Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt, All Things D konferansında yaptığı konuşmada çok ilginç anektodlar paylaştı. Google aramasının Facebook datası erişime açılsaydı ciddi bir gelişim göstereceğini söyleyen Eric Schmidt, "Facebook ile ortaklık yapmak için çok çalıştık ancak onlar bu anlaşmayı yapmaya niyetli değillerdi" diyor.
Facebook'un Microsoft'un arama motoru Bing ile olan entegrasyonu bu anlamda Google'ın önünü kesmiş gibi görünüyor. 2007 yılında Facebook'un sadece %1.6'sı için 240 milyon dolar yatıran ve şirketi 15 milyar dolar değerlemeye ulaştıran Microsoft'un Facebook konusunda erken hareket ederek rakibi karşısında büyük bir avantaj kazanmış oldu. Sanırım aramadaki tam bir Facebook entegrasyonunun değeri Microsoft için 240 milyon dolardan fazladır.
İnternetin sosyal tarafında eksik kaldıklarını ve hatalı ürünler çıkardıklarını kabul eden Schmidt, yıllar boyunca gerçek kimliği gözden kaçırdıklarını ve bunu ilk olarak Facebook'un dikkate alarak kimliğe odaklı bir platform kurduğunu aktarmış. Aynı şekilde Schmidt, geçtiğimiz Şubat'ta 1. yaşını dolduran Google Buzz konusunda da çuvalladıklarını kabul etmiş.
Google'ın, Facebook Like için alternatif olarak çıkardığı ve birkaç gün içerisinde sitelere de eklenebilecek bir versiyonunu çıkartmayı planladığı ürünü +1'i çok da önemsemeyen Schmidt, +1'i sosyal bir katman olmadan SEO optimizasyoncularıyla savaşabilmek için yeteri kadar iyi bir ürün olarak tanımlıyor.
Google'dan ayrılmak istediği yönündeki iddialara da cevap veren Eric Schmidt, önemli kararları Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin ile birlikte verecekleri konusunda anlaştıkları dile getirmiş. Ve son olarak öldükten sonra Google'da çalışmak için sabırsızlandığını söylemiş(!).
Yaptığı konuşmada aslında hakkındaki tüm iddialara yanıt veren Eric Schmidt'in, Google CEO'luğunu bırakmasının sebebi olarak sosyal ağların özellikle Facebook'un yükselişini göremeyişi öne çıkıyor. Mark Zuckerberg'in Facebook ile internette yarattığı büyük etkinin Google'ı ne kadar rahatsız ettiği Schmidt'in konuşmasında bir kere daha ortaya çıkıyor.
Google'ın bu noktadan sonra neler yapacağı ve internetin hakimliği konusundaki çekişmenin bizi nasıl etkileyeceğini önümüzdeki dönemlerde göreceğiz.
All Things D konferansında Eric Schmidt'in yaptığı konuşmanın canlı bloglamasını ve önemli anların videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Görsel Kaynak: All Things D