Sina Afra'nın gözünden 2012 Türkiye e-ticaret pazarı [Eticaret12]

Sina Afra'nın gözünden 2012 Türkiye e-ticaret pazarı [Eticaret12]

Webrazzi Eticaret12 konferansında sahneye çıkan son konuşmacı Markafoni kurucusu Sina Afra oldu. Sina Afra, Türkiye 2011'deki gelişmeler ışığında geleceğe dönük fikirlerini paylaştı.

2011'i Türkiye'de ciddi çıkışların (satın almaların) yılı olarak tanımlayan Afra, yeni yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini de buna bağladı. Diğer yandan 1980'lerde İsrail'de 480 milyon dolarlık anlaşmaların olduğunu ve 100 milyon dolar seviyesinin geçen anlaşmaların bizim için bir başlangıç olduğunu ifade etti.

Sina Afra, 2012'de Türkiye'ye giren yeni büyük yatırımcılar gireceğini ama büyük yatırımcıların küçük girişimlere yatırım yapmayacağını fakat ülkemizde büyüklerin bir yatırım arayışı olmadığını, aradaki bölgede ise bir boşluk olduğunu söyledi.

Sina Afra oturum sırasında şu tespitlerini de paylaştı;

  • Ülkemizde yüzde 78 kredi kartı ödeme oranı ve yüzde bir kaç seviyesinde kapıda ödeme alışkanlığı var. Bu yıl ödeme sistemlerinin yılı olacak. Paypal, iPara, Payu vs..
  • Abonelikli e-ticaret modelleri, kişiye özel satış modeli Türkiye için ilginç olabilir. İsrail ve İsveç'ten iyi fikirler çıkıyor. Türkiye pazarı çok fazla fiyat üzerine çalışıyor. Araba paylaşım modeli de bence Türkiye'de tutabilecek bir model.
  • Markafoni'de satılan ürünlerin ortalama fiyatı 30-35 dolar. Bu ortalama Avrupa'da 4 katına, Amerika'da 7-8 katına çıkabiliyor. Gelir düzeyinde farklılıklar var ama ülkemizde Avrupa sıralamasına girecek şirketler yetişiyor.
  • Roket Türkiye'de olması yatırımcıların Türkiye'ye bakışını da değiştirebilir. Yeni yatırımcılar Türkiye'ye girecektir.
  • Türkiye'nin ilk 1 milyar dolar değerlemeli şirketi olma hedefi halen vizyonumuzun bir parçası.
  • İnternet dışındaki reklam çalışmalarımızdan memnunum. Televizyon reklamlarına başlamamızla Markafoni'nin trafiği yüzde 25 kadar arttı ama bunu 12 ay boyunca sürdüreceğimizi sanmıyorum. Televizyon ulaşamadığımız bir kitleyi yakalamamızı sağladı.
  • Özel alışveriş kavramının değil buradaki deneyimin değişeceğini düşünüyorum.

Bu son oturumla Webrazzi Eticaret12'in sonuna geldik. Tüm konuşmalardan çıkan notları ilgilenen kişilerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.