Socialbakers'dan Jan Rezab ve Sosyal Medyada Yeni Nesil Pazarlama

Socialbakers'dan Jan Rezab ve Sosyal Medyada Yeni Nesil Pazarlama

Sosyal Medyanın etkisini bugün artık herkes biliyor ama işin bundan sonraki en zor kısmı bu etkiyi ölçebilmek ve dolayısıyla yönetebilmek. Geçtiğimiz yıl da Webrazzi Summit'e katılan ve o zamanki ismiyle Facebakers adlı şirketin kurucusu Jan Rezab bu yıl da bizlerleydi. Yeni adıyla Socialbakers artık Facebook'un yanı sıra artık Twitter, LinkedIn ve Webrazzi Summit esnasında resmi olarak açıkladığı gibi Google+'ı takip etmeyi sağlıyor.

Türk kullanıcılarının sosyal medyaya gösterdikleri büyük ilgi doğal olarak Facebook'u olduğu gibi Socialbakers'ı heyecanlandırıyor. Bu yüzden sosyal medyanın Türkiye'deki gelişimini yakından takip eden Jan, ağırlıklı olarak Facebook özelinde ilginç rakamlar ve bunun yanı sıra markaların Facebook'u pazarlama amaçlı olarak nasıl daha etkili kullanabileceklerine dair bilgiler paylaştı.

Bir yıl önce 23 milyon civarında olan Türk Facebook kullanıcılarının 30 milyona ulaşmış olması önemli bir gelişme. Fakat Jan'ın belirttiği gibi daha da önemli olan gelişme markaların Facebook sayfalarına verdiği önemin çok daha büyük bir hızla artmış olması. Sosyal medya pazarlamasına önem veren markaların sayfaları aynı sürede 5 ila 10 kat oranında daha fazla hayran sayısına ulaşmış durumda.

Kullanıcılar Facebook'a 1 yıl önceye göre daha fazla ilgi gösteriyorlar ve markalar bu konuda onlardan daha da hevesli ama ne yazık ki bu heves her şeyi çözmek için yeterli olmayabiliyor. Örneğin Jan'ın paylaştığı istatistiklere göre Türkiye'deki markaların en sık paylaştıkları içerik türü bağlantı. Çünkü markalar mümkün olduğu kadar kullanıcıları kendi sitelerine yönlendirmek istiyorlar. Fakat kullanıcıların en çok etkileşimde bulundukları içerikler arasında bağlantılar ne yazık ki en altlarda yer alıyor. Örneğin durum güncellemeleri kullanıcı etkileşimi konusunda en avantaj sağlayan içerik türü.

Ayrıca Türkiye'nin bugünkü rakamlarına bakıldığında kullanıcıların hayranı oldukları Facebook sayfalarının içeriği ile en çok etkileşimde bulundukları saat öğleden sonra 2 olarak görünüyor. Tabi ki bu farklı koşullara ve markalara göre zaman içerisinde değişim gösterebilecek bir bilgi ama burada önemli olan bu tip ölçümlerin yapılması sayesinde kullanıcılar ile etkileşim seviyesinin daha üst seviyelere çıkartmanın mümkün olduğu.

Jan ayrıca Facebook üzerinden pazarlama konusunda gözden kaçırılmaması gereken 5 başlığı da şöyle listeledi:

1- Tüm süreci yönetecek ve içeriği oluşturacak ekip,

2- Kullanıcı ile iletişim sağlanması,

3- Sadece birkaç haftalık değil, belki 1 yıllık süreçte sosyal medyanın pazarlama nasıl kullanılacağının planlanması,

4- İş ortakları ile yapılacak anlaşmalar Facebook kampanyalarının içeriğini zenginleştirmek için önemli bir araç olabilir,

5- Ve doğal olarak tüm bu çabaların başarılı olup olmadığını görmek ve gerekirse süreci daha iyi hale getirmek için ölçümleme…

Son olarak Jan'a göre Facebook üzerinde ölçülmesi gereken önemli noktalar ise şunlar:

1- Hayranların kim oldukları,

2- Kullanıcının markanın gönderileri ile etkileşim oranı,

3- Topluluğun beğeni ve beklentilerine yönelik etkileşimin ölçümlenmesi,

4- Rakiplerin sosyal medya faaliyetlerini takip etmek, sizin daha farklı veya daha başarılı kampanyalar üretmek için son derece faydalı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.