Twitturk.com Amerika'ya açılıyor

Türkiye'nin Twitter kullanımı konusundaki en önemli referanslardan biri olan Twitturk.com'u sizlere daha önce tanıtmıştık. Sadece Türkçe içerikli Twitter hesaplarını takip eden ve en popüler tweet'lerin yanı sıra, kimlerin, nelerin konuşulduğunu, sıralamaları aktaran servis geçtiğimiz süre içerisinde büyümesini sürdürdü.

Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce toplam 90 bin Türk Twitter kullanıcısını takip eden sitede şu anda takip edilen hesap sayısı 725 bine ulaşmış durumda.

Rotasoft'un ortağı ve Twitturk'ün ana geliştiricisi Furkan Kuru'dan siteyle ve Türk Twitter kullanıcılarıyla ilgili en güncel bilgileri aldık. Kuru, Twitturk'ün yurtdışına açılma planlarından da bahsetti.

Twitturk'ün şu anda takip ettiği 725 bin civarı Türk kullanıcının sadece 5 tanesi 1 milyon üzerinde takipçiye sahip. 500 bin-1 milyon takipçisi olanların sayısı 16, 250 bin-500 bin aralığında olanlar 56, 100 bin-250 bin aralığında ise 153 kişi. 50 - 100 bin aralığında 319, 10 - 50 bin aralığında 1155 ve 1000 - 10 bin aralığında takipçisi olanlar toplam 7870 kişi. Yani 1000'in altında takipçisi bulunan Twitter hesapları toplam 715 bin civarında.

Twitturk bu hesapları takip etmenin yanı sıra bu kullanıcılarla farklı etkileşimlerde de bulunuyor. Örneğin Eylül 2010 referandum ve Haziran 2011 genel seçim öncesinde düzenlenen anketlerle Türk Twitter kullanıcılarının nabzını tutmuştu. Her ne kadar iki anketin sonucu gerçek sonuçlardan farklı çıkmış olsa da, özellikle erken dönem Twitter kullanıcılarının eğilimleri ile ilgili çok değerli bilgiler sağladı.

Bu sırada geçtiğimiz süre içerisinde Twitturk'te iki yeni özellik daha hayata geçmiş durumda. Bunlardan ilki daha önceki söyleşimizde duyurduğumuz Twitsözlük. 2010 yılında hayata geçen bu proje Twitter ve sözlükleri bir araya getiren oldukça keyifli bir çalışma olmuş.

Çok daha yakın zamanda hayata geçen ve özellikle sitenin görsel içeriğine büyük katkıda bulunan bir diğer bölüm de Paylaşımlar adını taşıyor. Twitter üzerinde paylaşılan resimleri Popüler Tweetler'e benzer bir şekilde kullanıyor, en çok retweet edilen resimleri doğrudan site üzerinden görmeyi sağlıyor.

Yeni yıl öncesinde Türkiye'nin 2011 Twitter Trendlerini bir araya getiren çalışma da oldukça ilginç. Hilal Cebeci, Arap Baharı ve Şike İddialarının 2011'in en önemli üç konusu olarak öne çıktığı bu çalışmayı şu adresten inceleyebilirsiniz.

Twitturk'ün karşılaştığı ilginç sorunlardan biri de sadece özlü sözler, alıntılar veya burç yorumları paylaşan Twitter hesaplarının oluşturduğu içeriklerin yoğunluğu. Özgün içeriğin kalabalıkta kaybolmaması için bu tip hesapların değerlendirilmesi sürecine özel bir filtreleme sistemi geliştirilmiş.

Twitgap yolda

Türkiye'de işler Twitturk için oldukça iyi giderken, bir önceki söyleşimizde de Furkan Kuru'nun bahsettiği yurtdışına açılma planı da hayata geçmiş durumda. Daha önce bu proje için düşünülen isim değişmiş ve Twitturk'ün ABD versiyonu için Twitgap.com'a karar verilmiş.

Şu anda 128 bin ABD'li kullanıcının takip edildiği site henüz çok yeni ve herhangi bir tanıtım çalışması yapılmamış. Fakat ufak bir hazırlığın ardından Twitgap'in kısa sürede ABD'de viral olarak yayılacağını tahmin etmek zor değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.