Türkiye'de 2 kez girişimcilik yarışması düzenleyen Startup Weekend, bu kez yatırım fonu ile geliyor. Startup Labs çatısı altında girişimcilerle buluşacak fon, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde binlerce girişimciyi izlemeye alacak.
Startup Labs Fonu, girişim/fikir üreten projelerin yatırım fonu ile deskteklenmesine yeni bir örnek. Fon yönetiminde bulunan ve SW Istanbul'un düzenleyicisi Tuğçe Ergül ile bu fonun neleri hedeflediğini konuştuk.
Fırat Demirel: Merhaba Tuğçe, neden Startup Weekend için bir yatırım fonu oluşturdunuz?
Tuğçe Ergül: Her Startup Weekend'in sonunda insanlar "What's next? - Sırada ne var?" sorusunu soruyorlar. Çoğu zaman takımlar başladıkları projeye başarılı bir şekilde devam edebilmek için gerekli unsurlara sahip oluyorlar fakat önemli mentorlar, başlangıç yatırımını, önemli stratejik ortaklıklar gibi fark yaratabilecek ulaştırmakta zorluk çekiyorlar.
Takımlar için en onemli zorluk etkinlik sonrası yarattıkları momentumu koruyabilmek. Birçok girişimin başarısı ayaklarını erken yere basabilmek ve başlangıçta çok sayıda küçük galibiyetler/avantajlar yakalamaktan geliyor. Startup Labs'in en büyük amacı takımlara etkinlik sonrasında koçluk yapmak; maddi yatırım tabii ki önemli ama takımlara vereceğimiz global mentorluk ve sağlayacağmız ortaklıklar hızlı ve sağlam bir çıkış ile diğer girişimlere oranla avantaj sağlaması çok daha önemli.
F. Demirel: Startup Labs yatırımcı takımında kimler var? T. Ergül: SW Seattle (ABD) merkezli bir oluşum. Fonumuz Startup Weekend kurucusu Clint Nelsen ve Rus yatırımcı Arkady Moreynis tarafindan toplandı. Onlarla birlikte ben de yatırım ekibinde bulunuyorum.
F. Demirel: Fon büyüklüğü nedir ve hangi süre içinde dağıtılacak?
T. Ergül: 5 milyon dolarlık bir fon oluşturduk ve 2 yıl içinde bu fonu tüketmeyi planlıyoruz.
F. Demirel: Kimlere yatırım yapacaksınız?
T. Ergül: Fon, dünya çapında öncelikli Startup Weekend takımları olmak üzere 65'ten fazla ülkede yatırım yapacak; fakat Türkiye sahip olduğu potansiyel ve son yıllarda girişimcilik sektörünün yaşadığı yükseliş nedeniyle en çok ilgilendiğimiz birkaç ülke arasında. Tabii ki ekipte bir Türk'ün bulunması Türkiye'ye olan ilgimizi artırıyor :)
F. Demirel: Yatırımlar yine SW etkinlikleri üzerinden mi devam edecek, yoksa yeni girişim arayışlarınız var mı?
T. Ergül: Yapılacak yatırımların büyük kısmını Startup Weekend'lerden topladığımız veri ve takımların neler gerçekleştirdiğini görerek yapacağız. Bu yatırımlar etkinliğin son gününde gerçekleşebileceği gibi bir kaç ay sonra şirketlerin geldiği noktaya göre de gerçekleştirilebilir.
Etkinliğin hemen sonrasında yatırım yapacağımız takımların ne kadar iyi bir üretim yaptıklarını göz önüne alıyoruz. SW dışı takımları değerlendirirken de ortaya konulan işin kalitesi kadar takımın ne kadar sağlam olduğunu gözetiyoruz (özellikle az sayıda üyesi olan takımlar tercihimiz/ 3 ortak vb.). En büyük kriter takıma olan inancımız diyebilirim, sağlam bir takımla en sıradan fikir bile muhteşem yerlere gelebiliyor.
Startup Labs'den yatırım alabilmek icin online bir başvuru süreci var fakat SW sırasında gözümüze çarpan takımlara başvuruya gerek kalmadan kendimiz ulaşıyoruz. Tabii SW dışı takımlar bize online başvuru ile ulaşmak durumundalar.
F. Demirel: Eski SW girişimleri de bu potaya giriyor mu?
T. Ergül: SW'in ilk gününden itibaren ortaya çıkan tüm girişimler bu potaya giriyor. Şimdiye kadar SW'lerden çıkan binlerce şirketin durumunu, aktif olup olmadıklarını ve şu anda neler yaptıklarını düzenli olarak takip ediyoruz.
Şirketler Startup Labs ile yola çıktıktan sonra diğer TechStars ve YCombinator gibi 'acceleratorlarla' veya dünya çapındaki diğer büyük fonlarla devam edebilirler. Startup Labs şu anda dünya çapındaki 200'den fazla acceleratora tek bir başvuru formuyla ulaşmanızı sağlayan tek kurum.
F. Demirel: Startup Labs'ın TechStars ve Y-Combinator gibi fonlardan farkı nedir?
T. Ergül: Startup Labs, TechStars ve YCombinator gibi fonlar gibi bir "program" değil. Belli bir takvimimiz, başvuru açılış/kapanış tarihlerimiz yok. Startup Labs'in en büyük özelliği şu anda dünyanın en global fonu olmasi ve 65'ten fazla ülkede yerel yatırımcı ve mentor çevresine sahip olması. Takımlar yılın her anında başvurarak yatırım alıp dünyanın her yerindeki mentorlarımızla çalışmaya başlayabilirler.
Diğer fonlardan başka bir farkımız da takımın taşınmasına gerek kalmaması. TS ve YC gibi programlar sizin baska bir şehre taşınmanızı gerektiriyor fakat SL ile bu durum söz konusu değil. Takımın bulunduğu ülkeye ve şehre göre ayrı ayrı mentorlarımız var ve her ülkenin en büyük kurumlarıyla ortaklıklarımız var. Örneğin Rusya'da bulunan girişimleri Rus devlerle biraraya getirirken, Arjantin'de Arjantinli ortaklarımızı devreye sokuyoruz.
Onlarca ülkede yer almamızın sağladığı ve diğer fonların kolaylıkla veremediği bir şey ise başka ülkelere açılıp kendi klonlarını yaymak isteyen girişimleri ilgilendikleri ülkenin en iyi girişimcileri, yazılımcıları ve iş dünyasıyla irtibata geçirip dünyanın değişik yerlerinde kolayca yayılmalarını sağlamak.
F. Demirel: Paylaştığın bilgiler için teşekkürler Tuğçe. Umarım Türk girişimcileri bu sene daha iyi projelerle kapınızı çalacaktır.