklamcıların UDID’e bağımlılığını dolaylı yollardan ortadan kaldıran alternatiflerden bahsedilmeye ve farklı çözümler sunulmaya başladı bile.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.