Türk Teknoloji Sektörü de Yatırım Çekiyor

Türk Teknoloji Sektörü de Yatırım Çekiyor

Bu yıl ülkemiz için internet odağında yatırım görüşmelerinin sıklaştığı ve ilk tur yatırımların yapıldığı bir yıl oldu. Aslında bahsetmemiz gereken teknoloji sektörü yatırımları biraz daha fazla. Bunlardan biri de Accelerator Technology Investments (ATI) tarafından kısa süre önce gerçekleştirildi.

Accelerator Technology Holdings bünyesindeki ATI, Türkiye'nin borsaya açık az sayıdaki teknoloji şirketlerinden Kron Telekom'un yüzde 10'unu satın aldı. Lütfi Yenel'in kurucuları arasında olduğu Kron Telekomünikasyon, son iki senede iki kat büyümüş ve 6 milyon TL'lik sermayesini 8,2 milyon TL'ye çıkararak hisselerinin yüzde 39'unu 27 Mayıs 2011'de halka açmıştı.

Telekom operatörleri ve hizmet sağlayıcıları için altyapı ve yönetim çözümleri ve yazılımları geliştiren Kron, ATI'nin Türkiye'deki ilk yatırımı ama son olmayacak gibi. 2005 yılında kurulan ATH, Orta Doğu’nun önde gelen teknoloji odaklı risk sermayesi şirketi olsa da uzak coğrafyalara da açılıyor. Orta Doğu, İsviçre, ABD ve Brezilya'da çeşitli (mobil veri merkezleri, mobil ödeme teknolojileri, animasyon, oyun geliştirme, web uygulamaları vb.. ) gibi alanlarda faaliyet gösteren 15’ten fazla iştirakı bulunuyor.

ATH Yönetim Kurulu Başkanı Fawaz Zu, Türk teknoloji sektörünün son yıllarda etkileyici gelişmeler kaydettiğini ve uzun soluklu bir dizi işbirliklerinin gelecebileceğini söylüyor. Coğrafi açıdan Ortadoğu ve Kuzey Afrika için de bir yönetim merkezi konumundayız ve bu da Türkiye'deki yatırımların artışının önemli bir sebebi.

Türk Teknoloji Sektörü Büyüyor ve Dikkat Çekiyor

Interpromedya verilerine göre, 2010 yılı sonunda 28,6 milyar dolara ulaşan Türkiye bilişim pazarının 2011 yılında yüzde 9 büyüyerek 31 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Ernst&Young'un raporuna göre şu anda Türkiye ile ilgilenen en az 3,5 milyar dolar büyüklüğünde, en az 40 özel sermaye fonu Türkiye'ye yatırım yapmak için bekliyor.

Vodafone'un Koç.net'i satın alması, mobil işlemcileriyle dünyanın önemli teknoloji şirketlerinden biri haline gelen Qualcomm'un Türkiye pazarına hızlı girişi, dünyanın en önemli teknoloji üretim tesislerine sahip Foxconn'un Türkiye'de fabrika açacak olması.. Bunlar Türkiye teknoloji sektöründeki küresel hareketlenmelerden bazıları.

40 milyon euroyu aşan cirosuyla veri güvenliği konusunda lider konumdaki şirketlerden Kobil bir Türk firması. Ses teknolojileri alanında dünya çapında adı geçen Sestek ise 2011 yılı için hedeflediği 6,5 milyon TL'lik cironun yüzde 70'ini yılın ilk yarısında gerçekleştiren bir yükseliş yaşıyor. Gelecek yıl 1 milyon dolarlık ihracat hedefi var.

Bu önekler çoğaltılabilir. Türkiye yalnızca internet girişimleri ile değil, teknoloji alanında da yatırımcıların takibinde. Bu fırsatı değerlendirmek için tek yapmamız gereken biraz daha fazla çalışmak. İnternet ve teknolojinin içiçe büyüdüğünün bilincinde olarak..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.