Dijital reklamlarda yükselen değer: Video - Webrazzi Dijital’12

Dijital reklamlarda yükselen değer: Video - Webrazzi Dijital’12

Webrazzi Dijital’12 Konferansı tüm hızı ile devam ediyor. Medyanet ve CoAdvertise oturumunun ardından sahneyi devralan Nokta'dan Başar Ekim söze 2011 yılının video için fantastik bir yıl olduğunu söyleyerek başladı. Türkiye video izlenme ile ilgili bazı verileri aktaran Ekim, son bir yıla baktığımızda Şubat 2011'de aylık video izlenme sayısının 2,9 milyara tırmandığını dile getirdi.

Aynı şekilde Şubat 2011 video izlenme süresi 17,9 iken, 1 yıl içerisinde Şubat 2012'ye gelindiğinde 39,3 milyara çıktı. Yani %118'lik bir artış gerçekleşmiş oldu. İzleyici başına izlenen video sayıları da %74'lük artışla 144'ten 250'ye çıktı. Yani izlenme sayıları, izlenme süreleri ve izleyici başına izlenen video sayılarının hepsi önemli artışlar gösterdi.

Türkiye'de toplam video izleyici sayısının 21.870.ooo olduğunu aktaran Başar Ekim, bu kitlenin büyük bir kısmını genç kesimin domine ettiğine de vurgu yaptı. 15-24 yaş aralığında bulunan %40'lık , 25-34 yaş arası ise %32'lik kısım bunun kanıtı.

Türkiye'de en çok video izlenen yerlerin sıralamasını da veren Ekim, en çok Google, ardından Facebook, Nokta (İzlesene.com) ve Dailymotion ve Mynet aracılığı ile videoların izlendiğini sözlerine ekledi.

En çok izlenen içerikler komik, müzik ve premium içerik kategorilerinde ayrılıyor. Sunumda dikkat çeken noktalardan birisi de premium içerik oldu. Nokta bu premium içerikleri 4'e ayırıyor. Bunlar; dizi-eğlence, haber, spor ve çocuk kategorileri. Premium içerikte genelde çocuk kategorisi başı çekiyor. Bunun sebebi ise ebeveynlerin çocuklarının izleyeceği içerikleri kendilerinin özel olarak seçmesi.

Sunumda Türkiye'de video reklam pazarının 2011 yılında yüzde 233 oranında büyüdüğü de dile getiriliyor. Rakamlar ise 2010'da 12 milyon TL iken, 2011'de 40 milyon TL. Videoda en yüksek bütçe ayrılan sektörler arasında ise hızlı tüketim malları ve telekom sektörleri bulunuyor. En çok izlediğimiz videoların türleri ise drama ve komedi.

Yükselişte olan premium içerik konusunda da İzlesene'nin başarısını dile getiren Başar Ekim, %58'lik video izlenme oranlarının yakalandığını dile getirdi. Honda ile Civic Sedan için yaptıkları kampanyadan bahseden Ekim, bu kampanyayı İzlesene ve Coolshark networklerinde gösterilen videoyu izleyen kullanıcılara videoları izlemelerinin ardından anketler soruldu. Ankette "Honda Civic Sedan reklamını izlediniz mi?" sorusuna cevap veren 2000 kullanıcı, videoları izlemelerinin ardından 2 hafta sonra bile videoyu izlediklerini cevapladılar. Bu da bu tarz reklamların ne kadar çok başarılı ve akılda kalıcı olduğunu gösteriyor.

İnternette herşeyin ölçümlenebilir olduğuna vurgu yapan Barış Ekim, son olarak kampanya için olmazsa olmazları sıraladı; Hedefleme, Ölçümleme ve Marka Güvenliği.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.