Angry Birds önümüzdeki 1 yıl sonunda borsaya açılabilir. Rovio'nun Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü (CMO) Peter Vesterbacka (nam-ı diğer Mighty Eagle) Bloomberg'e verdiği röportajda şirketin son durumundan bahsetti ve halka arz için ilk sinyalleri verdi.
Groupon'u saymazsak halka arz hareketliliği 2011'de büyük şirketler için heyacanlı bir konu oldu. Zynga, halka arzda son aşamaları geçmeye çalışıyor. Vesterbacka'nın açıklamasına göre de Rovio'un 1 milyar doların üzerinde bir değerlemeyle borsa girmesinin önünde 1 yıl gibi bir süre var.
Angry Birds, 2009'dan bu yana 400 milyon kez (ücretli ve ücretsiz) indirilmiş. Bunun dörtte üçü sadece son 6 ayda gerçekleşmiş. Rovio'nun oyun içi ücretlendirmeler, reklamlar ve ticari ürünler üzerinden çok ciddi paralar kazandığı herkesçe biliniyor. Vesterbacka'nın açıklamasına göre Rovio inanılmaz karlı bir şirket ve gelirlerinde ticari ürünlerin payı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında.
Rovio, bu yılın Haziran ayında Finlanyalı bir animasyon şirketi olan Kombo'yu satın almış ve bunun medya stratejilerinde önemli bir rol oynayacağını söylemişti. Buna bağlı olarak Angry Birds sinema filmi ve TV programı olarak da sevenlerinin karşısına çıkmak üzere. Marvel Studios'un eski genel başkanı David Maisel'in Rovio'ya katılması Angry Birds'ün ciddi bir gişe hasılatı elde etmek istediğinin somut bir göstergesi.
Rovio, Finnair Oyj ve Barnes & Noble gibi farklı iş ortaklarıyla da yeni bir şeyler yapmak üzere. Her ne kadar Angry Birds ön planda olsa da milyarlarca taraftarı ve 150 milyon aktif oyuncusu olan Rovio'nun başarısı sadece 1 oyunla gelmedi. Şirket daha önce Nokia'nın akıllı telefon altı segmenti için 51 oyun yayınlamış. Mobile Monday gibi mobil odaklı önemli bir etkinliğin kurucusu olan Vesterbacka bu durumun (cihaz üreticileriyle ilişkiye sahip olmanın) önemli olduğunu net bir şekilde belirtiyor. Sadece iyi bir oyun geliştirmenin yetmeyeceğini, tecrübe ve ilişkilerin de öneminin altını çiziyor.
iPhone Apple için ne kadar değerliyse, Angry Birds de Rovio için o kadar değerli. Artık bir fenomen haline gelen oyunun sevenleri, şirketi beklenmedik bir piyasa değerine ulaştırabilir. Çünkü hemen her online platformda görebileceğimiz Angry Birds, ticari ürünleriyle çocuklar ve bebeklerin hayatına dahi girmiş durumda.
Bugün mobil uygulama dünyasına ilk adımını atan ve yurtdışında adı duyulmayan şirketler yarının Rovio'su olabilir. Kaldı ki Türkiye'nin maalesef bir Nokia'sı yok. Bunun için biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor.