Hayatımızın her alanına giren teknoloji ve beraberinde gelen inovatif fikirlerin fotoğraf çekme alışkanlıklarımızı yeterince değiştirmediğini mi düşünüyorsunuz? O zaman sizi Lytro ile tanıştıralım. Lytro için belki de geç bile kalan ama oldukça dikkat çekici bir teknoloji/ürün diyebiliriz.
Standord Üniversitesi'nde doktora yapan Ren Ng'nin (31) tez çalışması esnasında ortaya çıkan ve birçok yarışmada ödüller alan fikri, günümüz fotoğraf makinelerinin aksine sensörün kadraja dahil olan tüm alandaki ışığı yakalamasına olanak sağlıyor. 2006 yılında ilk adımları atılan bu teknoloji sayesinde fotoğrafı çektikten sonra istenilen alana odaklama yapmak mümkün oluyor.
Silikon Vadisi çıkışlı, şimdiden 50 milyon doların üzerinde yatırım alan Lytro firması için bu teknolojinin ürünleşmiş hali diyebiliriz. 2011'in son çeyreğinde kullanıcıların satın almaya başlayabildiği Lytro henüz yolun başında olmasına rağmen gelen ilk tepkiler oldukça olumlu. Boyutu ve ergonomisiyle alışık olduğumuz fotoğraf makinelerinin dışına çıkan Lytro ile çektiğimiz fotoğrafların ölçüleri kare şeklinde ve daha sonradan istenilen noktaya odaklama yapılabiliyor.
Paylaşım ve client/istemci konularındaki sıkıntı ise Lytro'yla ilgili kullanıcıların tatmin olmadığı ortak noktalar. Şu an için Lytro ile çektiğimiz fotoğrafları paylaşabilmek için Wi-Fi veya Bluetooth gibi paylaşım teknolojilerini kullanamıyoruz. Micro-USB kablo yardımıyla bilgisayarımıza aktarabildiğimiz fotoğrafları sosyal ağlarda paylaşabilmek için de Lytro.com'a göndermek şart. Akıllara Apple cihazların iTunes'a bağımlı olmasını getiren bu duruma ilave olarak bir diğer kısıt da fotoğraflar üzerinde oynama yapabileceğimiz aracın yalnızca Mac'lerde çalışması. Lytro'nun bu konudaki açıklaması ise tarih veremeseler de 2012 içinde Windows kullanıcılarına da ulaşacakları yönünde.
Bir diğer önemli konu ise Lytro'nun arkasındaki teknolojinin günümüz makinelerine -ve hatta akıllı telefonlarına- entegre edilmesi. Lytro bir teknoloji değil de ürün olma yolunu tercih ettiği için bu değişimin nasıl olacağı şu an için belirsiz. Yalnız olası bir entegrasyonda daha küçük bir cihazla çok daha hızlı ve düşük ışıkta da iyi sonuç veren fotoğraflar çekmek mümkün olabilecek. Lytro ile Apple'ın da yakından ilgilendiği ve olası bir satın almadan da bahsedildiğini hatırlatalım.
Gelecekte hayata geçmesi beklenen video çekme özelliği ve 3-D görüntü kaydedebilmeyle birlikte Lytro'nun adından çok daha fazla söz ettireceğini söyleyebiliriz. Kısaca karşımızda, yukarıda bahsettiğimiz paylaşım konusundaki sorunlar da çözülürse ileride çok daha işlevsel ve günlük hayatta kullanılabilir bir ürün olmaması ve daha da önemlisi fotoğraf çekme alışkanlıklarımızı değiştirmemesi için hiçbir sebep olmayan bir ürün/teknoloji var.