Facebook'un Amerika Ekonomisine Etkisi

The Facebook EffectBüyük borç yükünün altında kalan ABD'nin işsizlik sorunu büyüyor. Facebook ise uygulama ekosisteminin sağladığı imkanlar ile özellikle genç kesimdeki işsizliğin artmasını yavaşlatıyor. ABD ekonomisine katkısı azımsanacak gibi değil.

Maryland Üniversitesi'nin raporuna göre Facebook'un uygulama platformunun bugüne kadar toplam 235 binden fazla kişiye iş sağlamış ve 15,7  milyarlık bir ekonomi oluşturmuş. Bu yılın bilançosu ise daha çarpıcı. Facebook uygulamaları, 182 bin yeni işim ve 12,19 milyar dolarlık maaş ve primin tek kaynağı olarak gösteriliyor.

Raporun hesaba döktüğü bu ekonomi, doğrudan ve dolaylı olarak Facebook ekosistemi çevresinde dönüyor. Bugüne kadar Facebook'ta geliştirilen uygulamaların çokluğuna ve markaların ilgisine bakıldığında bu istatistikleri kabul etmek zor değil.

İnternet dünyası, yıllardır göremediği böylesine büyük ve ustaca yönetilen bir sosyal ağın sunduğu tüm fırsatları sonuna kadar kullanıyor ve bu da ciddi bir iş potansiyeli oluşturuyor. Bu durum halka açılmayı bekleyen bir şirket için oldukça önemli ama kendisini ayakta tutan bu potansiyelin geri çekilmesi gibi bir riski de beraberinde getiriyor.

Platform anlamında bu potansiyelin üzerine geçebilecek başka bir internet şirketi olduğunu ve kısa sürede çıkacağını söylemek kolay değil. Sosyal etki her anlamda üste çıkıyor. Bu etkiyi (The Facebook Effect) yavaş yavaş yakalayan bir diğer isim de Twitter. Fakat Twitter henüz böyle bir ekonomi oluşturacak ya da ABD başkanı tarafından ziyaret edilecek kadar büyümedi.

Referans olması açısından paylaşalım. Şu anda Webrazzi Kariyer'de yapacağınız facebook araması için 53 iş ilanı geliyor. Yaşı ve konumu itibariyle aynı potansiyeli yakalamasını bekleyebileceğimiz Google için ise 35 kayıt var. Twitter henüz yolun başında. Diğer yandan Google Plus'ın sıralamayı değiştirme şansı var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.