İnternetteki milyonlarca siteden çok azının gelir modeli satış veya üyelik üzerine kurulu. Çok büyük bölümü reklam gelirleri ile ayakta durmaya çalışıyor. Bu konuda en pratik yöntem yaygın reklam servislerinden birini kullanmak. Bu sayede içeriğinize uygun olarak seçilen reklamların otomatik olarak sitenizde yayınlanır ve sizde tıklama veya gösterimlerden fazla çaba sarf etmeden gelir elde edebilirsiniz.
Fakat bu yöntemi daha önceden denemiş olanların çok küçük bir kısmı dışında dişe dokunur bir gelir elde edeni yoktur. Büyük çoğunluk sadece barındırma masraflarını bu reklamlarla çıkartabilirlerse kendilerini şanslı sayar. Durum böyle olunca da geliri düşük olan siteye harcanan zaman azalır ve günün birinde ya kapanır ya da atıl hale gelir.
Eğer şanslı azınlıkta değilseniz, içerik sitenizden gelir üretmek için reklam servisleri kullanmak yerine sponsor bulmanızda fayda var. Ama bir sponsorla iletişime geçmeden önce neler yapmanız gerekiyor? Sitenize reklam verebilecek sponsorları nasıl bulacaksınız? Bulduktan sonra neler olacak? Bu soruların cevaplarını aşağıda bir araya getirmeye çalıştım.
Bu uzun listenin ilk bölümünü bugün yayınlıyoruz. Yarın da listeye kaldığımız yerden devam edeceğiz...
Sitenizi Hazırlayın
1. Özgün içeriğiniz olsun
Her şeyden önce bir sponsoru cebinden para çıkarmaya ikna edebilmeniz için sitenizin o paraya değer bir içeriğe sahip olması lazım. Kopyala yapıştır ile içerik üretenlerin bu konuda şansı yok denecek kadar az.
2. Belli bir konuya odaklanın
Sitenize sponsor olabilecek firmaların büyük kısmının özel bir alana hitap eden ürün veya hizmetler sunuyor olduklarını göreceksiniz. Bu yüzden o niş pazara hitap eden, kendi ürün veya hizmetleri ile doğrudan ilgili bir kitleye tanıtımlarını yapmak isteyeceklerdir. Bu yüzden sitenizin de belli bir konuya odaklanması, sponsorların ilgisini çeken hedef kitleye sahip olmak açısından önemli.
3. Profesyonel olduğunuzu gösterin
Sponsorlar reklam verdikleri sitenin yarın bir gün kapanıp kapanmayacağını endişe etmek istemezler. Eğer sitenizin yeterince profesyonel bir sunuma sahip değilse doğal olarak bu izlenimi uyandıracaktır. Profesyonel görünümlü bir tasarımın yanı sıra mutlaka; hakkımızda, gizlilik sözleşmesi, üyelik anlaşması gibi bölümlere sitenizde yer verin.
4. Sponsor aradığınızı duyurun
Siz sponsor arıyorsunuz ama bakalım sponsorlar bunu biliyorlar mı? Reklam alanlarınız henüz boşsa en az birine, bu alana sponsor aradığınız bilgisini ekleyin. Tıklandığında sponsorların siteniz hakkındaki bilgileri görebilecekleri özel olarak hazırlanmış, tercihen grafiklerle süslenmiş bir sayfaya ulaşmalarını sağlayın.
Verilerinizi Hazırlayın
5. Site istatistikleri takip edin
Sitenizde günde kaç tekil ziyaretçi ağırlıyorsunuz? Aylık sayfa gösterim sayınız kaç? Ziyaretçiler sitede ortalama kaç sayfa görüntülüyorlar, site üzerinde ne kadar zaman geçiriyorlar? Bu tip bilgiler bir sponsorun ilk öğrenmek isteyecekleri arasında yer alır.
6. Kullanıcılarınızı tanıyın
Kadın – erkek kullanımcı oranlarınız ne durumda? Yaş ortalamaları ne? En çok hangi şehirlerden ziyaretçi çekiyorsunuz? Bu tip hayati bilgilerin yanı sıra ziyaretçilerinizin eğitim, gelir ve medeni durumları gibi ek bilgilere sahip olursanız sponsorların daha çok ilgisini çekebilirsiniz. Ufak anketler düzenlemek bu konuda size yardımcı olabilir.
7. Verileri ne şekilde sunacağınızı planlayın
Sonuç olarak sponsorlarınıza bir raporlama yapacaksınız ama öncesinde de bu topladığınız verileri uygun bir şekilde onlara sunmanız gerekiyor. Tüm bu bilgileri sitenizde açıkça yayınlamak bir yöntem olabilir ama bu konuda kendinizi rahat hissetmiyorsanız belki de sadece sponsor adaylarına verilecek şifrelerle erişilebilecek bir alan hazırlamalısınız. Burada tablolar ve grafikler sunumun etkisini arttıracaktır.
Tanıtım Seçeneklerinizi Hazırlayın
8. Farklı online reklam yöntemlerini tanıyın
CPM, CPC, CPV, CPA, PPC, CPS veya CTR, CPT, ROI… Bu terimler arasında anlamında emin olmadıklarınız varsa hiç vakit kaybetmeden bunları ve daha fazlasını öğrenin. Siteniz hangi reklam modeline uygun, ölçümlemede hangi terimleri kullanmanız gerektiğinden emin olun.
9. Standartlardan şaşmayın
Büyük ihtimalle sitenizde sponsorların banner reklamlarını yayınlanacaksınız. Peki ayırdığınız reklam alanları standartlara uygun mu? Kimse sizin sitenize özel boyutta bir banner hazırlamak zorunada değil, siz standartlara uymak zorundasınız.
10. Reklam alanlarınızı belirleyin
Reklam alanlarınız site üzerinde nerede yer alıyor? Buna karar verirken önce sitenin ziyaretçilerini hesaba katın ve onları rahatsız etmeyecek alanları reklama ayırın. Bu sırada sponsorların da reklamlarının görünür yerlerde bulunmalarını tercih edeceklerini unutmayın.
11. Farklı tanıtım seçenekleri sunun
Tek seçeneğiniz sitenizin belli alanlarında reklam yayınlamak değil. Bir e-bülteniniz varsa sponsorlar bu e-bültende yer almayı tercih edeceklerdir. Sitenizin Facebook sayfasında reklam yayınlamak da diğer bir çözüm.
12. Reklam alanlarını yönetmek için özel bir uygulama kullanın
Reklam alanlarının ne kadar süre veya kaç tıklama için belli bir sponsora ayrılacağını kendi başınıza takip etmek son derece zahmetli bir iş. Bunun için özel olarak hazırlanmış bir yazılım kullanarak hem reklam alanlarınızı daha verimli kullanabilirsiniz, hem de vaktinizi bunları yönetmeye değil içeriğinize ayırabilirsiniz.
13. Yaygın reklam servislerini kullanmak konusunda dikkatli olun
En başta da değindiğim gibi yaygın reklam servisleri işin en kolayı. Ama sitenizin sponsorlar gözündeki profesyonel görüntüsüne de zarar verebileceğini unutmayın. Sponsor bulmak çok kolay bir iş değil, eğer bu kadar uğraşmak istemediğinize karar verirseniz o zaman zaten bu servisler en iyi ihtimal olarak yine karşınızda olacak.