Google artık hakkınızda daha çok şey bilecek

Google artık hakkınızda daha çok şey bilecek

Google sayısız farklı servis ile kullanıcıların internet üzerindeki hemen her türlü ihtiyacını gidermeyi hedefliyor. Her biri ayrı işlevlere sahip bu servislerin hemen hemen tümünün ayrı birer gizlilik politikası bulunuyor. Google'ın açıkladığı rakamlara göre firmanın kullanıcılara sunduğu farklı gizlilik sözleşmelerinin sayısı 70'in üzerinde. Fakat bu durum değişmek üzere.

Google, bu sözleşmelerin yaklaşık 60 tanesini birleştirerek arama, takvim, e-posta ve YouTube gibi bazı hizmetler için tek bir gizlilik sözleşmesi sunacak. Bu kullanıcılar için okuması ve anlaması daha kolay bir metin anlamına geliyor.

Bununla beraber Google'ın hakkınızda daha fazla şey bilmesine de neden olacak değişiklikler içeriyor.

Google'ın bir blog yazısında uzun uzun açıkladığı bu değişiklikler ile ilgili bilinmesi gereken ilk ve en önemli detay, firmanın artık kullanıcıları hangi servis veya cihazı kullanıyor olurlarsa olsunlar tek bir kişi olarak değerlendireceği.

Yani artık Gmail kullandığınızda Google'ın sizle ilgili edindiği bilgiler ile takvim kullandığınızda size dair sahip olduğu bilgiler ayrı ayrı değerlendirilmeyecek, bu bilgiler platformlar farklı olsa da kullanıcı aynı olduğu için tek bir kişiye ait olarak nitelendirilecek.

Google bu sayede gizlilik politikasının basitleştirilmesinin ötesinde kişiye özel çok daha isabetli öneriler yapabileceğini söylüyor. Örneğin artık Google'da "jaguar" araması yaptığınızda bir araba mı yoksa bir hayvan mı aradığınızı ek bir bilgiye gerek kalmadan biliyor olacak.

Google, Plus ile gerçek kimliğiniz ile ilgili pek çok şeyi zaten biliyor. Gmail ile kimlerle iletişim halinde bulunduğunuzu, takvim ile günlük programınızı, YouTube ile beğenilerinizi, arama ile ilgi alanlarınızı biliyor. Yeni uygulama ile bunları bir araya getirerek, her bir verinin ayrı ayrı değerini de kat kat arttırmış olacak. Özellikle hedeflenmiş reklamlar anlamında Google'ın eli çok güçlenecek.

Aynı nedenlerle 1 Mart'tan itibaren yürürlüğe girecek olan uygulamanın kişisel mahremiyet anlamında bazı sorunlar doğuracağı da kesin. Her şeyden önce Google en azından şu an için kullanıcılarına bu uygulamayı tercih etmeme seçeneği sunmuyor. Yani herhangi bir nedenden dolayı bu yeni gizlilik politikasını beğenmiyorsanız tek seçeneğiniz Google servislerini kullanmamak.

Ayrıca internet üzerinde mahremiyetine önem veren kullanıcıların tek bir firmanın kendisi hakkında bu kadar detaylı bir profil oluşturabilecek bilgiye sahip olmasından hoşlanmayacaklardır.

Kullanıcıların yanı sıra hem ABD, hem de Avrupa'da Google'ın yasa düzenleyiciler ile çok ciddi sorunlar yaşayacağını da şimdiden tahmin etmek mümkün.

Yaklaşık 1 ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik politikasının ön izlemesine şu adresten ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.