Diyelim ki bir şirkette çalışıyorsunuz ve görevinizin bir parçası da çalıştığınız şirketin ürünleri hakkında Twitter'da paylaşımlarda bulunmak. İşinizden ayrıldığınızda bu Twitter hesabını da yanınızda götürebilir misiniz? Yoksa o hesap şirkete mi aittir?
Bu konuda herkesin bir fikri olabilir ama en azından ABD sınırları içerisindeki son kararı mahkeme verecek çünkü bu durum bir dava konusu oldu…
ABD'nin popüler cep telefonu firmalarından biri olan PhoneDog, 4 yıl boyunca firma için çalışan ve bu süre boyunca Phonedog_Noah adlı Twitter hesabını yöneten Noah Kravitz'e, hesabın 17 bin takipçisi için, toplam 340 bin dolarlık bir dava açtı.
Dava başlı başına çok ilginç ama daha da ilginç olan bu davanın sosyal medya hesaplarının oluşturduğu değerin belki de ilk kez bu şekilde masaya yatırılıyor olması…
Dava konusunu kısaca özetlemek gerekirse; Noah Kravitz 4 yıl boyunca çalıştığı PhoneDog'daki görevi boyunca yönettiği Phonedog_Noah adlı Twitter hesabını Ekim 2010'da şirketten ayrılırken yanında götürdü. New York Times'ın bildirdiğine göre Kravitz, şirketle dostça ayrıldıklarını ve PhoneDog'un Twitter hesabını arada sırada şirket ile ilgili tweet'ler göndermesi karşılığında kendisinde kalmasına onay verdiklerini söylüyor. Kravitz, sonrasında Twitter kullanıcı ismini PhoneDog'un da onayı ile Phonedog_Noah'tan daha kişisel olan NoahKravitz'e çevirmiş.
Fakat ne olduysa ayrıldıktan 8 ay sonra oldu. PhoneDog, Kravitz'in firmadan ayrıldıktan sonra yanında götürdüğü 17 bin Twitter takipçisi için toplam 340 bin dolarlık bir tazminat istedi. Kravitz bunun, hak etmiş olduğu iş ortaklığı pozisyonu ve sitenin blog yazarı olduğu için şirketin sitesinin reklam gelirlerinin %15'ini talep etmesine misilleme olarak açılmış bir tazminat isteği olduğunu söylüyor.
PhoneDog'un bu konuyla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle; "PhoneDog'un sosyal medya kanalı ile genel marka bilinirliği oluşturmak, takipçi ve hayran sayısını artırmak için yaptığı harcama ve yatırımlar PhoneDog Media L.L.C.'nin malı kabul edilmektedir. Müşteri listemizi, gizli bilgilerimizi, fikri haklarımızı, patent ve markalarımızı net bir şekilde korumak niyetindeyiz. "
Her halükarda ortadaki hesap ilginç. PhoneDog'un bir Twitter kullanıcısının bir aylık değerinin 2,5 dolar olduğuna karar vermiş. Dolayısıyla 8 aylık süreç için 2,5 dolardan 17 bin kullanıcı karşılığında 340 bin dolar tazminat istemi ile dava açmış durumda. PhoneDog'un matematiğinde sorun yok ama değerleme ile ilgili bir sorunu olabilir.
Bir Twitter kullanıcısının bir aylık değerinin hangi hesaplama ile 2,5 dolara geldiğini davanın ilerleyen aşamalarında göstermek zorunda kalacaklar. Bugüne kadar bu konuya çok kafa yormuş sosyal medya uzmanları bile bu tarz genel bir değerleme yapamazken PhoneDog'un ortaya attığı rakamın hangi temellere dayandığını hepimiz merak ediyoruz.
Bu sırada asıl üzerinde düşünülmesi gereken sosyal medyada oluşturulan varlığın değeri ve bunun kime ait olduğu. Bu örnekte PhoneDog'un maaşlı elemanı olduğu süreç boyunca Kravitz'in firmanın tanıtımı için kullandığı Twitter hesabının firmaya ait olması mantıklı görünüyor. Fakat sonrasında sözlü bir anlaşma ve bazı koşullar karşılığında bu hesabın Kravitz'e bırakılması üzerine açılan dava işleri karıştırıyor.
Sizce bu veya benzeri durumlarda sosyal medya üzerinde oluşturulan değerler kime ait? Sosyal medya hesabını kişisel beceri ve yetenekleri ile yöneten ve geliştiren personelin o hesaplar üzerindeki hakları nedir veya ne olmalıdır?
Görsel Kaynak: New York Times