Her ne kadar mobilde vaktimizin çoğunu uygulamalar üzerinde geçiriyor olsak da, tıpkı webde olduğu gibi mobilde de 'tarayıcı savaşları'ndan bahsetmek mümkün. Mobil dünyada en çok tercih edilen işletim sistemi olan Android için bu savaş Firefox, Opera ve Android'in varsayılan tarayıcısı arasında geçiyor diyebiliriz. Ya da bugüne kadar öyleydi.
2008'de Chrome'u piyasaya çıkaran Google'ın Ocak 2012 rakamlarına baktığımızda yüzde 35'lik bir kullanım oranına sahip olduğunu görüyoruz. Webde geniş kitlelere oldukça kısa sürede ulaşan Chrome'un, ne zaman mobile geleceği uzun zamandır konuşulan bir konuydu. Ve beklenen oldu, Google, Chrome for Android'in Beta versiyonunu 7 Şubat'ta duyurdu.
Mobil Dünya'yı yakından etkileyecek bu değişim şu an yalnızca Android 4.0 yani Ice Cream Sandwich versiyonunda gözlemlenebilir durumda. Bu da Android kullanıcılarının yüzde 1'i demek oluyor. Uygulama, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede henüz aktif durumda değil. Ayrıca Chrome for Android'in Beta sürecini tamamlamasının ardından Android platformunun default/varsayılan tarayıcısı olması bekleniyor.
Senkronizasyon yeteneği
Google ve Apple'ın mobil platformlarında kullanıcılarına sundukları en büyük avantajlardan biri de senkronizasyon yetenekleri. Örneğin Android, Google'ın hizmetleriyle (Gmail, Takvim, Docs, Tasks...) daha da güzel. Tam da bu noktada Google'ın konuya ayrı bir bakış açısı getirdiği ve senkronizasyonu tarayıcılara taşıdığı söylenebilir. Chrome for Android'le birlikte bilgisayar veya Google'a login olunmuş başka bir cihazda açık kalan tabları, mobilden görebilmek mümkün hale geliyor. Ayrıca Bookmark'larımız da aynı şekilde. Son olarak Google'ın arama geçmişimizi de saklayacağı ve tüm cihazlarda ortak olarak kullanacağını hatırlatalım. Bu da mobilde yaptığımız aramalarda otomatik tamamlama şeklinde gelen önerilerin daha da akıllı olacağı anlamına geliyor.
Geliştiriciler için Chrome for Android
Chrome'un diğer mobil tarayıcılara kıyasla en büyük farklarından biri de geliştiriciler için sunduğu imkanlar. Chrome'un mobile gelişiyle beraber hayat kurtarıcı Developer Tools'u kullanmak da mümkün hale geliyor. Ayrıca ses ve video dosyalarının işlenişiyle ilgili de yenilikler var. Kısaca Chrome'la birlikte web sitelerinin birer Wep App'e (tarayıcı üzerinde çalışan mobile özel siteler) dönüşmesi çok daha kolay. Henüz Beta sürecinde olmasına rağmen Google geliştiriciler için dokümantasyonunu oluşturmuş durumda.