Avrupa Birliği'nden Samsung'a 'haksız rekabet' soruşturması

Avrupa Birliği'nden Samsung'a 'haksız rekabet' soruşturması

Adı sık sık patent davalarıyla anılan Samsung’un karşısında bu kez Apple değil, Avrupa Birliği var. Mahremiyet, tekel ve patent soruşturmalarıyla teknoloji firmalarını sıkı gözetim altında tutan Avrupa Birliği, Samsung’un standartlaşmış 3G patentlerini alarak haksız rekabette bulunduğu iddialarını soruşturacak. Soruşturma, Samsung'un içinde Apple’ın da bulunduğu rakiplerine karşı, aldığı standartlaşmış 3G patentleriyle haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasını inceleyecek.

Avrupa Komisyonu sözcüsü, Samsung’un geçen yıl rakiplerine karşı bu patentleri aldığını öne sürerek, Apple’ın yeni iPad’ini etkileyebileceğini söylüyor.

Samsung, soruşturma sonunda haksız rekabetten dolayı suçlu bulunursa, patentleri aldığı yıllardaki cirolarının yüzde 10’nunu ceza olarak ödemek zorunda kalacak.

Öte yandan bu davayı Apple’da yakından takip ediyor. Çünkü Apple’ın Samsung'a karşı Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinde davaları mevcut. Avrupa Birliği soruşturmada Samsung’u suçlu bulursa Apple, kendi davalarında çıkacak kararı örnek olarak gösterecek.

Samsung'un konuyla ilgili yaptığı açıklama soruşturma detaylarının incelendiği yönünde oldu.

Samsung’a diğer bir kötü haber de Almanya’dan geldi. Apple’ın, Samsung Galaxy Tab 10.1 ve Galaxy Tab 8.9 tabletlerin iPad 2’ye benzediği iddiasıyla Almanya’da açtığı dava kapsamında söz konusu tabletlere getirilen ihtiyati satış yasağı devam edecek. Mahkeme, Samsung'un yasağın kaldırılması yönündeki başvurusunu dün reddetti.

Apple daha önce buna benzer davaları kazanmıştı. Galaxy Tab 10.1 satışları Hollanda ve Avusturalya’da geçici olarak durdurulmuştu. Fakat kısa bir süre sonra Samsung'un iptal başvuruları haklı bulunarak satışlara izin verilmişti.

Görünen o ki patent davalarında sular durulmuyor. Ancak Samsung, patent davalarında sadece Apple'a odaklanamayacak. Apple'ın açtığı patent davaları ülkesel bazda gerçekleşirken, Avrupa Birliği'nin bu davası 27 ülkeyi birden kapsıyor. Bu sebepten dolayı Samsung'un en önemli davası olduğu yorumunu yapabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.