Facebook'un içerik kısıtlama politikası açığa çıktı

Facebook'un içerik kısıtlama politikası açığa çıktı

Sosyal ağlarda sansür konusunun sıkça gündeme geldiği bir dönemden geçiyoruz. İnternette yayın yapan şirketlerin de bir şekilde zarar görmemek için sorun çıkarabilecek içeriklerden uzak durmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Peki bu konuda en ıstırap çeken sosyal ağlar - ki aslında aracı kurum sayılırlar - içerik kısıtlama politikalarını neye göre düzenliyor?

Bu sorunun cevabı Facebook için bugün verildi. Hangi içeriklere geçit verilmeyeceğine ilişkin bilgilerin yazılı olduğu kural kitabı Facebook'tan sızdırıldı. oDesk şirketi tarafından saatte 1 dolara çalıştırılan 21 yaşındaki bir Faslı tarafında sızdırılan bilgiler arasında Türkiye'yi ilgilendirenler de mevcut.

Konu ilk olarak Gawker adlı blogda yayınlandı. Ancak kısa süre sonra İngiliz The Guardian gazetesinde yankılandı. Sızdırılan bilgilere göre Atatürk'e görsel ve yazılı hakaretlerin tamamı ve Kürdistan haritası yasaklanan içerikler arasında yer alıyor. "IP kısıtlamaları ve uluslararası uyumluluk" başlığı altında yer alan maddelerde, Yahudi Soykırımı'nı inkar etmek ve Türk bayrağı yakılması gibi konular da onaylanmayan içerikler arasında.

Kabul edilmeyen kategorilerde erotizm, çıplaklık ve şiddet yanlısı fotoğraf ve yazı içerikleri engelleniyor. Engellenen içeriklerin arasında hayvanlara  uygulanan şiddet de bulunuyor.

Facebook'un onayını almayan önemli bir konuysa Abdullah Öcalan ile ilgili içerikler. Öcalan ve Kürt halkına yapılan, içinde hakaret bulunan içerikler Facebook tarafından onaylanmıyor.

Yasaklanmayan içerikler arasında mozaiklenmiş çıplak fotoğraflar, sahte şiddet görselleri (örneğin filmlerden) ve değiştirilmiş fotoğraflar bulunuyor. Bu bölümde de PKK ile düzenleme karşımıza çıkıyor. Kürt İşçi Parti'si anlamına gelen PKK bayrağı ifade özgürlüğü bağlamında Facebook'un onayını almış durumda.

Kural kitabı fotoğraf, video, fotoğraf yorumu ve ileti olmak üzere 4 farklı bölümden oluşuyor. Her bölümde kabul edilen ve edilmeyen noktalar ayrıntılı biçimde yazılmış durumda.

Sızdırılan ve Gawjer tarafından yayımlanan Facebook kural kitabını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.