Bilgiyi artık cebimizde taşıyoruz. Ne zaman bir bilgiye ihtiyacımız olsa akıllı telefonumuz veya bir bilgisayardan internete bağlanarak merak ettiğimiz konuyu Google'a sorar olduk. Bir ülkenin başkentini hatırlayamadığımızda da, en yakın nöbetçi eczaneyi bulmamız gerektiğinde de çoğumuz için ilk başvuru kaynağı Google haline geldi…
Bilgiye bu kadar hızlı ulaşmak çok güzel ama zararları da olabilir mi? Online Colleges'ın hazırladığı infografik Google'ın hafızamızı ne şekilde etkilediğini ve düşünme alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdiğini ele alan bir infografik hazırladı. İnfografikte ayrıca "Google etkisinin" olumlu ve olumsuz yanları da yer alıyor…
Google arama motorunun yanı sıra Docs, Reader, Haritalar ve Analytics gibi pek çok farklı aracı sayesinde bilgiyi kategorize ediyor ve sunuyor. Eskiden ancak kitaplardan elde ettiğimiz bilgi artık fazlasıyla internet taşınmış durumda. Bu sayede eskisi kadar çok şey hatırlamamız gerekmiyor. Gerektiğinde de bilgiyi değil, bilgiyi nereden bulabileceğimizi anımsama eğilimi gösteriyoruz.
Hiç olmadığı kadar zengin bu bilgi bankasının yaygın bir şekilde ulaşılabilir olması son derece güzel bir gelişme. Ayrıca artık eskisi kadar hatırlamaya çalışmadığımız için unutma riski de azalmış durumda.
Fakat diğer yandan bu bilgi kaynaklarına son derece bağımlı hale geliyoruz. Bu kaynaklara ulaşamadığımız durumlarda güvenebileceğimiz ikinci bir kaynak neredeyse yok. Ayrıca internet bilgi ile dolu ama tüm bilgilerin doğru olmadığı da bir gerçek. Bu da zaman zaman yanlış yönlendirmelere neden olabiliyor.
İşte Google ve hafıza konusunda hazırlanmış bu ilginç infografik…