Sayıları 800 milyona ulaşan üyeleri Facebook üzerinde çok çeşitli paylaşımlarda bulunuyorlar. Üstelik bu paylaşımlar sadece komik videolar veya özlü sözler de değil. Hassas kişisel bilgilerin de yaygın bir şekilde paylaşıldığı en popüler sosyal ağ sitesinde güvenlik en önemli konulardan biri. Zaman içerisinde gizlilik ve güvenlik konusundaki yaklaşımları nedeniyle eleştirilen Facebook, kişisel güvenliği bir kademe daha arttırmak için iki yeni özelliğini duyurdu.
Bu özelliklerden ilki olan Güvenilen Arkadaşlar (Trusted Friends) hesabınızın herhangi bir sebepten dolayı kilitlenmesi durumunda, tekrar aktive edebilmek için size yardımcı olacak güvendiğiniz arkadaşlarınızı belirlemenize olanak sağlıyor. İkincisi ise Facebook'ta kullandığınız uygulamalara şifre koruması ekleyerek, hesabınız başkalarının eline geçse bile uygulamaları çalıştıramamalarını sağlıyor.
Facebook ayrıca arka planda sessiz bir şekilde çalışan ve saniyede 650 bin eylemi inceleyen özel bir güvenlik sistemine de sahip.
Facebook Immunity System (FIS) olarak adlandırılan bu akıllı sistem yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde geliştirilmiş. Sistem bugün 800 milyona ulaşan kullanıcıların günlük 25 milyarı bulan aktivitelerini tek tek tarayarak şüpheli olanları ayırt edebiliyor.
Her ne kadar 30 kişilik bir ekibin denetiminde de olsa, anlık olarak öğrenebilen bir yapay zekaya sahip olan FIS'in amacı ağırlıklı olarak Facebook üzerindeki art niyetli kullanıcıları (ve bot'ları) tespit edebilmek. SocialBot olarak tanımlanan ve gerçek bir insanın Facebook üzerindeki hareketlerini taklit eden bu zararlı yazılımlar sürekli yeni arkadaşlar edinmeye ve onların arkadaş oldukları kişilerle paylaştıkları kişisel bilgileri çalmayı hedefliyor.
NewScients'ta konuyla ilgili yayınlanan makalede SocialBot'ların gönderdiği arkadaşlık davetlerinin yaklaşık %20'sinin kullanıcılar tarafından kabul edildiği söyleniyor.
FIS ayrıca istenmeyen mesajlarla (spam) mücadelede de kullanılıyor. Uzmanlar FIS sayesinde Facebook üzerinde istenmeyen mesajlara maruz kalan kullanıcıların %1 seviyesine indiğini anlatıyorlar.
Her ne kadar bu sistem son derece hızlı ve etkili bir çözüm üretse de konu eninde sonunda kullanıcıların hassasiyetlerine dayanıyor. Bu yüzden Facebook'un tanıttığı güvenilen arkadaşlar ve uygulama şifreleri en az FIS kadar önemli.
Facebook ayrıca sistem üzerinde gizlilik ve güvenlik özelliklerinin kullanıcıların büyük kısmı için biraz fazla karmaşık olabileceğini düşünerek özel bir de infografik hazırlamış. İnfografikte adım adım Facebook'un güvenlik süreci anlatılıyor ve konuyla ilgili rakamlar yer alıyor. Aşağıdaki infografiğin üzerine tıklayarak daha büyük halini görebilirsiniz.