Sosyal Medyanın Tepesinde Bir Halkla İlişkiler Skandalı…

Sosyal Medyanın Tepesinde Bir Halkla İlişkiler Skandalı…

Zirveye ulaşmak hiçbir zaman kolay değil, ama daha zor olan zirvede kalabilmek. Pek çok dev firma yerlerini koruyabilmek için sıra dışı yöntemler deniyorlar ve bunların bazıları pek de masum denemeler değil. Hatırlayacağınız gibi yakın zamanda Google'ın, Twitter içerisinde bir köstebeği olduğu iddiası ortaya çıkmıştı.

Görünüşe göre rekabette tartışmalı işler yapan sadece Google değil. Ortaya çıkan bilgilere göre Facebook yakın zamanda sosyal ağ konusunda yeni girişimleri bulunan Google'ı karalamak için bir halkla ilişkiler firması ile anlaşmış. İlk olarak bir iddia olarak ortaya çıkan bu bilgi Facebook'un olayı doğrulaması ile resmiyet kazandı.

Aslında her şey Burson-Marsteller adlı halkla ilişkiler firmasının silikon vadisine yakın olan gazetecilere Google hakkında bazı yazılar yayınlamaları istemesiyle ile başladı. Olayı ortaya çıkartan ise güvenlik ve mahremiyet üzerine çalışmaları bulunan araştırmacı ve blog yazarı Christopher Soghoian oldu. Burson-Marsteller, Soghoian'dan Google'ın güvenlik zaafları ile ilgili bir yazı yazmasını istedi. Soghoian ise kendisine e-posta gönderen firma yetkilisine bunun için kimin ödeme yaptığını sordu. Burson-Marsteller şu aşamada müşterinin adını açıklayamayacağını söyledi. Bunun üzerine Soghoian asıl büyük haberin Google'ın güvenlik zaafı değil, bu e-posta olduğuna karar vererek yazışmayı olduğu gibi internette yayınladı.

Fakat bu Burson-Marsteller'ın adını açıklamadığı müşterisi karşısında düşebileceği en kötü durum değildi. İddialara göre The Huffington Post, The Washington Post, Politico ve USA Today de, halkla ilişkiler firmasının aynı şekilde yanaştığı haber kaynaklarıydı. USA Today de Google'ın güvenlik zaafları yerine, Google'a karşı başlatılmış karalama kampanyasını haber yapmayı tercih edince bu kez sıra "adı açıklanmayan müşterinin" kim olduğu bulmaya geldi.

İlk önce şüpheler Microsoft ve Apple üzerinde yoğunlaşsa da çok geçmeden gerçek ortaya çıktı. Artan baskılar üzerine Facebook, Google'ın Social Circle servisinde bulunduğunu iddia ettiği güvenlik zaaflarının basında yer almasını sağlamak amacıyla Burson-Marsteller ile anlaştığını itiraf etti. Facebook sözcüsü bunun aslında bir karalama kampanyası olmadığını, halkla ilişkiler firmasından sadece var olan mahremiyet sorununun basında yer almasını istediklerini söyledi. Facebook, ayrıca haberi alan kişilerin tarafsız bir şekilde konuyu değerlendirebilmeleri için firmanın Facebook'un adını açıklamamasını istediğini söyledi. Tabi ki bunun üzerine Burson-Marsteller da bir açıklama yaparak hata yaptığını kabul etti.

Google henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Hatta daha önce Google İngiltere'den Ollie Rickman'ın Facebook'la ilgili hayal kırıklığını duyurduğu tweet'inin silinmiş olmasından Google'ın konuyla ilgili en azından şimdilik sessiz kalmaya karar verdiğini anlıyoruz.

Görünüşe göre bir zamanların soğuk savaş kavramı artık sosyal medyaya taşınmış durumda. Umarız politikacılardan sonra dev teknoloji firmaları da gizli seks kasetleri yayınlamaya başlamazlar…

Görsel Kaynak: Shefeekj

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.