Sosyal ağlar tam anlamıyla hayatımızın bir parçası haline geldi. Öyle ki artık gerçek hayatta kullandığımız ürünler bile sosyal medyadan izler taşıyor, sosyal ağlardaki davranışlarımız gerçek hayata yansıyor.
İşte son zamanlarda ortaya çıkan ilginç “sosyal” ürünler ya da hizmetlerden birkaçı...
Yakınımda e-sigara içen biri mi var?
Sosyal ağların son trendlerinden biri lokasyon bazlı uygulamalar. Herkes konumunu sosyal ağa giriyor, yakınında arkadaşı var mı yok mu görüyor. İşte bu alışkanlığımızdan yola çıkarak elektronik sigara markası Blu, 15 metre yakınına Blu sigarası kullanan biri yaklaştığında titreşen ve rengi değişen bir paket tasarladı. Blu markasının kurucusu Jason Healy yeni ürünü tanıtırken NY Times’a şu açıklamayı yapmış: “Bu, ‘Vay be’ dedirten yeni teknoloji sayesinde daha önce tanışmadığınız kadar çok insanla tanışacaksınız.”
Sigara içenlerin "smirting”i (smoking+flirting) varsa sigarayı bırakmaya çalışarak kokusuz, su baharı çıkaran elektronik sigara içenlerin de Blu paketi var…
Arkadaşlara içki ısmarlamak gerçek hayatta da moda!
Facebook’un arkadaşlara sanal içki ısmarlanan uygulamaları bir zamanlar çok popülerdi. Artık popülerliğini eskisi kadar korumasa da insanlarda aylardır görmediği bir arkadaşına içki ısmarlama duygusunu harekete geçirmiş olacak ki bu davranış modeli birkaç marka tarafından satışlarını artırmak için kullanılmaya başlandı. Bu markalardan biri de Pepsi.
Pepsi, Amerika’da arkadaşlarına Pepsi ısmarlamak isteyenler için “Sosyal Otomat” çıkarttı. Kullanıcı, Pepsi’nin “Sosyal Otomatı”nın dokunmatik ekranına Pepsi ısmarlamak istediği arkadaşının adını, soyadını ve cep telefonunu giriyor. Otomat, arkadaşının cep telefonuna bir kod gönderiyor. Bu kodu alan kişi yine bir sosyal otomattan arkadaşının ısmarladığı Pepsi’yi istediği zaman alıp içebiliyor. Üstelik arkadaşının kaydettiği video mesajını da seyrediyor. Şu anda olmasa da projenin ikinci safhasında Facebook ve sosyal ağlarla entegrasyonun da sağlanacağı belirtiliyor.
Alman frinxx ise sosyal ağlarda ısmarlanan içkileri gerçeğe dönüştürmekle kalmamış bir de ayrı şehirlerde olan arkadaşları sanal da olsa bir araya getirmeyi amaçlamış. Arkadaşınız bir başka şehirde bile olsa bir gece birlikte dışarı çıkıp frinxx sayesinde ona bir içki ısmarlayabiliyorsunuz. Nasıl mı? Önce Facebook uygulamasını açıyorsunuz, ödemek istediğiniz miktarı giriyorsunuz ve PayPal, iPayment, ClickandBuy ya da havale ile ödemeyi seçiyorsunuz. Uygulama size bir kod veriyor. Bu kodu ister Facebook'tan ister SMS ile istediğiniz sayıda arkadaşınıza gönderiyorsunuz. Tabii isterseniz özel bir mesaj da ekliyorsunuz. Arkadaşınız da bu kodu kendi bulunduğu bardaki barmene gösterip içkisini alıyor ve sizi düşünerek ya da cep telefonundan “chat”leşerek yudumlamaya başlıyor.
FarmVille gerçek çiftlik olsaydı…
62 milyondan fazla oyuncuya sahip en popüler Facebook oyunlarından FarmVille gerçek hayata taşındı. Yani bildiğiniz canlı bitkilerin, ineklerin, domuzların yetiştirildiği gerçek bir çiftlik… Adı da My Farm.
My Farm’ın diğer çiftliklerden tek farkı tamamen FarmVille mantığıyla hareket ediyor olması. Bu çiftlikte ne yetiştirileceğine, çiftliğin nasıl yönetileceğine, neler yapılacağına tamamen sanal ortamdaki kullanıcılar başka bir deyimle sanal çiftçiler karar veriyor.
National Trust’ın, Cambridge’de 1000 hektarlık alana açtığı My Farm’a katılıp gerçek bir çiftlik yönetmek istiyorsanız siteye üye olup 48 dolar veriyorsunuz ve ardından oylamalara katılıp kararların alınmasını sağlıyorsunuz. Bu çiftlikte her şey, belki de hayatlarında bir çiftliğe adım bile atmamış 10.000 sanal çiftçinin elinde.
My Farm aynı zamanda üyelerini çiftçilikle ilgili eğitmeyi de amaçlıyor. Çiftçilikle ilgili videolar, blog yazıları yayınlanıyor ve böylece sanal çiftçilerin daha doğru kararlar alması sağlanmaya çalışılıyor.
Facebook duvar mesajları gerçek duvara taşınıyor
Facebook’ta arkadaşınızın duvarına yazdığınız mesajları gerçek duvarına da yazmak ister miydiniz? Bu artık Behold’un Cellular Wall Printer (Cep Telefonlu Duvar Yazıcısı) cihazı ile mümkün.
Bu cihaz Facebook, Twitter ve SMS üzerinden gelen mesajları her tür düz zemin üzerine yazmayı mümkün kılıyor. Bir Android uygulama tarafından kontrol edilen bu duvar yazıcısı, yedi servo motora sahip. Bu motorlar yedi kalemi nokta ve çizgi oluşturmak üzere kontrol ediyor. Gelen mesaj, elle kontrol edilen cihaza gönderiliyor ve Facebook duvarındaki mesajınız, anında gerçek duvarınızda…
Şu video ile cihazın nasıl çalıştığını görebilirsiniz:
Meteorolojiye güven olmaz diyenlere kaynağından bilgi
Her ne kadar meteoroloji tahminleriyle ilgili teknolojiler gelişse ve gün geçtikçe daha doğru tahminler alınsa da hala hata payı var. Ya da İstanbul gibi büyük metropollerde İstanbul diye verilen hava tahminleri şehrin bir ucundan diğer ucuna değişiklik gösterebiliyor.
Bu durumda meteorolojiye güvenip de ıslanmayı göze almayanlar için Weddar isimli bir uygulama geliştirilmiş. Bu uygulamayla gerçek kişilerden gerçek hava durumunu öğreniyorsunuz.
Örneğin şehrin biraz dışında bir alanda bulunan bir kişi şehir merkezinde havanın nasıl olduğunu öğrenmek istediğinde Weddar’a bir istek gönderiyor ve şehir merkezindeki diğer kişilere bir mesaj gidiyor. Onlar da “sıcak”, “dondurucu”, “kar yağışlı” gibi bilgileri giriyor ve siz de gerçek zamanlı doğru bilgiye ulaşıyorsunuz.
Kullanıcılar yolladıkları güncellemelerin Twitter ya da Facebook hesaplarında da durum güncellemesi olarak görünmesini sağlayabiliyor.
Oyun meraklıları oyunlarını t-shirt’lerinde taşıyor
T-Post adlı t-shirt firması bilgisayar oyunlarından hiçbir zaman ayrı kalmak istemeyen oyunseverler için augmented reality teknolojisinden yararlanarak bir t-shirt tasarladı. Şimdilik sadece “taş kağıt makas” oyunun oynandığı t-shirt’ü giyiyorsunuz ve bilgisayarın karşısına geçiyorsunuz. Bilgisayarınızın ekranında t-shirt’ünüzden çıkan bir kol görünüyor ve oyununuzu oynamaya başlıyorsunuz. Oyunun nasıl oynandığına dair bir videoyu seyredebilirsiniz: