Warkingdoms.com: Tarayıcı tabanlı oyunlar mobile taşınıyor

Warkingdoms.com: Tarayıcı tabanlı oyunlar mobile taşınıyor

Tarayıcı tabanlı devasa online oyunlar özellikle bundan 3-4 yıl öncesinde Türkiye’yi kasıp kavuruyordu. Ünlü Ogame ve benzeri oyunlar Türk kullanıcılardan gördükleri büyük ilgi üzerine kısa sürede yerel içeriklerle zenginleştiler ve uzun süre yükselişlerini sürdürdüler. O zamanın şartları için oyunculara benzersiz bir oyun deneyimi sunan tarayıcı tabanlı devasa online oyunlar zaman içerisinde popülerliğini yitirmeye başladı. Bugün hala oynayanlar olsa da, bu tip oyunlar Türk kullanıcılar arasında eskisi kadar popüler değil.

Fakat bugünün sunduğu farklı şartlar ve yeni imkanlar bu tarz oyunlar için yeni bir fırsat sunabilir. En azından Twitturk ile tanıdığımız Rotasoft böyle düşünüyor. Yeni tarayıcı tabanlı devasa online oyunları Warkingdoms, bilgisayarlar için değil özellikli telefonlar (feature phone) ve akıllı telefonlar için tasarlanmış.

Yazının devamında Webrazzi okurlarına özel hediyemizi de bulabilirsiniz.

Yaklaşık 9 aydır üzerinde çalışılan WarKingdoms başlangıçta özellikli telefonlar için minimum görselliğe sahip bir şekilde açıldıktan sonra akıllı telefonların kapasitesini kullanabilecek şekilde zenginleştirildi.

Tamamı Türkiye’de geliştirilen ve kısa zaman önce beta sürecinden çıkan oyun için şu ana kadar çok düşük bir tanıtım faaliyeti yapıldı. Buna rağmen Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere ve Filipinlerden gelen kullanıcılar ile toplam kayıtlı üye sayısı 10 bini geçmiş durumda. 1200 üzerinde günlük aktif oyuncusu bulunan Warkingdoms, her gün 100 civarı yeni kullanıcı kaydı ile büyümeye devam ediyor.

Tarayıcı tabanlı devasa online oyunlara daha önce zaman ayırmış olanlar temel olarak iki farklı tür olduğunu biliyorlardır. Bunlardan ilki sürekli devam eden ve bir sonu olmayan oyunlar. Örneğin Ogame bu tarz bir oyundu, hatta bu anlamda Farmville de akıllara gelecektir. İkindi tür ise belli bir senaryosu ve sonu olan oyunlar. Hukumdarlar.com da bu tarza örnek olarak sayılabilir.

WarKingdoms da ikinci türe giriyor yani belli bir senaryosu ve sonu bulunuyor. Oyunda elmas kazanabildiğiniz 43 Şehir (Babil, İskenderiye, Roma, Efes, Atina, Kudüs gibi ) mevcut. Bu şehirler tarihte önemli ticaret yollarında bulunan büyük para merkezleri. Bu 43 şehir 3 ticaret yolunun (İpek Yolu, Baharat Yolu ve Kral Yolu) üzerinde bulunuyor. Yani her ticaret yolunda yaklaşık 15 şehir bulunmakta. Bu ticaret yollarının birini ele geçiren oyuncu ve ya oyunculardan oluşan bir ittifak oyunu bitirebiliyor.

Eğer bu başarılmaz ise oyun her halükarda 90 gün içerisinde bitiyor. Oyuncular 5 çağdan geçiyorlar. Tunç çağından başlıyorlar ve Helenistik çağa (5.çağ) kadar ilerliyorlar. Her çağda yeni üniteler çıkıyor, krallığın teknolojisi gelişiyor, 3. çağda ise oyuncu kendi kolonisini kurabiliyor ve buradan altın kazanıyor. İsteyen oyuncu başkasının kolonisini veya şehrini savaşarak fethedebiliyor. Her oyuncunun sahip olduğu bir krallık merkezi de var. Oyuncular buradan bütün krallığını yönetiyor. Krallık merkezleri ise fethedilemiyor ama yağmalanabiliyor.

Oyundaki 43 şehir saat başı oyundaki en değerli kaynak olan elmas üretiyorlar ve elmas sayesinde oyun içinde çeşitli avantajlar elde edilebiliyor. WarKingdoms’un gelir modeli de ağırlıklı olarak elmas satışı üzerine kurulu olacak.

Şu anda piyasada farklı tarayıcı tabanlı oyunlar bulmak lazım ama bunların önemli bir kısmının sağlıklı bir mobil sürümü olmaması WarKingdoms için bir avantaj gibi görünüyor. Bunun yanı sıra WarKingdoms’un yakın zamanda çıkartılacak olan iPhone ve Android’e özel uygulamaları akıllı telefon pazarında daha da yaygınlaşmasını sağlayabilir.

Rotasoft’tan Furkan Kuru’dan aldığım bilgiye göre sanal ürün satışının yanı sıra reklam geliri de oluşturması beklenen oyunun asıl hedefi, giderek çok ciddi bir ekonomi oluşturan (ve 2016’da 8 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklenen) akıllı telefon ekosistemi içerisinde önemli bir noktaya gelebilmek.

Bu oyunla ilgili kişisel olarak benim en çok aklıma takılan nokta, tarayıcı tabanlı devasa online oyunların misyonunu tamamlamış gibi görünüyor olmasıydı. Ama Furkan Kuru, bunun mobil dünya için geçerli olmadığını, yeni nesil cep telefonlarının sunduğu imkanlar ile bu tarz oyunların henüz mobil cihazlarda potansiyel hacmine ulaşmadıklarını söylüyor.

Oyunu denediyseniz siz de görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz…

Ve gelelim hediyemize... Webrazzi okurları WarKingdoms’a birkaç adım önde başlama fırsatına sahip olacaklar. Bu bağlantıya tıklayarak oyuna yönlenen okurlarımızı hediye olarak 250 elmas bekliyor (bağlantı 1 hafta boyunca aktif olacak). İyi eğlenceler :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.