Türkiye mobil pazarı ile yakından ilgilenenler 18 Nisan'da Nokia Türkiye’nin Genel Müdürü'nün değiştiğini hatırlayacaktır. Türkçe öğrenen ve yerel pazarla yakından ilgilenen Conor Pierce, kısa süre önce görevini 11 yıldır Nokia'da çalışan ve yeni görevi öncesinde Nokia Türkiye Satış Direktörü olarak görev yapan Çiçek Uyansoy İcan’a devretti.
Webrazzi adına Conor Pierce ile Çiçek Uyansoy İcan'a Nokia Türkiye ve Nokia'nın küresel pazardaki konumu hakkında bazı sorular sorduk.
Fırat Demirel: Sayın Pierce, Türkiye’de iki yıl görev yaptınız ve Türk müşterilerle her geçen gün daha da yakınlaştınız. Hatta Türkçe öğrendiniz. Bu iki yılda Türkiye mobil pazarında neler yaşadığınızdan bahseder misiniz?
Conor Pierce: Kişisel ve mesleki hayatımda Türkiye’nin benim için özel bir yeri var. Ben Türkiye’ye parlayan fırsatlar ülkesi diyorum. Duygusal ve sosyal bağlar açısından Türk ve İrlanda kültürü arasında büyük benzerlikler var. İş ortaklarıyla kurulan güçlü ilişkiler genelde açıklık, saydamlık ve birbirinin gündemine saygı üzerine oturtuluyor.
Türkler enerjik ve girişimci. Ancak önemli faktörlerden biri de Türkiye’de uzun vadeli bir strateji izlemenin siyasi, ekonomik ve kültürel etkenlerden dolayı çok zor olması. Pazarı aynı zamanda son derece canlı tutan çok fazla hareketli unsur var.
Fırat Demirel: Çiçek Hanım, siz daha önce Nokia Pazarlama Müdürlüğü görevini üstleniyordunuz. Nokia’da kaç yıldır görev yapıyorsunuz ve yeni göreviniz sizin için ne ifade ediyor?
Çiçek Uyansoy İcan: 11 yıldır Nokia’da görev yapıyorum. Bugüne kadar kaydedilen başarıyı devam ettirmek için sabırsızlanıyorum. Bu başarı, hiç kuşkusuz, iş ortaklarımızla ve son kullanıcılarımızla sağlam ilişkiler geliştiren güçlü bir yerel ekibin eseridir. Nokia’nın Türkiye’deki konumunu güçlendirmek için elimden geleni yapacağım.
F.D: Nokia’nın Türkiye’de yıllardır üst sıralarda yer aldığını biliyoruz. Nokia’nın Türkiye’deki pazar payı ve akıllı telefon penetrasyonu ne durumda? Türk kullanıcıların Nokia sadakati akıllı telefonlarda da devam ediyor mu?
C.P: Standart şirket politikamız gereği, ülke bazında rakam açıklayamıyoruz. Yine de Nokia Türkiye’nin akıllı telefon alanında güçlü lider olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede, Ovi servislerini yerel düzeyde başarıyla uyguluyoruz. Türkiye, Avrupa’da Ovi Mağaza indirmelerinde birinci sırada. Halihazırda Türkiye’de her hafta 1,3 milyonun üzerinde indirme yapılıyor ve bu rakam sürekli artıyor.
Ç.U.İ: Türkiye, kalabalık bir nüfusa sahip büyük bir pazar. Çeşitli açılardan bazı Asya pazarları ile benzer özellikler taşısa da, pazar payı açısından Türkiye her zaman en yüksek performans sahibi ülkelerden biri oldu. Türkiye cep telefonu pazarı da son derece büyük bir potansiyele sahip. Türk kullanıcıların akıllı telefonlarda Nokia sadakati çok yüksek.
F.D: Pazarda trend yaratan akıllı telefonlar var. Nokia Türkiye, tüketicilerin Nokia akıllı telefonlara ilgisini ayakta tutmak için nasıl bir strateji izliyor? Yerel pazarda gücünü korumak için neler yapacak?
C.P: 2010 yılında özellikle akıllı telefonlar son derece popüler oldu. Akıllı telefonlar Nokia’nın öncelik verdiği bir konu. Bahsettiğimiz gibi, Türkiye’de akıllı telefon segmentinde güçlü liderliğimizi sürdürüyoruz. Bu alanda güçlü ve gerek yeni cihazlarımızla gerekse yeni çözümlerimizle rekabet gücümüzü daha da artıracağımıza inanıyoruz. Akıllı telefonlar ayrıca, katma değerli servisler için de önemli bir temel oluşturuyor.
Hedeflerimizden biri, “akıllı telefonları demokratikleştirmek”, bir diğer deyişle, bir akıllı telefona sahip olma deneyimini daha çok insanın, daha ulaşılabilir fiyatlarla yaşamasını sağlamak. Hedeflerimiz arasında yerel geliştirici ekosistemi de büyük önem taşıyor. Zira kullanıcılar, kendileriyle daha çok ilgili ve yerel içeriğe her geçen gün daha da fazla ihtiyaç duyuyorlar. Geliştirici ekosistemi büyüdükçe, ortamdaki rekabetin daha da artacağına ve böylece kullanıcı deneyiminin çok daha iyiye evrileceğine inanıyoruz.
Ç.U.İ: Nokia bugün özellikle büyüyen ekonomilerde güçlü bir pazar konumunun keyfini sürmesine rağmen, bizim için bir sonraki büyüme fırsatı, herkesin satın alabileceği konuşma deneyiminin ötesine geçerek, herkesin satın alabileceği web ve uygulama deneyimini de bir milyar müşteriye daha sunmakta yatıyor. Bunu yeni becerilere yatırım yapmanın yanı sıra mevcut cihaz, yazılım ve servis varlıklarımızda inovasyon yaparak gerçekleştireceğiz.
F.D: Global pazara bakacak olursak, Microsoft anlaşması hakkında ne düşünüyorsunuz? Avrupa-Amerika arasında böylesine büyük bir anlaşma yapıldığını hatırlamıyorum. İki şirketin de Türkiye’de güçlü olması pazarlama faaliyetlerinizi kolaylaştıracak mı?
C.P: Pazardaki tüm oyunculara (operatörler, geliştiriciler ve en önemlisi tüketiciler) değer katacak yeni bir ekosistem yaratacak olmaktan dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Bu, her iki taraf için de fayda sağlayacak bir ortaklık. Hem Nokia hem de Microsoft, birbirlerinin en ileri teknolojilerine erişim sağlayabilecek. Nokia, çok modern bir işletim platformu olan Windows Phone 7’ye erişmek suretiyle fayda sağlayacak. Aynı zamanda, Microsoft ile birlikte, pazarda etkin bir biçimde rekabet etmesini sağlayacak bir servis ekosistemi oluşturacak.
Ç.U.İ: Nokia, birbirini tamamlayan varlıklara dayalı global bir mobil ekosistem oluşturmak için Microsoft ile stratejik işbirliğine imza attı. Nokia-Microsoft ekosistemi, farklı ve yenilikçi ürünler sunmanın yanı sıra rakipsiz bir ölçeğe, ürün genişliğine, coğrafi erişime ve marka kimliğine sahip olmayı hedefliyor.
Temel akıllı telefon platformu olarak Windows Phone’u kullanacak olan Nokia, donanım optimizasyonu, yazılım uyarlaması, dil desteği ve ölçek alanlarındaki uzmanlığını kullanarak bu platformun geleceğine şekil verilmesinde rol oynayacak. Belirttiğimiz gibi, Windows Phone, bizim temel işletim platformumuz olacak. Bu geçiş döneminde platform değişikliği yaşanacak olsa da, tüketiciler, Türkiye’de yıllar boyunca yaptıkları gibi eşsiz Nokia deneyiminden faydalanmayı sürdürecekler.
Nokia’nın yerel geliştirici topluluğuyla yaptığı işbirliği, bu yönde önemli bir katkı olup, kullanıcılara gerçek kaliteye ve ilgili yerel içeriğe ulaşma imkanı veriyor. Nokia, Türkiye’deki geliştiricilerle çalışmaya odaklanacak. Böylece, bu özel pazarın taleplerine uygun içerikleri en doğru uygulamalar halinde kullanıcılara sunacak.
F.D: Ovi Mağaza, Symbian, MeeGo cephesinde neler oluyor?
C.P: Temel akıllı telefon platformumuz olarak Windows Phone’a geçiş yaparken, Symbian yatırımımızdan Nokia, müşterilerimiz, tüketicilerimiz ve geliştiricilerin yararına olacak biçimde yararlanmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıllarda 150 milyon Symbian cihazı daha satmayı planlıyoruz. Bu beklentiyi ek kullanıcı arayüzü ve donanım geliştirmeleri yapma planımızla da destekliyoruz.
Geleceğin teknolojilerinden MeeGo platformuna da yatırım yapıyoruz. Bu yılın sonlarına doğru MeeGo tabanlı bir cihaz sunmayı planlıyoruz.
Uygulama mağazasıyla ilgili olarak şunu söyleyebiliriz; bu mağaza, hem şirketimiz hem de mevcut ve gelecekteki müşterilerimiz açısından çok önemli. Mümkün olan en iyi deneyimi sağlamak üzere bu mağazayı desteklemeye devam edeceğiz. 27 Nisan tarihli duyurumuzda belirttiğimiz gibi, Windows Marketplace altyapısını kullanan yeni bir Nokia markalı global uygulama mağazası olacak. Geliştiriciler, uygulamaları Windows Phone, Symbian ve Series 40 cihazlarını kullanmakta olan yüz milyonlarca tüketiciye tek bir geliştirici portalı ile yayınlama ve dağıtma becerisine sahip olacaklar.
F.D: Türkiye ve global mobil pazarlara yönelik tahminlerinizi paylaşır mısınız? Önümüzdeki yıllar için mobil pazarın nasıl bir değişim göstereceğini öngörüyorsunuz?
C.P: Tahmin edilen güçlü ekonomik büyümeye dayanarak, Türkiye pazarının 2011’de büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. Nokia, servisler ve yenilenmiş Symbian portföyümüz bazında pazarda inovasyon yapmayı sürdürecek.
Ç.U.İ: Genç kitlelerin, konu özellikle mobil içeriklerin tüketimi olduğu zaman yeni gelişmeler konusunda son derece istekli olduğunu görüyoruz. Gençler yeni olan her şeyi denemek ve yararlı uygulamaları, oyunları, müzikleri kullanmak istiyor. Günümüzde pazarın en görünür trendlerinden biri bu. Tüketici tarafında kendilerine hitap eden yerel içerikler konusunda gittikçe artan bir iştah söz konusu. Bu da uygulamaların çeşitlenmesini beraberinde getiriyor. Yerel geliştiricilerin ve içerik sağlayıcıların önemi artıyor.
F.D: Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Yeni görevlerinizde başarılar diliyoruz. Sayın Pierce, bir Türkiye dostu olarak sizin Nokia'daki yeni konumuzu ve son olarak dile getirmek istediklerini duymak isteriz?
C.P: Böylesine dinamik, enerjik ve büyüyen bir pazarı bırakmak benim için zor olsa da, Nokia İngiltere ve İrlanda Genel Müdürü olarak yeni bir göreve başlamanın heyecanını yaşıyorum. Türkiye’deki görevimden büyük keyif aldım. Kendini işine adamış, yenilikçi bir Nokia ekibi ve müşteri tabanı ile çalışmak, ömrüm boyunca hatırlayacağım bir anı oldu. Türkiye kesinlikle benim ikinci evim ve elimden geldiğince, oradaki arkadaşlarımla beraber olmak ve Türkiye’deki hareketli yaşamın tadına varmak için fırsat yaratacağım. Ayrıca, Türkçeyi de unutmak istemiyorum.
Çiçek İcan’ın ilk Türk genel müdür olarak görevimi devralmasından mutluluk duyuyorum. Nokia Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacağından ve uzun ömürlü iş ortağı ilişkileri oluşturacağından eminim.