Facebook Dışı Sosyal Oyunlar 5,6 Milyar Doları Bulacak

Facebook Dışı Sosyal Oyunlar 5,6 Milyar Doları Bulacak

Sosyal oyun denildiğinde ilk olarak Facebook'un akla gelmesi tesadüf değil. %80'inin oyunlara ilgi gösterdiği 750 milyonu aşkın kullanıcısı ile Facebook bu alanda gerçek bir dev. Zynga gibi milyar dolarlık sosyal oyun firmalarının bulundukları konuma gelmelerinde payı çok önemli. Ama sosyal oyun konusunda Facebook yalnız değil. Hatta Super Data Research'ün (SDR) yaptığı araştırmaya göre toplamda sosyal oyunların tek hakimi de değil…

SDR'ün sosyal oyun yayımcısı Viximo için hazırladığı ve Viximo tarafından yayınlanan araştırmaya göre Facebook dışında da sosyal oyunlar için hayat var ve son derece hızlı büyüyor. Şu anda 3,3 milyar dolarlık bir pazar oluşturan Facebook dışı sosyal oyunların 2014 yılında %75 gibi bir artışla 5,6 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre Facebook dışı sosyal oyun dünyasının büyümesinde en etkili ülkeler arasında Brezilya, Almanya, Rusya, İspanya ve Türkiye yer alıyor…

2011'in ilk 6 aylık bölümünde gerçekleşen araştırmada 152.159 kullanıcının bu konudaki 774.158 tekil ödemesi incelenmiş. Reklamların hesaba katılmadığı sosyal oyun gelirlerinde Facebook 1,7 milyar dolar ile önemli bir hacme ulaşmış görünüyor. Fakat özellikle Asya'daki diğer sosyal ağlar da hesaba katılınca Facebook dışı sosyal oyun pazarı Facebook'un 1,6 milyar dolar daha fazlasını oluşturmayı başarmış durumda.

2014 yılına geldiğimizde ise Facebook'taki sosyal oyun pazarının 3,1 milyar dolara erişeceği tahmin ediliyor. Bu sırada Facebook dışındaki sosyal oyun pazarı ise farkı 2,5 milyar dolara çıkartmış olacak. Toplamda ise sosyal oyun pazarının çapı 8,6 milyar dolar olacak.

Uzun Kuyruk kavramını akıllara getiren bu durumun nedenleri raporda şu sözlerle açıklanıyor: "Facebook'un olgunlaşması ile birlikte yatırımcılar için daha maliyetli hale gelmeye başladı. Küçük ve daha odaklanmış platformlar ise büyüme ve farklılaşma için daha fazla alan sunuyor".

Raporda öne çıkan Facebook haricindeki bazı sosyal ağ platformları ise şunlar: Hyves - Hollanda, Tuenti - İspanya, VKontakte - Rusya, StudiVZ - Almanya, Orkut - Latin Amerika ve Yonja - Türkiye.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.