2011 Seçimleri Öncesi Politik Konumunuzu Online Araçlarla Keşfedin

2011 Seçimleri Öncesi Politik Konumunuzu Online Araçlarla Keşfedin

Bu sene ki genel seçimler sosyal medyaya daha fazla yansıyor. Online mecraların birer tanıtım kanalı olarak kullanılmasının yanında medya ve akademisyenler de bu yönelime adım adım yaklaşıyor. Bunlar arasında dikkatimizi çeken oypusulasi.org ve benimoyum2011.org siyasi tercihinizi belirlemenize yardımcı oluyor.

Koç Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu önderliğinde uzman siyaset bilimcilerinin katkısıyla oluşturulan Oy Pusulası, ziyaretçilerinden 30 değişik konuda tercih ve değerlendirme yapmalarını istiyor. Sorulara kimlik belirtmeden cevap vermek elbette ki mümkün.

Verilen cevaplar 4 farklı siyasi görüş ve 9 değişik parti için bir siyaset uzayı üzerinde görselleştiriliyor. Böylece kullanıcılar kendi konumları ile bu partilerin konumunu kıyaslayabilecek bir tabloyla karşılaşıyor. ( Aşağıda rastgele cevaplarla oluşturduğum bir örnek görebilirsiniz.)

OyPusulası

Oy Pusulası geleceğe dair bir öngörü yapmıyor. Sadece görüşünüzü siyasi çerçevede tanımlamanıza yardımcı oluyor. Ek soruları cevaplayarak bu çalışmadan daha detaylı bir şekilde faydalanmanız mümkün olabilir.

Seçmen davranışları üzerine uzman bir ekip tarafından 18 ayda oluşturulan sistem, Özgür Amsterdam Üniversitesi (Free University of Amsterdam) profesörlerinden Andre Krouwel önderliğinde oluşturulan benzer programları temel alıyor. Prof. Krouwel aynı zamanda Oy Pusulası'nın danışma kurulunda bulunuyor.

Benim Oyum 2011 ise Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Zürich Üniversitesi Aarau Demokrasi Merkezi’nde (ZDA) bulunan eDemocracy Merkezi'nin ortak bir projesi.

Kâr amacı gütmeyen bu akademik girişim de cevaplayacağınız sorular ışığında size 2011 seçimlerinde hangi partiye oy verebileceğinizi gösteriyor. Ege Üniversitesi’nden Profesör Tanju Tosun, George Washington Üniversitesi’nden Kıvanç Özcan,  Anadolu Üniversitesi’nden İlker Gökhan Şen ve Zürich Üniversitesi’nden Dr. Fernando Mendez içeriği hazırlayan uzmanlar olarak belirtiliyor.

BenimOyum2011

Eğer online araçları seçimlerinizi paylaşmanın dışında da değerlendirmek isterseniz, bu akademik çalışmalara da katkıda bulunmuş olacaksınız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.