Mobil Cihazlar Kağıdın Yerini Alıyor

Her geçen gün ekran karşısında daha fazla zaman geçiriyoruz. Başlangıçta "ekran" ifadesi sadece televizyonları kapsıyordu ama artık bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları yaşantımızdaki önemli ekranlar arasında yerlerini aldılar. Özellikle de mobil cihazların sunduğu kullanıcı tecrübesi her geçen gün artıyor ve bu sayede kullanım alanları da genişliyor.

eMarketer'ın son yayınladığı araştırmaya göre yetişkinlerin mobil cihazlara harcadıkları zaman, basılı gazete ve dergilere harcadıkları zamanı geçmiş durumda. ABD'de gerçekleştirilen araştırmaya göre yetişkinler günde ortalama gazetelere 26 dakika, dergilere ise 18 dakika vakit ayırıyor. Basılı yayınlara ayrılan toplam 44 dakikaya karşılık mobil cihazlara ayırdıkları günlük süre ise 65 dakika.

Gazete ve dergilere ayrılan zaman azalırken mobilin yükselişi açıkça görülebiliyor ama mobil bu araştırmada üzerinde her geçen yıl daha fazla zaman ayrılan tek mecra da değil.

Araştırmaya göre 2008 yılından beri, günlük ayrılan zamanın sürekli arttığı diğer bir mecra da internet. Araştırmaya göre yetişkinler bir günlerinin 167 dakikasını internet karşısında geçiriyorlar.

Bu sırada tahminler aksine televizyona ayrılan süreler de azalmış değil, aksine 2008 yılından beri düzenli olarak artıyor. 2008 yılında televizyona ayrılan 254 dakika, 2011 yılında 274 dakikaya çıkmış.

Gazete ve dergiler dışında düzenli olarak ayrılan zamanın azaldığı diğer bir mecra da radyo. 2008'de 102 dakika ayrılan radyoya bugün ancak 94 dakika vakit ayrılıyor.

Bu araştırmadaki rakamları değerlendirirken önemli bir detayı da gözden kaçırmamak gerekiyor. eMarketer aynı anda birden fazla mecra veya cihaz ile ilgilenen kullanıcıların harcadıkları bu zamanı her iki cihaz ve mecraya ekleyerek hesaplamış. Yani kendi örneği ile; 1 saat televizyon başında geçirilen sürede aynı anda internete de zaman ayrılmışsa, bu durumda hem televizyona, hem de internete birer saat eklenmiş.

Görsel Kaynak: EditorsWeblog

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.