Windows Phone 50 bin Uygulamaya Ulaştı

Microsoft'un Windows Phone platformu tam 50 bin yayınlanmış uygulamaya ulaştı. İlk 40 bin uygulama için 12 ayın üzerinde zaman geçmesi gereken platforma eklenen son 10 bin uygulama ise sadece 40 gün içerisinde yayına geçti. Her ne kadar 14 ayda ulaşılan 50 bin uygulama önemli bir rakam olsa da, bu alandaki diğer rakiplerinden Apple'ın 600 bin, Android'in ise 500 bin uygulamaya sahip olması Microsoft'un yarışta henüz çok geride olduğunu gösteriyor.

Oluşmuş olan bu farkın en büyük nedenlerinden biri Microsoft'un bu alana çok geç girmiş olası. iOS ve Android 2007 – 2008 yıllarında piyasaya çıkmışken Windows Phone'un gerçek anlamda piyasada boy göstermesi 2010 sonlarını buldu.

Buna rağmen Windows Phone'un durumu çok da kötü sayılmaz. iOS'un 50 bin uygulamaya ulaşması 12 ay sürmüştü ama Android bu rakama ulaşmak için 19 ay beklemek zorunda kalmıştı. Ayrıca Microsoft için yarış asıl şimdi başlıyor…

Microsoft'un bu yarışta geriden gelmesi ilk bakışta bir dezavantaj olarak görünse de bu durumun sağladığı bazı avantajlar da var. Örneğin Microsoft'un rakipleri bu alanda öncü konumunda oldukları için bazı stratejileri ilk kez deneme-yanılma yöntemi ile test etmek zorunda kalıyorlar. Microsoft ise onları takip ederek onların hatalarından dersler çıkartıyor ve yanılma payını aza indirmeyi hedefliyor.

Buna en güzel örnek Windows Phone mobil işletim sistemini kullanacak üreticilerden beklediği katı donanım kuralları. Bu sayede Microsoft, kendi işletim sistemini neredeyse "kim olursan ol gel" diyen Android ile, "sadece ben yaparım" diyen Apple'ın tam arasında yer alan boşluğa yerleştiriyor.

Hem Android'in avantajı olan çok üretici desteğinden faydalanıyor, hem de Apple'ın avantajı olan donanım istikrarı ve gücünü sağlamayı hedefliyor.

Akıllı telefonlar her geçen gün yaygınlaşıyor ama tüm cep telefonlarına bakıldığında Microsoft'un partneri Nokia'nın hala önemli bir pazar payına sahip olduğunu görebiliyoruz. Akıllı telefon pazarında alım gücü yüksek tüketicilerin bulunduğu segment büyük oranda Apple ve kısmen de Android'in elinde ama piyasada hala akıllı telefonla tanışmamış, ellerindeki Nokia'lardan vazgeçemeyen bir kitle var. İşte bu kitle aradaki farkı kapatmak için Microsoft adına önemli bir pazar olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.