Havayolları hizmet kalitelerini arttırmak ve yenilikler getirme konusunda birbirleri ile yarışırken, bundan en çok karlı çıkanlar da hali ile yolcular oluyor.
Gerekli yatırımları yaparak altyapılarını oluşturan havayolları, uçakta internet hizmeti verebiliyor. Ciddi kabin yatırımları gerektiren teknoloji Boeing tarafından üretildi ve Connexion adını taşıyor. Bu yatırımı yapan ilk firma Alman menşeli Lufthansa olmuştu. "Uçakta internetin" ülkemizdeki öncüsü ise Türk Hava Yolları olacak.
Güncelleme: Türk Hava Yolları biraz önce paylaştığı basın bülteni ile internet hizmetinin başladığını duyurdu. Sistem şu anda bir adet Boeing 777-300 ER'da aktif ancak en kısa sürede 11 adet Boeing 777-300ER ve 10 adet Airbus A330-300'de aktif edilmesi planlanıyormuş.
Türk Hava Yolları, Boeing 777 tipi Ankara adlı uçağında kablosuz internet hizmetini test amaçlı olsa da başlatmış durumda. Bu uçak uçuşlarını, uluslararası ve uzun mezilli olarak gerçekleştiriyor. Yolcular internete ücretsiz olarak erişebiliyor. Fakat bu durum diğer örneklere bakıldığında havayollarının ekstra fiyatlandırma yaptığı bir hizmet. Hizmetin bu yıl sonuna kadar diğer Boeing 777 ve Airbus 330 tipi uçaklara gelmesi de bekleniyor.
Uçaklarda internet nasıl çalışıyor? Uçaklarda internet direkt olarak uydudan yapılan bağlantıyla sağlanıyor. Uçağın üzerine yerleştirilen antenlerle uçaklar uydu ile bağlantıda kalıyor. Böylece bir uçuş sırasında internete girmenin evinizde ya da kafenizde bir kablosuz internet ağa bağlanmaktan bir farkı yok. Burada internete herhangi bir kısıtlama olmaksızın ister e-postalarınıza bakmak, ister internette gezmek, isterseniz de film izleyip müzik dinlemek için girebiliyorsunuz. Aynı şekilde telefondan da -uçak modunda olması şartı ile- kablosuz internet ağına bağlanmak mümkün.
Uçakta internet hizmeti veren ve gerekli kabin içi yatırımlarının yapıldığı uçaklarda 110V ve 220V'luk prizler de bulunuyor. Bu yüzden uzun mezilli uçuşlarda dizüstü bilgisayarınızın şarjının bitmesinin de önüne geçilmiş oluyor. Uçakta internet teknolojisinin gün geçtikçe yaygınlaşmasına, hatta gelecekte iç hat uçuşlarında dahi bir standart halini alması da bekleniyor.
Güncelleme: Haberin yayınlanmasının ardından Türk Hava Yolları İnternet hizmetinin başladığını duyuran bir basın bütenini biraz önce yayınladı. Bültenin tamamını aşağıda bulabilirsiniz.
Türk Hava Yolları uçaklarında internet hizmeti başladı...
19.01.2012
Türk Hava Yolları, yolcularının uçuş sırasında da dünya ile iletişimini kurmasını sağlayacak olan ve Panasonic Avionics Corporation tarafından geliştirilen Global Communication Suite sistemi (GCS) ile, bu sisteme sahip uçaklarda sunduğu PLANET IFE platformu altında, yolculara kıtalararası uçuşlarda dünyada ilk olarak başlattığı canlı televizyon hizmetine yüksek hızlı kablosuz-wifi internet’i de ekledi.Bir süre ücretsiz olarak Türk Hava Yolları yolcularının kullanımına sunulacak kablosuz-wifi internet ile, yolcular beraberlerinde getirmiş oldukları dizüstü ve tablet bilgisayarlar ile Iphone, Ipad, Blackberry vb. kablosuz ağ bağlantısı özelliğine sahip cihazlar vasıtasıyla kesintisiz olarak yüksek hızda internete erişebilecek, büyük boyutlu e-postaları gönderip alabilecek ve Virtual Private Network (VPN) bağlantısı gerçekleştirebilecekler.
Kullanımı çok kolay olan bu sistemden ücretli kullanıma geçildikten sonra da tüm yolcular kredi kartlarını kullanmak suretiyle uçuş sırasında alacakları kullanıcı adı ve şifreleriyle yararlanabilecekler. Yolcular kablosuz internetle birlikte, daha önceden yine dünyada ilk olarak aktif edilen koltuk arkasındaki ekranlardaki PLANET portal aracılığı ile dünyadan ve Türkiye’den son dakika haberlerin, Miles&Smiles üyelik hesapları ve müşteri hizmetleri ile ilgili online hizmetlere ulaşabilecekler; canlı TV yayınları izlemeye devam edebilecekler.
Türk Hava Yolları, 23 Eylül 2011 tarihinde Boeing’den teslim aldığı B777-300ER uçağı ile aktif ettiği canlı televizyon ile kıtalararası uçuşlarda bu hizmeti sağlayan dünyada ilk havayolu olmuştu.
PLANET GCS sistemi, halihazırda bir adet B777-300ER uçağında aktif olup bu sistemin Türk Hava Yolları filosunda yer alan diğer 11 adet Boeing 777-300ER ve 10 adet Airbus A330-300 uçaklarında da en kısa sürede aktif edilmesi planlamaktadır.
Türk Hava Yolları A.O. Basın Müşavirliği
Güncelleme 2: THY, twitterdan haberi aşağıdaki görsel ile duyurdu.