Küresel internet kullanıcı sayısı artık 2 milyar olarak dile getiriliyor. Bu 2 milyar kişinin yarattığı korsan yazılım sektörü de 60 milyar dolara ulaşıyor. Türkiye'de de faaliyet gösteren Business Software Alliance (BSA) tarafından hazırlanan 2010 raporu korsan yazılım dünyasının büyüklüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor.
IDC'nin katkısıyla 116 ülke ve bölgede yapılan araştırmaya göre geçen yıla göre %14 büyüyen korsan yazılım pazarı, 95 milyar dolarlık yasal kişisel bilgisayar yazılımlarına karşı duruyor. Gelişmekte olan ülkeler 58.8 milyar dolarlık korsan yazılım pazarının yarısından fazlasını (31.9 milyar dolar) oluşturmuş. 51 bölgede korsan yazılım kullanımı azalırken, 15 ülkede ise artış göstermiş.
Orta ve Doğu Avrupa %64'lük korsan yazılım kullanım oranıyla ilk sırada gelirken, onu %60 ile Asya-Pasifik bölgesi takip ediyor. Orta Doğu ise %58'le 3. sırayı alıyor. BSA'in araştırmasında Batı Avrupa, ABD ve Japonya korsan yazılımlar bakımından daha temiz görünüyor.
Batı Avrupa'da korsan yazılımların oranı %33 iken internet dünyasının kalbi sayılabilecek Kuzey Amerika'da bu oran %21, Japonya'da ise %20. Bu sıralama akla yatkın gelse de ABD'nin korsan yazılımların değeri bakımından 9.5 milyar dolar ile ilk sırada gelmesi kafaları karıştırıyor. ABD'yi değer sıralamasında 7.8 milyar dolar ile Çin, 2.8 milyar dolar ile Rusya takip ediyor.
Dünya ortalamasında kullanıcıların %88’i teknik desteği, % 72’si işlevselliği önemsediğini ifade etmiş. Küresel olarak korsan yazılım kullanım oranı ise %42 olmuş.
Türkiye'de Korsan Yazılım Pazarı
Korsan yazılımların değeri dünya genelinde %40 seviyesinde iken gelişmekte olan ülkelerde bu oran daha yüksek. Türkiye ise korsan yazılım coğrafyasının ortasında duruyor. Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranı 2009'a göre %1 düşerek %62'ye ulaşmış ama %24'lük değer artışıyla bu yazılımların piyasa değeri 516 milyon dolara yükselmiş.
Türkiye'de yapılan araştırmanın sonuçlarına göre her 10 kurum temsilcisinden 7’si fikri mülkiyet haklarının korunması ve desteklenmesi için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtmiş. Katılımcıların yüzde 82’si de hak sahiplerinin ödüllendirilmesi istemiş, aynı isteğin küresel ortalaması yüzde 70 seviyesinde. Yani dünya genelinden biraz daha fazla takdir meraklısıyız.
Yine araştırmanın Türkiye ayağında %60’lık bir kesim lisanslı yazılımın daha iyi olduğuna inandığını söylemiş, %40’lık bir kesim ise korsan yazılımın iyi olduğunu ifade etmiş!
BSA başkanı Matt Reid, kullanıcıların yazılım çaldıklarının farkında olmadığını söylüyor. Yine raporda yer verildiğine göre kullanıcılar çoğunlukla ücretli bir yazılım alıp bunu paylaşmayı yasal buluyor. BSA ise haklı olarak bunu reddediyor. BSA Türkiye'nin görüşleri de aynı şekilde.
BSA'in bu konudaki tüm raporlarına şuradan ulaşabilir, bir ara televizyonlara da çıkan bilgilendirme videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.