Açıklama: AykutKaraalıoğlu, AppsFunder Ortağı ve Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Bu yazısı Webrazzi’de konuk yazar olarak yayınlanmıştir.
Silicon Valley Entrepreneurs & Start-up ve Mobile China tarafından düzenlenen “Apps Go Global” adlı etkinliğe dünyada ve özellikle Silikon Vadisi’nde yeni girişimlerin özelliklerini ve hangi trendleri uyguladıklarını görmek üzere katıldım. İçinde bulunduğum AppsFunder olarak mobil girişimlere yatırım ve projelerini çıkartmak üzere global bir platform sağlıyoruz. Bu noktada benim için çok önemli bir etkinlikti.
Etkinlik, LinkedIn'in dünya merkezi binasında bir gün önce Amerikan Başkanı Obama'nın yine bu etkinlik serisi üzerine geldiği ve Amerika’da işsizlik ve yeni girişim olanakları için internet ve mobil platformların ne kadar önemli olduğunun altını çizip LinkedIn'in bu konuda sunduğu özellikle Amerika içindeki neredeyse her işe yerleştirmenin yüzde 80'inin LinkedIn uzerinden gerçekleştiğini belirtmek istiyorum.
Ayrıca LinkedIn'in “Apps Go Global” etkinliğinde yapmış olduğu sunumda da belirtildiği üzere en fazla büyüme yaşadığı yer mobil platformlar. Etkinlik sürecinde özellikle Silikon Vadisi girişimlerinin yanı sıra; Avrupa Birliği ve Çin gibi mobil platformlarda gün geçtikçe gelişmekte olan bölgelerdeki fırsatlar ve imkanlardan bahsedildi.
Mobil taraftaki gelişmelerin çok hızlı olduğu ve dünyadaki internet trendinin önüne geçtiği, aynı zamanda global oyuncuların bile hali hazırda çok etkili olamadığı ortaya çıktı. Ayrıca Çin gibi hemen hemen çoğu projenin kopyalandığı ya da sınırlı imkanlara erişimin olduğu bir bölgede ise yeni fırsatların halen olduğu belirtildi. Ayrıca gerek akıllı telefonların gün geçtikçe artması gerekse de gelişen pazarın fırsatlarını iyi okuyarak kısa sürede milyon dolarlık şirketlere sahip olunabileceği Silikon Vadisi örneklerinden verildi.
Konuşmacılar arasında LinkedIn'in mobil tarafını yöneten Kiran Prasad, Amerika özellikle Silikon Vadisi’nde başarılı olmuş ya da Çin pazarına açılmak isteyen projelere yardım eden ve ortak yatırım yapan Great Wall Club'ın CEO'su Barrett Parkma, Banjo'nun CEO'su Damien Patton, Airespace’i 450 milyon dolara Cisco’ya satan Ajay Mishra ve Silikon Valley Entrepreneurs & Startup'ın başkanı David Cao vardı.
Soru-Cevap kısmı benim çok eğlendiğim ve etkinlik dahilinde katılmış olan girişimciler için en fazla yararlı olan zamandı. Genellikle gelen sorular Türkiye’de duymaya alışık olduğumuz sorunlara benzer, gelir modeli ve sistemlerin ortaya çıkarken karşılaştıkları sorunların nasıl çözülebileceği konusundaydı. Ayrıca diger farklı bir durum ise Silikon Vadisi'nde çıkmış ve Amerika da belli bir kitleye ulaşmış mobil uygulamaların nasıl Global pazara bilinçli ve kararlı adımlarla girebilmesi üzerineydi.
Bu konuda herkes kendi yasadığı deneyim ve tecrübelerini paylaştı. Örneğin: Great Wall Club’in CEO’su Barrett Parkma Silikon Vadisindeki projeleri Çin Pazarında haklarını koruma ve onlara danışmanlık verirken gördükleri ilginç bir anekdotu paylaştı. Eğer bir marka yada bir teknoloji Cin’de kopyalanmıyorsa Çinlilere göre bu projeler başarılı değil. Müşterileri arasında Angry Birds’ün de olduğundan bahsederek Angry Birds’ün Çin'de 20’den fazla kopyası olduğundan bahsetti. Buda açıkçası bir Çin’e davetiye olduğunu söyledi.
Bir diğer ilgimi çeken Ajay Mishra’nin çok üzerinde durduğu ve verdiği örneklerle bahsettiği konu, bulunduğunuz mekana yada bölgeye odaklanmanız ve fırsatı gördüğünüz yerde sizin kişisel olarak orada bulunmanız gerektiği. Banjo’nun CEO’su Damien Patton’un 70’den fazla ülkeyi gezdiğinden ve birçok girişim denemeleri olduğundan, önemli olanın başarısız bile olsa girişimin denenmesi ve kazandığınız tecrübe ile bundan sonraki girişimlerinizde bu tecrübenin size çok önemli bir yol çizdiğinden bahsetmesi. Mobil Platformlar da kaliteli bir ekip ve çalışmanın sayesinde başarısız olmanın daha da minimize edildiğininden bahsetti.
Hali hazırda gerek Android gerekse de iPhone market, her türlü yenilik ve farklı girişimler için halen sıcaklığını koruyan platformlardan olduğundan, herkes ortak olarak bahsetti. Türkiye üzerine konuşmacıların yorumlarını sorduğumda ise hepsinden pozitif düşünceler ve girmek istedikleri bir pazar olduğunu fakat doğru proje ve zamanı beklediklerini söylediler. Bakalım gelecekte neler olacak mobil pazarda hep birlikte göreceğiz. Önemli olan ise izleyenlerden mi yoksa bir şeyler yaratıp değer katanlardan mı olacağımız.