Sitenize sponsor bulmak için bir araya getirdiğim maddelere kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dolayısıyla eğer kaçırdıysanız öncelikle ilk bölüme göz atmanızda fayda var.
Yazının bu ikinci bölümüne sponsorları nerelerden bulabileceğinizle başlayacağız. Fakat sponsorları bulmakla iş bitmiyor. Sonrasında harekete geçerek bulduğunuz sponsorlarla nasıl iletişim kurabileceğinizden ve son olarak da yapacağınız anlaşmadan sonra gözden kaçırmamanız gereken detaylara değineceğiz.
Bu yazıda eksik kalan ve değinilmesi gereken başka önemli maddeler olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda siz de bu listeye katkıda bulunabilirsiniz.
Sponsorları Bulun
14. Rakiplerinize kimler sponsor olmuş?
Her şey hazır sıra sitenize sponsor olabilecek kurumları bulmaya geldi. Bunun için en kolay yöntem sitenizin rakiplerinin sponsorlarını incelemek olacaktır. Sizinle aynı hedef kitleye hitap eden sitelere reklam verenler, sizin de potansiyel sponsorlarınız olabilirler.
15. Uygun ürün veya hizmetler satanları bulun
Hangi ürün veya hizmetler sitenizin ziyaretçi profilinizin ilgisini çeker? Bu sorunun yanıtı potansiyel sponsorlarının isimleri ile dolu.
16. Yeni açılan firmaları, siteleri takip edin
Tanıtıma en çok ihtiyaç duyan kurumlar yeni kurulmuş olanlar. İsimlerini bir an önce duyurup hemen satışa başlamak istiyorlar. Üstelik muhtemelen geniş bir yelpazede reklam vermeye daha sıcak bakacaklardır. Yenilikleri takip edin ve yeni kurulan firmalar veya siteleri gözden kaçırmayın.
17. Potansiyel sponsorları veri tabınızda tutun
Bu çalışmaları yaptıktan sonra elinizde geniş bir sponsor adayı listesi oldu. Daha sonra bir karışıklığa yol açmamak için hepsini bir araya getirin ve sonradan kolayca hatırlayabileceğiniz kısa notlarla bir kenara not edin, zaman içinde güncelleyerek listeyi genişletin.
18. Zamanlamaya dikkat edin
Sitenizin potansiyel sponsorlarını çıkartırken onların faaliyet alanlarına da özen gösterin. Örneğin tatil sektörüne hitap eden siteniz için otellerle anlaşma yapacaksanız çoğunun tanıtım anlaşmalarını en geç Mart ayında tamamlamış olacaklarını unutmayın. Temmuz ayında reklam vermekle uğraşmak yerine otellerindeki konuklarına zaman ayırmayı tercih edeceklerdir. Ayrıca büyük firmaların çoğu anlaşmalarını yıllık olarak yaparlar ve bir sonraki yılın anlaşmalarını önceki yıl sona ermeden tamamlarlar.
19. Mümkünse yüz yüze görüşün
Dijital yaşam şartları iletişimi online'a taşımış olabilir ama hala hiçbir şey yüz yüze görüşmenin yerini tutamıyor. Eğer potansiyel reklam verenlerinizle yüz yüze görüşme imkanınız varsa mutlaka bunu değerlendirin.
Harekete Geçin
20. Hedeflerinizi belirleyin
Özellikle eğer yeni bir siteniz varsa yüksek hedeflerle yola çıkmayın. 3 aylık periyotlar için kendinize sponsorluk anlaşmaları hedefleri koyun ve bunları gerçekleştirmeye çalışın. Bir anlamda kotanızı belirleyin ve altında kalmamak için gerekiyorsa bazı dönemlerde daha fazla çalışın.
21. Doğru şekilde yaklaşın
Sponsorlarla iletişime geçmek için en kolay yöntem bir e-posta göndermek. Ama işin bu en hassas aşamasında, buraya kadar olan emeklerinizi çöpe atmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Göndereceğiniz e-postada kendinizin ve sitenizin kısa tanıtımı, neden onlarla iletişime geçtiğiniz, onlara sağlayabileceğiniz faydalar ve sitenizin istatistik detayları yer alsın. E-postayı çok uzun tutmayın, daha fazla bilgi için bağlantı sunun ve reklama değil onlara sağlayacağınız faydalara odaklanın.
22. Farkınızı ortaya koyun
Muhtemelen siteniz alanında tek değildir (tekse zaten işiniz çok daha kolay demektir). Bu yüzden sponsorluk için neden rakiplerinizi değil, size tercih etmeleri gerektiğini anlatın. Diğerlerinden farkınızı ikna edici bir şekilde ortaya koyun.
23. Fiyatı doğru belirleyin
Siteniz yeni olabilir ama sponsorluk seçeneklerinin fiyatlarını şimdiden belirlemiş olmanız gerekiyor. Hiçbir tahmininiz yoksa adwords veya benzeri bir sistemde siteniz ile ilgili anahtar kelimelerin fiyatlarını kontrol ederek fikir edinebilirsiniz.
24. Yeni sponsorlara test imkanı sağlayın
Yeni bir sponsor için sitenize para yatırmak bir macera demektir. Onlara bunun işe yaradığını kanıtlamak zorundasınız. Bunun için belirli bir süre ile sınırlı ücretsiz bir test imkanı sağlayın. Eğer geri dönüşler olumluysa zaten sıra anlaşmaya gelir. Ama olumlu değilse bile bu sizin için neleri düzeltmeniz gerektiğini gösteren faydalı bir bilgi olacaktır.
25. Bedava reklam yayınlayın
Yeni bir basılı derginin ilk sayısı reklam doludur ve bu reklamların çok büyük kısmı ücretsiz yayınlanır. Sebebi potansiyel reklam verenleri etkilemektir. Biraz farklı bir örnek ama her yeni yapılan dev inşat projelerinde mutlaka Hülya Avşar'a bir daire hediye edildiği dikkatinizi çekti mi? Siz de (Hülya Avşar'a olmasa bile) alanında öncü firmalardan birine ücretsiz reklamlarını yayınlamak istediğinizi söyleyin. Diğer sponsorlar tanıtımlarını o firmanın yanında yapmaya daha kolay ikna olacaklardır.
26. İlk sponsorlara indirim yapın
İlk satış en önemlisidir. Eğer ilkini satabilirseniz sonrakileri çok daha kolay satarsınız. İlk sponsorunuza cömert bir indirim yapın. Ondan kazanacağınız şey para değil, sitenizden para kazanmaya başlama alışkanlığı…
27. Nasıl ödeme alacağınızı önceden planlayın
Sponsorunuzu buldunuz, ücrette de anlaştınız. Peki ödemeyi nasıl alacaksınız? Her firma nakitle çalışmak istemeyebilir. Kredi kartı ile ödeme kabul ediyor musunuz? Etmiyorsanız nakit dışındaki alternatifiniz ne? Bu konuya son anda değil, en baştan bir çözüm üretmelisiniz.
Satış Sonrası
28. Düzenli rapor sunun
Sponsorunuzla anlaştıktan sonra işin büyük kısmı tamamlanmış demektir ama hepsi değil. Hatta sponsorunuz için iş asıl şimdi başlıyor. Haklı olarak harcadığı paranın ne şekilde işine yaradığını görmek isteyecektir. Raporlama için bir sisteminiz olmalı. Reklam yönetimi için bir uygulama kullanıyorsanız raporlama da aynı uygulama ile gerçekleşebilir ama gerçekleşmiyosa bile bir şekilde sponsorunuza düzenli rapor iletebiliyor olmalısınız.
29. İletişimi koparmayın
Sponsorunuz artık sizin iş ağınızın bir parçası. Anlaşması bitince yenilemek isteyebilir veya sitenize sponsor olmaktan memnun kalırsa tanıdıklarına da önerebilir. Başka bir projenizi hayata geçirirken ilk sponsorunuz yine o olabilir. İletişimi koparmamak pek çok sebepten dolayı çok önemli.
30. Sadık sponsorlarınıza değer verin
Bir sponsorunuz anlaşması sona erdikten sonra yenilemek isterse onu yeni bir sponsorla aynı kefeye koymayın. Her yeni anlaşma döneminde yeni sponsorlar aramak yerine var olanlarla yola devam etmek siteniz için gelir akışını sağlamak açısından büyük avantaj sağlar.
Bonus: Sabırlı olun
Hiçbir şey bir gecede olmuyor. Çok çabalayıp ama yine de sitenize sponsor bulamamış olabilirsiniz. Fakat bu süreçte mutlaka çok şey öğrenmişsinizdir. Bu öğrendiklerinizi bir kenara atıp vazgeçmek yerine sabırlı olun ve denemeye devam edin. Eğer siteniz başarılıysa ve bu başarısını sürdürüyorsa, siz de sponsor anlaşmaları konusunda doğruları yapıyorsanız eninde sonunda bunun karşılığını alırsınız…