Teknoloji firmalarının çevresel duyarlılık konusunda biraz karışık bir durumları var. Bir yandan başta Greenpeace olmak üzere pek çok çevre konusuna duyarlı oluşum tarafından özellikle üretici konumundaki şirketler çevreye verdikleri zarar nedeniyle eleştiriliyorlar. Diğer yandan teknoloji devleri çevre için ufak da olsa attıkları adımlarla kendilerinden söz ettirmeyi başarıyorlar. Bu konuda en başarılı olan firmanın ise rüzgar türbinleri ve elektrikli arabalara olan ilgisi nedeniyle Google olduğunu söylemek sanıyorum yanlış olmayacaktır.
Fakat söz konusu çevre olunca tüm sorumluluğu şirketlere atmak yeterli değil. Toplumda yaygın bir çevre bilincinin oluşmuş olması da son derece önemli. Guerillaapps adlı bir firmanın yakın zamanda yayına çıkarmayı planladığı yeni Facebook oyunu Trash Tycoon da işte bunu hedefliyor.
Çevre ile ilgili çalışmalar yapan firmalardan sponsorluk alan, gelirlerinin bir kısmını çevreci organizasyonlara bağışlayan Trash Tycoon sadece bu özellikleri ile değil, oyunlara getirmeyi hedeflediği yeniliklerle de dikkat çekiyor.
TechCrunch'ın haberine göre yola Rhodium'dan aldığı 500 bin dolarlık tohum yatırımla başlayan Guerillapps, Trash Tycoon için upcycling konusunda faaliyet gösteren TerraCycle ile bir de sponsorluk anlaşması yapmış.
Oyun TerraCycle'ın da uzmanlık alanı olan upcycling konusunu ele alıyor. Geri dönüşüm yani recycling konusunu artık hepimiz biliyoruz ama upcycling pek çok kişi için henüz yeni bir kavram olabilir. Bildiğiniz gibi geri dönüşümde çevreye zararlı etkisi olabilecek maddeler ayrıştırılıp işlenerek farklı formlarda yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Upcycling ise bu tip atıkları oldukları formu bozmadan, çevreye zararı azaltılacak şekilde yeniden tüketilebilir ürünler haline getirmek anlamına geliyor.
Bu ay içerisinde açılması beklenen Trash Tycoon, yapı olarak tycoon oyunlarındaki pek çok öğeye sahip olsa da, oyun dinamikleri açısından gerçek zamanlı çok oyuncu desteğine sahip olması en büyük farkı. Yani oyuncular oyunu oynarken anlık olarak birbirleri ile iletişime geçerek, iş birliğinde bulunabiliyorlar.
Oyunun başlıca gelir modeli Facebook'ta yaygın olarak kullanılan sanal para birimi satışı üzerine kurulu. Bu satışın %10'u ise CarbonFund'a bağışlanıyor. Fakat Guerillapps'ın asıl üzerinde durduğu ise; Trash Tycoon içerisinde oyuncuların toplamaları ve upcycling için kullanmaları için yerleştirilmiş malzemelerin üzerine reklam almak. Örneğin yerden topladığınız bir sakızın üzerinde gerçek bir sakız firmasının logosunun yer alması hedefleniyor. Bu modeli upcycling, yani geri dönüşüm için ayrılan ürünlerin farklı malzemeler ile birlikte yeniden kullanılabilir olması mantığı ile birleştirdiğinizde bu sefer sakız markasının logosunu, son derece şık bir çanta üzerine de yerleştirmek mümkün olabilecek.
Hem çevreci, hem yenilikçi, hem de bir Facebook oyunu… Bu üç özelliğin bir araya gelmesiyle Guerrilapps hedeflediği başarıya ulaşabilirse belki de çevre bilincinin artmasına katkıda bulunabilecek konsepte sahip oyunlarda ciddi bir artış görmeye başlayabiliriz…