comScore 2011 Sosyal Medya Raporunu Açıkladı

comScore 2011 Sosyal Medya Raporunu Açıkladı

comScore 2011 yılına ait güncel sosyal medya istatistiklerini yayınladı ve online dünyada artık ne kadar aktif bireyler olduğumuzu gözler önüne serdi.

comScore Social Report 2011'e göre ilk sırada gelen online aktivitemiz sosyal ağ iletişimi (social networking). Ekim 2011'de internete bağlı geçirdiğimiz her 5 dakika'nın yaklaşık 1 dakikasını (yüzde 20) sosyal ağ iletişimine harcımışız. comScore'un inceleme alanı olan 15 yaş üstü internet kullanıcı sayısı 1,2 milyara ulaşmış ve sosyal ağ siteleri internet kullanıcılarının yüzde 82'sine yani yaklaşık 1 milyar kişiye ulaşmış. (Şu anda dünya nüfusu 7 milyar dolaylarında)

Sosyal ağ dünyasının en popüler ismi olan Facebook, Ekim 2001'de dünya çapında kullanıcıların yüzde 55'i ulaşmış. İnternette geçirilen her 7 dakikadan 1'i Facebook'a harcanırken, sosyal ağ iletişimine ayrılan sürede bu oran yüzde 25'e çıkmış.

Sosyal ağlar, ABD'de online reklam gösterimlerimlerinin ise yüzde 27,7'sini, sayfa gösterimlerinin yüzde 20,7'sini üstlenmiş. Reklam gösterimlerde yayıncıların payına bakıldığında ise ilk sırayı yüzde 28 ile Facebook almış. Google+ ile bu alanda yükselmek isteyen Google siteleri ise Microsoft siteleri gibi yüzde 4'te kalmış. Yüzde 12'lik pay ise Yahoo sitelerinin olmuş.

Twitter'ın öncülük ettiği mikro-bloglar ise sosyal ağ iletişiminde dikkat çeken bir yükseliş gösteriyor. Geride bıraktığımız yılda yüzde 59 büyüyen Twitter, Ekim 2011'de dünya genelinde her 10 internet kullanıcısından birine ulaşmayı başarmış.

Facebook ve Twitter'ın bu kadar popüler olmasına rağmen (en azından bizim için), neden küresel düzeyde daha yüksek kullanım ortalamalarına sahip olduğunu anlamak için Rusya pazarını ve yaklaşık 400 milyon internet kullanıcısına sahip olan Çin'de Facebook ve Twitter'ın engelli olduğunu hatırlamak gerekiyor.

comScore da Facebook ve Twitter'ın ardından yıllık büyümesi ise yüzde 181 olan Sina Weibo'ya geçiyor ve Ekim ayında dünyanın en büyük 10. sosyal ağı konumuna yükseldiğini aktarıyor. Giderek popülerleşen Tumblr ise yüzde 172 büyüme ile Sina Webio'yu 2 sıra geriden takip ediyor. Etkileşim bakımından ise Rus sosyal ağ sitesi Odnoklassniki Facebook'un hemen ardından geliyor.

Facebook'un sosyal ağ kullanımına yaptığı olumlu etkiler Google+'ın çok kısa sürede 25 milyon kullanıcıya ulaşmasını sağlamış.  Şu an en ciddi büyüme eğrisine sahip olan Facebook'un ilk 25 milyon kullanıcı kazanması için yaklaşık 35 aylık bir zaman geçmiş. Twitter da Facebook'a benzer bir büyüme yakalarken, MySpace 25 milyon üyeye 23 ayda, Google+ ise 1 aydan kısa bir sürede ulaşmış.

comScore, (tahmin edeceğiniz üzere) 15-24 yaşa arasındaki gençleri internettin en etkileşimli kitlesi olarak gösteriyor. Gençler Ekim 2011'de sosyal ağlarda ziyaretçi başına ortalama 8 saat geçirmiş. Diğer yandan 55 yaş üstü kitle, sosyal ağ kullanımında  en hızlı büyüyen kitle olmuş. Sosyal ağlarda Temmuz 2010 - Ekim 2011 arasında bu kitlenin yaygınlığı yüzde 10'dan yüzde 80'e çıkmış. Yani gençler interneti aile büyüklerine de kullandırmaya başlamış.

Sosyal ağ bağımlılığını her ne kadar bilgisayarlar ayakta tutsa da, mobil cihazlar güçlü bir yan tetikleyici olarak comScore'un raporuna eklenmiş. ABD'de akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 64'ü sosyal ağ sitelerine bağlanırken, her 5 kullanıcıdan 2'si hemen her gün sosyal ağ sitelerine gitmiş.  EU5 ülkelerinde (Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya) akıllı telefonlardan sosyal ağlara bağlanma oranı yüzde 45 olmuş. Her gün cepten sosyal ağlara girenlerin oranı ise 1/4 olmuş.

comScore rapora en etkileşimli 10 sosyal ağ ülkesini de eklemiş. Ekim 2011'de, incelenen 43 pazarın 41'inde kullanıcıların yüzde 85'i sosyal ağları ziyaret etmiş. Ziyaretçi başına sosyal ağlara ayrılan vakit sıralamasında İsrail ilk sırada gelirken, Türkiye 4. sırayı almış.

Sosyal ağ sitelerinde ayda 11,1 saat geçiren İsraillilere karşılık, Arjantinliler 10,7 saat, Ruslar 10,4 saat harcamış. Türk internet kullanıcıları ise Ekim ayında 10,2 saatini sosyal ağlara ayırmış. ABD'de bu ortalama 6,9 saat, dünya ortalaması ise 5,7 saat olmuş. ABD, Linkedin'in online kullanıcılar arası en yaygın 3. ülke (yüzde 18,7) olmuş. İlk sıra ise yine Hollanda'nın (yüzde 27,2) olmuş. Yüzde 20,4 oranla 2. sıradaki ülke ise İrlanda.

comScore verilerine göre Facebook kullanıcılarının yüzde 80,2'si, Twitter kullanıcılarının yüzde 80'i, Windows Live kullanıcılarının yüzde 90,9'u, Linkedin kullanıcılarının yüzde 61,8'i ABD dışından.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.