Sosyal medya pazarlamasında aslan payını şüphesiz Facebook alıyor ve bize Facebook'ta Yatırımın Geri Dönüşünü (YDG veya İngilizce tabiriyle ROI) sorgulamak kalıyor. Türkiye'den paylaştığımız aşağıdaki vaka incelemesi, Facebook'un hedefli pazarlama ile nasıl yüksek bir YGD ile yanıt verdiğini gösteriyor.
Özel bir lisenin potansiyel öğrencilerine ulaşma sürecini anlatan aşağıdaki rapor, Facebook'un yüzde 1900'luk bir YGD getirdiğini gösteriyor. Ölçümlenebilirlik konusunda son derece cömert davranan Facebook, çalışma sonucunda yapılan ankette bilinirliğin sağlandığı ilk mecra olma konusunda da en önde geliyor.
Raporun detaylarına baktığımızda Facebook'un yüzde 37 ile kullanıcılara dokunan ilk mecra olmayı başardığını görüyoruz. Facebook'u yüzde 22 oranına sahip gazete/dergi ve kısa mesaj (SMS) paylaşıyor. Yıllardır mobil pazarlamanın en ilkel ama en etkili silahı olan kısa mesajlar bu raporda Facebook'a geçilmiş görünüyor. Facebook reklamlarının mobil hedefi ise bu farkın açıklabileceğine işaret ediyor.
Tüm pazarlama çalışmaları sonucunda yapılan ankete katılan öğrencilerin (112 öğrenciden 111’i) yüzde 45'i her gün, yüzde 49'u yalnızca akşamları Facebook'a girdiğini söylüyor. Öğrencilerin yüzde 15’i Facebook üyesi olmamasına rağmen lisenin Facebook sayfasının bilinirliği yüzde 95. Öğrencilerin yarısı lisenin Facebook sayfasından ödevler ve ders notlarının yer almasını istiyor.
DF İstanbul'un Özel Dora Maltepe Sağlık Anadolu Lisesi için yaptığı bu çalışma, en sonunda öğrencilerin en az 40’ının okulu Facebook üzerinden görerek ve bilgi alarak kayıt yaptırdığı sonucuna varıyor. Facebook'ta yatırımın geri dönüşünü yüzde 1900 olarak hesaplıyor.
Şirketlerin reklam harcamalarında online mecralar giderek daha büyük bir pay aldığı kesin. Ancak geniş sosyal medya dünyasında yatırımın geri dönüşünü önemsememek bu yönelimin hayal kırıklığıyla sonuçlanmasına neden olabilir. YGD'yi akıldan çıkarmayın, hedeflenebilir ve ölçülebilir çalışmalara odaklanın.