Biz genelde e-ticaretin kuruluş-girişim tarafına bakıyoruz ancak bazı diğer sektörlerde de online ticaretin tetiklediği ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Bunlardan biri her gün sayısız paketi siparişe hazırlayan kontrol sistemleri geliştiren robotik (elektronik) sektörü, diğeri gönderileri kaplayan kağıt (ve plastik) endüstrisi sonuncusu ise bu gönderilerin iletimini üstlenen lojistik. Bu sektörlerin ikisi dün önemli satın almalarla gündeme geldi.
Zappos Kiva Systems'ı satın alıyor
Online perakende devi Amazon dün açıkladığı bir satın almayla herkesi şaşırttı. Amazon, e-ticaret şirketleri için özel paketleme ve dağıtım otomosyonu yazılımları ve robotları geliştiren Kiva Systems'ı 775 milyon dolar nakit karşılığında satın alacağını duyurdu.
Kiva Systems'ın kurucusu Mick Mountz, sistem başına 5 milyon dolar aldıklarını ve yıllık yüzde 100 büyüme gösterdiklerini anlatmıştı. E-ticaretin yanısıra sağlık gibi çeşitli sektörlere de el atan Amazon, Fast Company'nin dünyanın 50 yenilikçi şirketi sıralamasına 23. sıradan girmişti. (video)
Amazon'un bu satın alması sürpriz olarak kabul edilse de son derece mantıklı bir karar olduğu tartışılmaz. Foxconn'un 2014'e kadar 1 milyon robotu 'işe almayı' düşündüğünü hatırlarsak, geleceğin insan gücünü gölgede bırakacak teknolojik değişiminin e-ticarete yansımalarını da anlayabiliriz.
Robotik sistemlerin istihdama negatif bir etkisi olduğu malum ancak bu sistemlerin Zappos'ta olduğu gibi müşteri memnuniyetini geliştirici bir unsur olarak öne çıktığı da bir gerçek.
UPS Avrupalı TNT'yi satın alıyor
Dün ajanslara geçen ve e-ticaret ile ilişkilendirdiğim önemli bir haber de Amerikalı lojistik devi UPS'in Avrupa'nın 2. numarası olarak gösterilen TNT'yi satın alacağını açıklaması oldu.
TNT'ye 6,8 milyar dolar ödeyeceği açıklanan UPS (United Parcel Service ), Alman DHL'in liderliğinde büyüyen Avrupa pazarında önemli bir güç olacak. UPS'in küresel büyüme stratejisinde Avrupa için bu denli büyük bir yatırım yapması bana kalırsa bölgede büyüyen e-ticaret pazarının potansiyeliyle derinden ilişkili.
Şimdiye kadar kargo (lojistik, taşımacılık) sektörünün büyük gönderilerle ayakta durduğunu kabul edebiliriz. Zira bireyler olarak her gün birilerine paket gönderimi yapma gereği duymuyoruz. Ancak öte yandan katlanarak artan e-ticaret ise her gün binlerce kargo aracını ve çalışanını yollara düşürüyor.
Online alışveriş alışkanlığa dönüşüyor
Henüz 'normal'imiz olacak seviyeye ulaşmasa da artık bir çok profesyonel akşamları e-ticaret mağazasından aldığı bir paketle eve dönüyor; online alışveriş alışkanlığa dönüşmeye başlıyor. Yukarda bahsettiğimiz satın almaların sebebini geçtiğimiz günlerde duyduğum şu sözler gayet güzel açıklıyor;
Önceki gün bir kargo çalışanı elindeki siparişle içeri girdiğinde, danışma görevlisinin gözlerindeki ifadeyi görmeliydin. Muhtemelen birazdan siparişlerin sahibini tek tek aramakla uğraşacaktı. Önümüzdeki dönemde şirketlerin (kamu kuruluşu olabilir) bu konuda bir sınırlama getirebileceğini düşünüyorum.