Mobil cihazlar ve yazılım dillerinin gelişimi ilerledikçe mobil eğlencenin dozu da artıyor. Geekaphone'un paylaştığı istatistikler de bu pazarın 33 milyar dolara ulaştığını ve mobil oyunların yükselişini ortaya koyuyor.
Mobil oyun sektörünün bu yıl 8 milyar dolar gelir getirmesi beklenirken, 2014 hedefi 11,4 milyar dolar olarak gösteriliyor. Mobil eğlence sektörü ise 2015'te 54 milyar dolarlık bir pazar olmayı hedefliyor, evet tam 54 milyar dolar!
Bu yıl bahis oyunlarının 16 milyar dolara göz diktiğini, 2010'da 3,1 milyar dolarlık dijital müziğin mobil cihazlar üzerinden alındığını aktaran Geekaphone, halen telefon melodisi satışlarının 527 milyon dolar kazandırdığını aktarıyor. 2006'da ise melodi satışları 600 milyon doları buluyormuş.
Geekaphone, mobil oyunlarda erkeklerin yüzde 47 ile kadınların (yüzde 53) gerisinde olduğunu gösteriyor. Erkeklerde mobil oyuncuların ortalama yaşı 27,4, kadınlarda ise 28,9.
Mobil oyunlarda ücretsiz ya da belli süreli kullanıma dayalı ve ek kaynaklardan (reklam, ek ürünler, oyun içi ödeme vb.) gelir kazanma modeli (freemium) öne çıkıyor. İndirilen mobil oyunların yüzde 81'i indirimli. App Store'da en hızlı büyüyen 25 oyunun yarısı ücretsiz, yüzde 27'si 0.99 cent, yüzde 22'si ise 1.99 doların üzerinde.
2015'te oyun içi ödemenin 11 milyar dolarlık bir pazara sahip olması bekleniyor. Sanal ürün satışları mobil reklam gelirlerinin oldukça üzerinde seyrediyor ve bu fark giderek artacağa benziyor. Ancak yazılımların gelişmesiyle mobil reklamların da atılım yapacağı kesin. Geçen yıl mobil reklamdan 87 milyon dolar kazanan oyun geliştiricilerinin 5 yıl sonra 10 kat daha fazla kazanacağı hesaplanıyor, yani 1 milyar dolara yakın bir tutar.
Mobil oyunların lider ismi Angry Birds hakkında da bazı istatistikler var. Angry Birds'ün 140 milyon kez indirildiği, sadece ücretsiz sürümdeki reklamlardan Rovio'nun aylık 1 milyon dolar kazandığı belirtiliyor. :)
Araştırmalara göre tablet bilgisayar sahiplerinin yüzde 84'ü oynuyor. Tablet kullanıcılarının yüzde 30'u günde 1-2 saat, yüzde 38'i her gün 2 saatten fazla tabletiyle meşgul oluyor.
Geekaphone, şu anda App Store'dan daha fazla ücretsiz uygulama bulunduran Android Market'in yakında tüm uygulama sayısında da App Store'u geride bırakacağını gösteriyor. App Store'da şu anda 333 bin (%6 büyüme), Android Market'te ise 206 bin (%16 büyüme) bulunuyor. App World'de ise 27 bine yakın uygulama bulunuyor.
Önde gelen geliştiricilerin yüzde 58'i birden fazla platform için uygulama geliştiriyor. Blackberry kullanıcılarının yüzde 46'sının telefonunda oyun bulunmuyor. Kurumsal şirket çalışanlarının gözdesi olan Blackberry için şaşırtıcı gelmeyen bu oran, oyun geliştiricilerinin Blackberry'e yönelmemesi için ciddi bir sebep teşkil ediyor. Bu nedenle Blackberry'nin kaybeden taraf olduğunu söyleyen Geekaphone, iPhone kullanıcılarının yüzde 37'sinin her gün oyun oynadığını söylüyor.
Hatırlatmak gerekirse en iyi ödemeyi Apple kullanıcıları yapıyor. Mobil oyun geliştirmeden önce bu infografiği bir kenara kaydedin. :)
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap