Google'ın bir kalesi daha düştü, Facebook Brezilya'da Orkut'u geçti

Google'ın bir kalesi daha düştü, Facebook Brezilya'da Orkut'u geçti

Sosyal ağ dünyasına Facebook ile adım atanların Orkut'u bildiğine pek ihtimal vermiyorum. Brezilyalılar hariç. Çünkü Google'ın 2004'te bir Türk bir çalışanı (Orkut Büyükkökten) ile temellerini attığı Orkut, Brezilya'nın en popüler sosyal ağıydı. Ta ki comScore, Facebook ziyaretçi sayısının Orkut'u geride bıraktığını açıklayıncaya kadar.

comScore, Brezilya özelinde yayınladığı rapor ile dünyanın 5. büyük sosyal ağ pazarına dair detaylı bilgiler verdi. Öne çıkan detay da, Orkut'un ziyaretçi sayısı bakımından 2. sıraya düşmesi oldu.

Akıllı telefonlar hariç olmak üzere, ev ve iş yerinden internete bağlanan 6 yaş ve üzeri* 36 milyon Brezilyalı internet kullanıcısı Facebook'u  ziyaret ederken, Orkut'u ziyaret edenlerin sayısı 34,4 milyonda kalmış.

Facebook'un Orkut'u geride bırakması, son zamanlarda yükselişe geçen Google Plus için kötü bir haber. Üstelik Orkut'un yerini alan (ya da yakında tamamen alması beklenen) Google Plus'ın ziyaretçileri dahil edildiğinde dahi Google toplamda  Facebook'un üzerine çıkamıyor.

Orkut ve Google Plus, tekil ziyaretçi sıralamasında toplam 34,9 milyonda kalıyor. Google Plus'ın tek başına ziyaretçi sayısı ise 4,3 milyonu buluyor.

Şimdilik Google Plus'tan çok trafik çeken Myspace Brezilya'da yok ama Google Plus, Windows Live Profilleri, Twitter ve Vostu.com'un da ardında kalıyor.

Facebook yüzde 192 büyüdü

Brezilya pazarında son bir yılda yüzde 192 büyüyen Facebook, bu başarıyla hakim olmadığı ülke sayısını da altıya indirmiş oluyor. Orkut'un sadece yüzde 5 büyümesinin yanı sıra, Facebook'tan hızlı büyüyen sosyal oyun şirketi Vostu (yüzde 338) ve Tumblr (yüzde 206) da dikkat çekiyor.

Toplam 51,7 milyon Brezilyalı internet kullanıcısının yüzde 47,3 milyonu sosyal ağlarda geziyor. comScore ortalama her Facebook ziyaretçisinin ayda 500 sayfa gezdiğini ve 27,4 saat harcadığını aktarıyor.

*comScore genelde 15 yaş üstü internet kullanımını raporlar ama bu durum sanırım sosyal medya ve yeni nesil mobil cihazların kolay kullanılabilirliği ile değişmeye başlıyor ve doğru bir hareket gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.