Tümay Asena: Veri madenciliği öne çıkıyor - Webrazzi Dijital'12

Tümay Asena: Veri madenciliği öne çıkıyor  - Webrazzi Dijital'12

Webrazzi Dijital'12 konferansı tamamen dolu bir salonda, Nokta CEO'su Tümay Asena ile Webrazzi kurucusu Arda Kutsal'ın söyleşisiyle başladı. Asena, konuşmasında dijital pazarda kullanıcı eğilimlerini anlattı.

Tümay Asena, Nokta'nın erişim gücünü paylaşarak sözlerine başladı. Aralık ölçümlemesinde, Comscore'a göre Nokta siteleri Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 84'üne ulaşmış. Comscore'un devlet daireleri vs dahil edilmediği için 25 milyon kişilik bir kitleyi izlediğini söyleyen Asena, Nokta'nın tek başına 25 milyon tekil kullanıcıya ulaştığını söyledi.

Nokta'nın 4 yıllık bir geçmişi olduğunu kabul eden Nokta CEO'su, bir alan adı şirketiyken satın almalarla ve Intel yatırımıyla büyümeye devam ettiklerini söyledi.

İnternet şekil değiştiriyor

Tümay Asena internette bazı şeylerin şekil değiştirdiğini de söyledi. Örneğin üyelik girişi (login) işleminin bugün çok kolaylaştığını ve dün 1 milyon kişinin Facebook Login ile izlesene.com'a bağlandığını ifade etti. Bu rakam izlesene.com'un yüzde 60'ından fazlasına denk geliyor.

Nokta, normal üyelik girişini sadece Blogcu'da kullanır olmuş. Diğer sitelerde ise Facebook Login'i tercih etmiş. Facebook Open Graph'ın 300 bin izleme işlemi Facebook'a düşmüş.

Asena, bilgisayarlarda içerik üretimi giderek azaldığını ve mobile yönelimin arttığını da sözlerine ekledi. Asena'nın paylaştıklarına göre Fotokritik'te 1,6 milyon profesyonel lensle çekilen fotoğraf bulunuyor ve günde 500 fotoğraf yükleniyor. Lensograf'ta ise günde 200 fotoğraf yükleniyor. Sinemalar.com'da 200 bin film var ve ayda 30 bin yorum giriliyor.

Android'de 1 içerik üretilirken Apple platformları için 3 içerik üretildiğini söyleyen Asena blog tarafında içeriklerin görsel tarafa kaydığını ifade etti. Blogcu.com'da 200 bin aktif blog bulunuyor. Tumblr ve Pinterest'in Blogcu'daki değişimi getirdiğini söyleyen Nokta CEO'su "Biz artık yazmak yerine bloglamak terimini düşünüyoruz. Bu sayede geleneksel blogların da değeri artıyor." dedi.

Veri Madenciliği en önemli stratejilerimizden

Arda Kutsal'ın strateji odaklı sorularına da cevap veren Asena, internetin artık veri madenciliğine doğru gittiğini söyledi ve şunları paylaştı;

"Bilgileri alıp işliyoruz ve bunun daha çok başındayız. Bu internet reklamcılığını da daha iyi bir yere taşımak anlamına geliyor. Strateji olarak bunu dikkate alıyoruz. Dijitale harcanan para her yıl yüzde 30 büyüyor. Video tarafında ise yüzde yüzlük bir büyüme var. Ölçümlemeyi bilinir, doğru ve kullanılabilir kılabilirsek oranları arttırabiliriz.

Şeffaf olmalıyız ve kendi bindiğimiz dalı illegal sitelere reklam vererek kesmemeliyiz. Örneğin dizi sitelerinin içerik üreticilerine vs. bir katkısı yok ama bu noktada bazı sorunlar görüyoruz. IAB'de buna dikkat ediyoruz."

Facebook'ta bir video günde 500 bin kişiye ulaşabilir

Asena'ya göre Facebook'ta bir videonun paylaşım oranı yüksekse bir günde 500 bin izlenen videolara ulaşabiliyor. Türkiye'de ortalama 190 arkadaşımız var ve yüksek izleyiciye ulaşan bir video kurgulamak için kullanıcıyı videonun iç döngüsüne sokabilmek önemli. Videonun yüzde 80'ini izleyen kullanıcının paylaşım yapma oranı artıyor. Platformları dolduran içeriklerin ilk çıkış yeri ise video siteleri.

Sorular

Asena, gelen bir soru üzerine Facebook'un Open Graph'ini bir risk olarak görmediklerini söyledi. Google'ın her şeyi indekslemeye başladığında da bundan çekinmediklerini, bazı içeriklerini Google'dan saklamadıklarını ifade etti. Facebook'un şimdilik bazı riskleri olduğunu ama bunun kaldırılabilir olduğunu paylaştı. Facebook'un kullanıcıları profillemeye yardımcı olduğunu söyledi.

Diğer bir soruya karşılık olarak da özel içeriklerin hepsini telif hakkı ile kullandıklarını, İzlesene.com'un yüzde 15'i profesyonel içerik olduğunu paylaştı. Pepe çizgi filminin geçen sene en çok izlenen video olduğunu ve lisanslı olarak yayınladıklarını da ekledi.

Başka bir soruda VC yatırımından sonra şirketlerin nasıl dönüştüğüne değinen Asena, "yurtdışına açılmak vizyonlarınız arasına giriyor. 2012'de değil ama 2013'te yurtdışına açılmayı düşünüyoruz. Şu an trafiğimizin yüzde 10'u yurtdışından geliyor." dedi.

Asena oturumun son sorusunda Facebook'un bir 'kimlik'le içerik paylaşımını getirdiği için faydalı olduğunu ancak bunu tek seçenek olarak kullanıcılara sunma haklarının olmadığını da ifade etti. Bu durumun ücretli-ücretsiz içeriğe ulaşmak konusundaki bir denge olduğunu, zaman içinde bu noktada da her isteğe uygun çözümler sunulabileceğini dile getirdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.