Açıklama: Speed Networking seansları ve Elevator Pitch yarışmaları tasarlayan Ertuğrul Belen, Business Networking Akademi ve Divas Diamond kurucusudur. Bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlanmıştır.
"Avrupa'nın İlk Melek Yatırım ve Startup Festivali" olarak konumlandırılan Startup Week 2011 beklenenin neredeyse iki katı katılımla 1300 kişiyi geçen hafta ağırladı.
Türkiye'den Business Networking Akademi'nin Network Partneri olduğu etkinlik, 7 Ekim'de tamamlandı. Nurettin Özdoğan'la birlikte Türkiye Elçiliğini yaptığımız Startup Week 2011'e GYIAD, YoungCEO Club ve Girişim Fabrikası gibi önemli STK ve özel kuruluşların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Uçaktan az önce indim ve ilk gözlemlerimi vakit geçmeden sıcağı sıcağına Webrazzi'yle paylaşmak istedim.
Networking'in en temel etkinlik olduğu haftada Morten Lund, Lars Hinrichs ve Erik Bovee gibi isimleri ağırlayan onlarca panel ve oturum gerçekleşti. Avrupa'nın dört bir yanından gelen başvuru arasından 50 startup'a 3-4 Ekim tarihleri arasında yatırımcıya sunum, hukuk ve finans gibi kritik konularda eğitimler verildi. Yaklaşık 20 VC ve melek yatırımcıya yaptıkları sunum doğrultsunda 10 firma finale kaldı. Türkiye'den gerçekleşen yaklaşık 20 başvuru arasında ilk 50'ye giren firma bu sene malesef olmasa da 20'nin üzerindeki Türk delege katılımı çok konuşuldu.
İlk 10'a giren ve 6 Ekim Perşembe günü tarihi sahnede VC'ler ve yüzlerce katılımcı karşısında ter döken startuplar şunlardı:
DoubleRecall – Özellikle web ve mobil uygulamalara odaklanan Slovenyalı bu startup'ın projesi, marka bilinirliğine odaklı kampanyaları hedef alıyordu. Kullanıcıların bir reklamı okuması ve onaylaması üzerine kurulu mekanizmanın bildiğimiz standart banner reklamlara göre 12 kat daha etkili olduğunu iddia ediyorlar.
Loftville – Almanya'dan katılan bu startup, sadece üyelerin faydalanabileceği bir emlak platformu sunuyor. Projenin hedefi ortak satınalma potanesiyeli olan kullanıcıları bir araya getirmek. Loftville gerek emlak sahiplerini gerekse satınalma potansiyeli olan kişileri etkili filtremeleriyle katma değer sunduklarını söylüyorlar.
Mykoob – Letonya merkezli Mykoob'un, üniversite öncesi eğitimi hedefleyen bir sosyal ağ strateji bulunuyor. Mykoob sisteme katılan okulların öğretmenlerine ders notları paylaşımı, sınavlar ve raporlama gibi alanlarda kolaylık sağlarken, ailelerin de çocuklarının akademik kariyerini rahatlıkla takip etmelerini vaat ediyor.
Salespod – Hırvatistan'dan katılan bu startup, geliştirdikleri mobil uygulamalarla sahadaki satış ekipleri ve bağlı oldukları yönetim arasındaki raporlama ve iletişimi güçlendirmeyi hedefleyen gerçek zamanlı bilgi paylaşımına odaklanıyor.
Piano – Slovakya merkezli Piano Media ise yayıncıların müşterilerini exclusive ya da premium online içerik ve hizmetlerini aylık bir bedelle faturalayabilecekleri ortak bir ödeme sistemini sunuyor.
SaveUp – Polonyalı SaveUp her akıllı telefonu (smartphone) yeni bir satış kanalı haline getirmeyi vaat ediyor. Mevcut teknoloji özellikle kitaplar, müzik, film ve video oyunları gibi medyaya odaklı. Bu ürünlerden herhangi birini nerede görürseniz görün (arkadaşınızın evi, seyatinizdeki otelde, restoranda vb.) o an orada resmini çekip satın alabiliyorsunuz.
PocketGuide – Macaristan'dan katılan PocketGuide'ın tasarladığı uygulama özellikleriyle dünyada'da bir ilk: telefonunuzla dünyayı yalnız başınıza gezebiliyor, hakkında bilgi almak istediğiniz binaya ya da müzeye telefonunuzu yönelterek kayıtlı bilgilere anında ulaşabiliyr, diğer kullanıcıların yorumlarını dinleyip ve seyredebiliyorsunuz. Ayrıca ziyaret ettiğiniz mekanların resim, video ve audio notlarıyla 3D video hazırlayıp yakınlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Şu anda beş şehirde çalışmalarını tamamlayan PocketGuide, hızla diğer şehirlere yayılıyormuş.
Puntalo – Almanya'dan katılan bu startup ailelerin çocuklarının güvende olması için bir nevi takip uygulaması sunuyor. Çocuklarınız onlarla anlaştığınız sınırların dışarısına çıktığında SMS ya da emaille uygarı bilgisi alabiliyorsunuz. Puntalo ayrıca telefon hırsızlığına karşı anlık veri kurtarma özelliği de sağlıyor.
mySugr – Ev sahibi Avusturya'dan katılan mySugr diabet gibi geniş bir kitleyi ilgilendiren kronik sağlık problemine teknolojiyle yaklaşıyor. Mobil sağlık uygulaması üzerinde çalışan mySugr ekibi, kullancıların birbiriyle özellikle diabet hastalığıyla ilgili deneyim ve bilgi paylaşımlarını rahatlıkla ve keyifle aktarmalarını sağlıyor. Bunu da oyunlar, arkadaş grupları ve birçok faydalı veriyle hazırladığı bir uygulamayla sunuyor.
Quote Roller –Belarus merkezli Quote Roller'ın hazırladığı uygulama, iş dünyasında kullanılan kontratlar, sözleşmeler ve resmi formlara yeni bir boyut getirmeyi hedefliyor. Startup, özellikle tabletlerin kullanımını ve kağıtsız bir iş dünyasını vaat ediyor.
5 dakikayı bir saniye geçmesine izin vermedikleri sunumları sahnede dinleyen hakemler arasında Markus Jaeger (Red Bull Media House), Sitar Teli (Doughty Hanson Tech Invest), Stuart Chapman (DFJ Esprit), Zoltan Vardy ve Jason D. Whitmire (Early Bird Ventures) gibi isimler yer aldı.
İki Pitch (Asansör Cümlesi/Sunumu) ortaklarının anlatımı ve etkili powerpoint kullanımıyla ön plana çıktı. Sahnede yatırımcıdan tek kartvizit talebini almayı başaran Mykoob ve sempatik sunumlarıyla mySugr.
İpi göğüsleyen ve birinci seçilen MySugr ise 7 Ekim'de açıklandı. MySugr, SevenOne Media'dan 30 bin Euro ve speedinvest'ten Silikon Vadisi'ndeki önemli herkesle tanıştırılacakları üç haftalık bir networking tatili kazandılar.
Bir daha ki seneye darısı Türk Startup'larımızın başına...
İlk ona giremeyen startuplardan bazılarının sadece "doğru zamanda doğru asansör cümlesini kuramamaktan" elendiğine emin olduğum için ben sizinle tüm listeyi linkleriyle alfabetik sıraya göre paylaşmak istedim:
DoubleRecall
fastDove
foodieSquare
musicclip.tv
Newsgrape
Pintape
Siyov
Spreadly
VREthics
Watchlater
zubibu.com
Not: Bu arada, Startup Week 2011 Viyana'yı düzenleyen ekip içerisinde önce speedinvest ve şimdi de daha kurumsal satışları başlamadan yatırım alan Payolution'da arı gibi çalışan Can Ertuğrul'a misafirperferliği için tüm Türkiye Delegasyonu adına teşekkür ederim.