Profesyonel iş ağı Linkedin on binlerce girişimci profili üzerinden bir infografik hazırlamış. Girişimcilerin eğitim, kariyer, iş ilişkileri ve bulunulan coğrafya açısından hangi durumda olduğu ortaya koyuluyor.
Linkedin'in girişimci ruh açısından sıraladığı işletme bölümleri arasında ilk sırayı Stanford (Graduate School of Business) alıyor. İkinci sırada Harvard (Business School), üçüncü sırada ise MIT (Sloan) var. Eğer bu 3 bölümden birine girmek istiyorsanız sırasıyla Palo Alto, Boston veya Massachusetts'e gitmeniz gerekiyor.
İnfografiğe konu edilen girişimciler ilk işlerini genellikle 30-39 yaş aralığında (%40) kurmuş. Bu durum bir iş kurarken tecrübenin gerekliliğini ortaya koyuyor. İkinci sırada yer alan ve son yıllarda daha genişlediğine emin olduğumuz 20-29 yaş aralığı (%34) ise genç girişimcilerin yükselişini gösteriyor. Yirmi yaşın altında ilk işini kuran girişimci oranı sadece yüzde 1. Girişimciler arasında 40-49 yaş aralığı yüzde 20 pay sahibi, 50 yaş üstü girişimcilerin ilk işini kurma oranı ise yüzde 5.
Girişimcilerin hangi şirketlerden geldiğini tahmin etmek pek zor değil ama LinkedIn bu bilgiyi de paylaşıyor. Apple, Yahoo, eBay, Google, Microsoft, Sun, EA, AOL ve SGI en çok girişimci çıkaran şirketler olarak göze çarpıyor. Linkedin, girişimcilerin kendi işlerini kurmadan önce son pozisyonlarında ortalama 2,5 yıl geçirdiklerini de paylaşıyor.
Linkedin girişimcilerin en çok San Franscisco, New York City ve Boston'dan çıktığını gösteriyor. Bu coğrafi bilgi, son 1-2 yıldır New York'un Silikon Vadisi'ne karşı yükselişini ortaya koyuyor.
Meslekler açısından girişimcilik sıralamasında tahmin edeceğiniz gibi ilk sıraları bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimi bölümleri alıyor. Bu bölümleri fizik ve elektrik mühendisliği takip ediyor.
Linkedin girişimcilerin iş bağlantılarına dair önemli bir bilgi de veriyor. Buna göre girişimcilerle en çok bağlantı kuran sektörlerin başında risk sermayesi geliyor. Ardından online yayıncılık geliyor ki, bu da girişimcilerin kendini göstermek için bizim gibi bloglarla iletişim halinde olduğunu doğruluyor. Girişimciler internet ve işe alım sektörü ile de yakın ilişkide görülüyor.
Bill Gates, Steve Jobs ve Mark Zuckerberg gibi istisnalar akademik ünvanlara sahip değiller ama ABD'de özellikle Google gibi şirketlerin lisansüstü eğitimlere daha sıcak baktığını biliyoruz. Girişimcilerin eğitim seviyesi paylaşılmasa da Linkedin blogunda, yüksek akademik kariyer sahibi girişimcilerin nanoteknoloji, bioteknoloji ve medikal cihazlara yönelik girişimlere yöneldiği paylaşılıyor. Biz henüz web girişimciliği ile ilgilenirken ABD'de uzaya araç gönderme yarışlarının yapıldığını, yüksek teknoloji girişimlerinin yürütüldüğünü ve bizden ilerde olmaya devam edeceklerini kabul etmek gerekiyor.
Linkedin'de Uzman Veri Analisti olan Monica Rogati girişimciler için yol gösterecek rehber kişilerin önemli olduğunu söylüyor. Kendisinin bu konuda hazırladığı Sequencing the Startup DNA adlı göz atmakta fayda var.