800 milyonu aşan kullanıcısı ile dünyanın en büyük alışveriş merkezi olmak adına dev bir potansiyele sahip olan Facebook’ta süreç şu ana kadar beklendiği gibi gitmiyor. Perakende mağazaların açılması ile Amazon gibi devleri bile tehdit edebileceği konuşulan Facebook’ta 2011 bu anlamda beklentilerin çok uzağında kaldı. 2012’de ise durum düzeleceğine daha da geriye gidiyor.
Facebook sayfasında 3,5 milyon hayran sayısına sahip olan Gamestop, milyonlarca hayranına sosyal bir satış kanalı sunmak için bundan yaklaşık 6 ay önce Facebook mağazasını açmıştı. Fakat bu süre boyunca beklediği satışlara ulaşamayan mağaza sessiz sedasız bir şekilde kapandı. Üstelik Gamestop F-Commerce’den umduğunu bulamayarak mağazasını kapatan tek satıcı da değil.
Peki F-Commerce başlamadan biten bir heves mi yoksa sorun firmaların henüz bu yeni nesil alışveriş alışkanlığına ayak uyduramıyor olmaları mı?
Aslında bu durumun birden fazla nedeni var gibi görünüyor. Her şeyden önce kullanıcılar için Facebook’ta bulunma nedenleri, bir mağazada bulunma nedenlerinden çok farklı. Sorunların ilk ortaya çıkma nedeni de bu algı farklılığı gibi görünüyor.
Facebook’tan David Firsch’in söylediği gibi Facebook insanların arkadaşları ile birlikte vakit geçirmekten ve paylaşımlarda bulunmaktan keyif aldıkları bir mecra. Bu durumdaki kullanıcılara geneleksel yöntemler ile bir şeyler satmaya çalışmak da hiç kolay değil.
Ama diğer yandan imkansız da değil. Belki F-Commerce zaman içerisinde fazla şişirildi ama Facebook’un markalara tek sunabileceği de reklam ve pazarlama değil. Var olan online mağazalarının aynısı bir Facebook uygulaması haline getirmenin bir çözüm olmadığı artık açıkça görülebiliyor.
Markaların bu noktadan sonra yapmaları gereken Facebook’un meydana getirdiği bu sosyal mecranın dinamiklerini daha iyi anlamaya çalışarak, buraya daha uygun stratejiler oluşturmaya başlamak. Burada da görev biraz da firmaların sosyal mecralardaki varlığını güçlendirmeyi hedefleyen dijital ajanslara düşüyor…
Sosyal öğeler içeren, Facebook’a özgü içerikler sunan mağazaların dünyanın en büyük sosyal ağ sitesi üzerinde başarılı olması son derece mümkün. Aslında buna örnek de çok uzak değil. Sizlere daha önce tanıttığımız bir Türk girişimi olan Fotogram, Facebook üzerinde satışlarını arttırarak sürdürüyor olması, F-Commerce’e ayak uydurmak için sadece özgün bir yaklaşımın yeterli olabileceğinin güzel örneklerinden biri.
Görsel Kaynaklar: EcommerceTip, SocialCommerceToday