İnternet ve sağlık sektörleri 2011'de ABD melek yatırım pazarının gözdesi oldu

İnternet ve sağlık sektörleri 2011'de ABD melek yatırım pazarının gözdesi oldu

CB Insights'ın Silicon Valley Bank ve Angel Resource işbirliği ile hazırladığı HALO adlı rapor ABD melek yatırım pazarında internet ve sağlık sektörlerinin öne çıktığını gösteriyor.

Rapora göre Microsoft, Apple, Google gibi teknoloji devlerinin tohumlarının atıldığı Kaliforniya, ABD melek yatırım işlemlerinin yüzde 21 ile (halen) en büyük payını alıyor. Mali açıdan ise Kaliforniya'nın payı yüzde 29,8'e yükseliyor.

ABD'de girişimlerin yeni mekanı olarak sivrilmeye başlayan New York ise anlaşma sayısı açısından yüzde 6,6, mali olarak ise yüzde 5,6 oranında bir pay alıyor. Orta seviye melek yatırımlarda yüzde 40 artış

Ölçek olarak gelişen pazarların çok üzerinde olan ABD'de, orta seviye melek yatırım büyüklüğünün 700 bin dolar seviyesine ulaştığı da raporda yer verilen bilgiler arasında. Bu rakam 2010'a göre yüzde 40 oranında bir artışa denk geliyor ki, melek yatırımcı rekabetinin de bu yükselişi etkilediği düşünülebilir.

CB Insights, tüm melek yatırımların yüzde 57,9'unun internet (yüzde 33,8) ve sağlık (yüzde 24,1) sektörlerine kaydığını, sağlık alanındaki yatırımlarında yüzde 60 oranında tıbbi cihazlar çevresinde döndüğünü aktarıyor. İşlem sayısı olarak internet daha hızlı çeşitlenen bir sektör olduğu için öne çıkıyor ancak mali açıdan ileri teknolojik tıbbi cihazların gerektirdiği araştırma fonları daha fazla paraya ihtiyaç duyuyor. Bu da sağlık sektörünün çektiği melek yatırım tutarını ilk sıraya çıkarıyor.

Önümüzdeki yıllar Türkiye'nin özellikle internet odaklı yatırımlarla öne çıkacağını net olarak gösteriyor. Bunu sadece yerli yatırımcılar değil yabancı yatırımcıların yönelimi de gösteriyor. Beklentimiz bu gelişimin ertesinde büyük yatırımları kanalize edecek melek yatırım fonlarının artış göstermesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.