MedyaNet, sosyal medya yönetim aracı olarak dünyada yoğun olarak kullanılan Wildfire'ın Türkiye partneri oldu. Wildfire platformuyla birlikte markalar Facebook'taki sayfalarını daha etkili bir şekilde yönetebiliyor, yaptıkları kampanyaların geri dönüşlerini daha sağlıklı ölçümleyebiliyor.
Wildfire'ın Webrazzi'de ilk bahsedildiği tarihi aradığımızda, 2008'de Facebook'un uygulama geliştiriciler için oluşturduğu fbFund'tan aldıkları yatırıma kadar gidiyoruz. O yatırımın ardından Wildfire, Aydın Şenkut'un da aralarında bulunduğu bir grup yatırımcıdan 4 milyon dolar daha yatırım aldı.
Türkiye pazarına MedyaNet ile giriş yapacak olan Wildfire hakkında MedyaNet Genel Müdürü Rima Erdemir ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Ali Altuğ Koca: Medyanet bugüne kadar FB sayfaları konusunda nasıl hizmet veriyordu?
Rima Erdemir: MedyaNet, 2009’dan beri Facebook’un Türkiye ‘official partner’i olarak hizmet verdi. Bu iki yıl içinde Facebook’un Türkiye’de lansmanını yaptığı ürünler konusunda destek vererek, markaların kendilerini Facebook’ta nasıl konumlandıracaklarına dair rehberlik yaparak premium reklam alanlarının satışını sürdürdü.
Tabii ki bu süre zarfında Facebook ve benzer global sosyal medya platformları üzerine çok ciddi bir deneyim ve bilgi birikimi kazandı. Bu birikimini sosyal medya platformlarının ve markaların gelişen trend ve pazar ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirme ihtiyacına girdi. Bu sürecin bir devamı olarak başarılı bir sosyal medya CMS’i olan (Content Management System) Wildfire‘ın Türkiye ve çevresi için temsiliyet hakkını aldı.
A.Koca: MedyaNet bundan sonra FB sayfa hizmetleri için tamamen Wildfire'ı mı kullanacak?
R.Erdemir: MedyaNet Wildfire ile olan işbirliği çerçevesinde aslında markaların sosyal medyada var olma halini daha kolay, daha şık ve daha avantajlı hale getirmek üzere, bu iş alanındaki pazar konumunu yeniden değerlendirdi. Daha açık bir söylemle markalar için sosyal medyada var olmak, her ne kadar 2008’den beri deneyim kazanmış olsalar da, hala karışık bir pazarlama alanı olarak algılanıyor. Bu pazar gerçeği önümüzde bir süredir duruyor. Bunu besleyen temel şey ise markaların farklı partilerden farklı sürelerde farklı bütçelerle hizmet alıyor olması ve tüm sosyal medya kullanımlarında hala marka tarafında ölçüm ve yatırımın gerçek kazanç göstergelerini okumada sıkıntı yaşanması. Markaların Facebook’ta sayfalarını yaratmaları ve hedef kitleleri ile kurdukları diyalog bu sürecin ilk aşamasıydı, beraberinde Facebook dünyası içinde türlü aplikasyonlarla markalar rakipleri arasında daha farkedilir ve öne çıkmalarını sağlayan kurgular geliştirildi. Özel raporlamalarla da Facebook kampanya sonuçlarını sayfa performanslarını kısmen okumaya başladı markalar.
Ancak şu an görünen, markaların hemen hemen birbirine benzeyen sayfaları peşpeşe yaratmaları, bu süreci değişen ve gelişen trendlerle bir üst çıtaya çekmek için uygun zaman. Bugün dünyada artık sosyal medya CMS’i (Content Management System) dediğimiz ürünlerle markalar, Facebook , Twitter ve Youtube gibi platformlarda kendi accountlarını daha etkili bir zeminde yönetmeye çalışıyor. Bu onların hem farklılaşmasının, hem tüketiciyi sadece Fan toplama bazlı bir KPI aracı olarak konumlandırmanın bir adım sonrasını hedefliyor. Wildifre bu anlamda ne sağlıyor derseniz 4 temel başlıkta sunmak mümkün:
1- Page Manager (Facebook Sayfa yönetimi); Bir aplikasyon formatında çalışabilen ama aplikasyon kadar uzun zaman almayan ihtiyacınıza göre farklı templateler kullanarak birbirinden güzel ve yaratıcı sayfalara sahip olmanızı sağlıyor.
2- Promotion Builder (Promosyon Kampanya Aracı); Dilerseniz Facebook sayfanız üzerinden indirim kuponları vermek, özel yarışmalar düzenlemek, define avları yapmak, fanlarınıza grup fırsatları yaratmak, quizlerle ödüller vermek, özel çekilişler yapmak, fotoğraf yarışmaları, videonu çek yolla yarışmaları, öykünü yaz yolla yarışmaları, sosyal sorumluluk kampanyaları için bağış veya hediyeler organize etmek gibi tonlarca seçeneği yayınlamak mümkün. En heyecanlı tarafı ise bu işlemlerin her birini dilerseniz Youtube kanalınızda, Linkedin hesabınızda ve Twitter hesabınızda da duyurmak yayınlamak katılım sağlamak mümkün!
3- Messenger (Sosyal Mesaj Sistemi); Bir markanın alt ürünleri / markaları için birden fazla FB sayfası olabilir veya bunları Twitter , Youtube ve Linkedin accountları ile birlikte kullanarak kampanyasını live etmek isteyebilir. İşte o zaman Messenger ürünü yardımı ile tüm accountları tek bir ekranda yönetmek ; fanlardan gelen feedback / yorum / post / retweet’leri monitör etmek kolaylaşıyor. Böylece kampanyanın genel seyrini daha kolay görmüş ve analiz etmiş oluyor marka.
4- Analytics (Raporlama Aracı); Wildfire platformu kullanılarak yaratılan Facebook sayfalarını yaratılan promosyonların performanslarını son derece gelişmiş bir çerçevede rapolarlamak mümkün. Mesela; sayfanızdaki aktif fanlar ve onların üzerinden gelen arkadaşlarının adedi, bu kitlenin erişim yüzdesi ; markaların postları hakkında kimlerin en çok konuştuğu, fanlarımız içindeki “storytellers” dediğimiz asıl kampanya hakkında konuşturan fanlar kimler? Postlarımızın birbirine göre performansını da ölçmek mümkün. Ayrıca sayfalarımızı yaratırken ayrı hedef grupları tanımlamışsak, onları da ayrıca raporlarda görmek mümkün. Ayrı yaş gruplarına cinsiyete , ülkeye; dile göre içerikleri göstermenin kapılarını açıyor Wildfire.
A.Koca: Türkiye'de nasıl bir potansiyel var? Wildfire, Türkiye ile cirosunu yüzde kaç arttırabilir?
R.Erdemir: Türkiye Wildifire platformunun kullanılacağı doğru bir adres; çünkü markaların ve ajansların çok hızlı bir şekilde iş çıkartabilmesini sağlıyor. Globaller Türkiye üzerindeki yapılanmalarını toplam bölgesel cirolarının yüzde 5 – 10 ‘unu alacak şekilde bir yapılanmayı her zaman hedefliyorlar. Ancak Wildifre için gelişen zaman hem pazar hem Wildfire açısından oldukça avantajlı bir işbirliği olduğunu göstereceğine inanıyoruz.
A.Koca: MedyaNet Wildfire'a neler katacak?
R.Erdemir: MedyaNet Türkiye’deki tüm dijital satın alma ve yaratıcı ajanslarla direkt işbirliği içinde. Öte yandan Facebook tarafındaki birikimini birleştirerek Wildfire için bir Türkiye portfoyü oluşturmuş olacak. Onun pazar tarafından tanınmasını ve büyüyen bir pazar olan Türkiye’de etkili bir şekilde iş yapmasını sağlayacak. Hal-i hazırda MedyaNet FB’nin marketplace alanlarının satışında öncü bir rol oynuyor ve beraberinde etkili bir şekilde optimize ediyor kampanyaları. Dolayısıyla FB dünyası içinde kurgulanan ve kurgulanacak projeleri yakından takip ediyor. Ama burada altını çizmek istediğimiz Wildfire işbirliğinin öncelikli olarak pazara ve iş ortağı ajanslarımıza kazanç sağlayacak bir modelde çalışmasını amaçladığımızdır.
A.Koca: Bu işbirliği ve pazarın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
R.Erdemir: Türkiye büyüyen bir pazar. Markalar sosyal medya alanında şu an olgunluk dönemine erişiyorlar. FB ile deneyimleri bu yıl daha da güçlenecek , sosyal medyadaki kampanya adetleri, pazarlama kurguları daha ağırlıklı olarak kendini gösterecek. Bu süreçte de Wildfire ürünleri onların hız kazanmasını sağlayacak, ROI’nin daha efektif ölçüleceği etkin yayınların sayısını artıracak. Özetle sonuçtan daha tatminkar marka temsilcileri ile onlara hizmet veren daha geniş alanda hareket edebilen kreatif ajanslar hayatımızda yer alacak. Bu da pazardaki sosyal medya pazarlama stratejisini olumlu yönde etkileyecek. MedyaNet böyle işbirliğinin bir tarafı olarak 2012’de bu yönde hizmetlerini şekillendirecek sosyal medya ayağında.