İnternetin raf alanlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırması pek çok sektöre yaradı. Pazar araştırma firması DFC Intelligence'ın son yayınladığı rapora göre oyun sektörü de online dağıtım kanallarının bu olumlu etkisinin en çok hissedildiği pazarlardan biri. Araştırmaya göre 2010 yılında 66 milyar dolarlık olan sektör, 2016 yılına kadar yaklaşık %22 oranında büyüyecek ve 81 milyar dolara ulaşacak.
PC'lerin yanı sıra oyun konsolları, akıllı telefonlar ve hatta üzerinde oyun satışı yapılabilen müzik çalar gibi cihazları da kapsayan rapora göre ağırlığını hissettirmeye başlayan online dağıtım kanallarını yönetmek fiziksel satışlara göre daha karmaşık bir süreç. Fakat bu süreci doğru yönetebilen firmalar hızla büyüyen bu pazarda en çok kar elde edenler haline gelecekler.
Venture Beat'in haberine göre DFC analistlerinden David Cole, oyun satışların 2008 yılından itibaren önemli bir değişime gittiğini söyledi. 2008'de fiziksel oyun satışlarının ulaştığı tepe noktası, bu yıl popüler hale gelmeye başlayan ücretsiz online oyunlar (free-to-play) ile düşüşe geçmeye başladı. Krizle beraber oyuncuların yüksek fiyat etiketine sahip kutu oyunlar yerine, oyun içi satın almalara olanak veren ücretsiz oyunlara yönelmesi sonrasında hızla yaygınlaşan online dağıtım sonrasında da kendi alışkanlığını yaratmayı başardı.
İşte bu yüzden 2008 yılında dünya çapında 58 milyar dolara ulaşan fiziksel oyun satışının 2016 yılında 43 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Bu sırada tahminler 2010'da 19,3 milyar dolar olan online satışların 2016'da 37,9 milyar dolara ulaşacağı yönünde.
Oyun sektörünün en büyük lokomotiflerinden biri sayılan konsollar Cole'a göre şu anda piyasadaki en büyük belirsizlik nedeni. Düşen satışları ve beklenen satışları yakalayamamasının ardından fiyatı düşürülen 3DS'in ardından yeni bir konsol çıkartmak için en istekli firma Nintendo gibi görünüyor.
Diğer yandan Microsoft ve Sony için şimdilik işler yolunda gidiyor. Xbox 360 ve PS3 hem konsol, hem de oyun satışları konusunda şimdilik beklentileri karşılıyor. Bu nedenle her iki firmanın da yakın zamanda piyasaya yeni bir konsol sürmesi beklenmiyor. Fakat Cole birkaç yıl içerisinde bu hamlenin kaçınılmaz olacağını düşünüyor ve eğer Microsoft ve Sony 2014'e kadar piyasaya yeni bir konsol çıkartmazlarsa yarışta geri kalma riskleri olduğunun altını çiziyor.
Fakat oyun piyasasının bu önemli oyuncuları için konsollar tek seçenek değil. PC'lerin yanı sıra akıllı telefonlar, tablet ve diğer mobil cihazlar giderek oyuncular tarafından daha çok tercih edilir hale geldi. Konsolları tehdit eden bu cihazlar bir yandan var olan durumda bir risk gibi görünse de hayatı boyunca oyun konsollarına ilgi duymamış olan oyuncu kitlelerine ulaşmak için de alternatif birer kanal olma özelliği taşıyorlar.
Oyun sektörünün çapı müzik sektörünü geride bıraktı bile. Şimdi önünde film endüstrisi bulunuyor. Bu sektörü sadece sinema bileti olarak değil, gelir üretebilen tüm yan dalları ile birlikte düşündüğümüzde filmler hala çok daha büyük bir pazar…