Münih’te düzenlenen Digital–Life–Design (DLD) konferansındaki 'Digital Bosphprus Oturumu'ndan sonra Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da bir konuşma yaptı. Türkiye'deki dijital ekonomiye değinen Bağış, Türkiye'deki internet kullanımına hakkında birçok bilgi vererek, değişime dikkat çekti.
Bağış, konuşmasına Türkiye'den bir anekdot ile başladı. Recep Tayyip Erdoğan ile Siirt'deki bir köye helipkopter ile gittiklerini söyleyen Bağış, "Hayatı boyunca ilk defa helikopter gören çocuklar helikopterin etrafına toplandı ve Başbakanımız ile fotoğraf çektirdi. Başbakanımız fotoğrafları size postalarım dediğinde çocuklardan 'Postalamayın Başbakanım. E-mail gönderin' yanıtı aldı. Bu Türkiye’deki değişimi gösteren en iyi örnek" diye konuştu.
Türkiye'de bugüne kadarki en teknoloji dostu hükümet olduklarını savunan Bağış'ın konuşmasından bazı paragraflar şöyle:
"Sayılara bakarsak, şu anda genişbant abonesi sayısı 13 milyon. Her aboneliği 4 kişinin kullandığı düşünülürse, 74 milyonluk ülkede 50 milyon internet kullanıcısı var demektir. Bu rakam 2003'te sadece 20 bindi. Abonelik sayısı geçen yola kıyasla da yüzde 60 arttı. Mobil abonelik sayısında da yaklaşık yüzde 350 artış var. Şu anda 50 milyon mobil abonelik var."
"Tam zamanlı araştırmacı sayısı 2000'de 23 bin iken bugün 70 bine çıktı, çünkü hükümetimiz araştırma-geliştirme yatırımları için teşvik yasası çıkardı. Bu yasa sayesinde Fiat, Renault, Mercedes, Ford, Bosch, Ericsson, Alcatel gibi firmalar toplamda 75 yeni araştırma-geliştirme merkezi kurdu."
"Türkiye'de ortalama yaş 29. Bu rakam Almanya'da 45. Türkiye en genç nüfuslu ülkelerden. Daha genç nüfus demek, teknolojik gelişmelere daha kolay adapte olmak demektir"
"OECD'ye göre 2050'de Türkiye, Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olacak. Ancak Almanya, krizdeki Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya, İrlanda'nın borçlarını ödemeye devam ederse, büyük ihtimalle Türkiye en büyük ekonomi olur"
"Türkiye'de 1959'da kişi başına gelir 300 dolar civarındaydı. Bugün 11 bin dolardan fazla. O zaman 14 üniversitemiz vardı, şimdi 200'den fazla."
"Türkiye Avrupa'daki sorunlar için de kilit önemde. AB'de öncelikli konu şimdi ekonomik kriz. Türkiye kendisi 70 milyonluk bir pazar olduğu gibi, 3 saatlik uçuş mesafesi içinde 1.5 milyar kullanıcıya daha ulaşabiliyorsunuz."
"Türkiye'de sokağa çıkıp insanlara sorduğunuzda AB üyeliğine hala yüzde 50 destek verildiğini görürsünüz. Ancak aynı insanlara 'Türkiye AB'ye alınır mı?" diye sorduğunuzda olumlu yanıt verenlerin yüzde 30'a düştüğünü görürsünüz. AB üyesi olmanın ekonomik ve hukuki kazançları olup olmadığı sorulduğundaysa insanların yüzde 71'i evet diyor. Avrupa'da ise Türkiye'nin üyeliğine olumlu bakanların oranı yüzde 40. İleride alınıp alınmayacağını sorduğunuzdaysa evet diyenlerin oranı yüzde 60'a çıkıyor. Görüldüğü üzere iki tarafta da kafa karışıklığı var. İşbirliğiyle bu karışıklığı gidermemiz lazım."