"Bu akşam Amerikan halkına ve dünyaya, Birleşmiş Milletler'in düzenlediği operasyonla Bin Ladin'i öldürdüğünü duyurabilirim". Bu sözler, 11 Eylül saldırıları sonrası ABD'nin en önemli hedefi haline gelen Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ABD Başkanı Obama'nın resmi açıklamasının bir parçası. Fakat Obama'nın bu açıklaması sadece olaya netlik kazandırdı. Son zamanlarda bu derece büyük olaylarda giderek alıştığımız üzere haberin ilk duyulduğu kaynak yine Twitter oldu.
Konuyla ilgili ilk yarı-resmi haberi, ABD eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in personel şefi olan Keith Urbahn Twitter hesabından duyurdu. Üstelik bu tweet, Obama'nın resmi açıklamasından yaklaşık 3,5 saat önce gönderilmişti.
Fakat daha da ilginç olan, aslında farklı bir Twitter kullanıcısının (farkında olmadan) olayı Urbahn'dan da 5 saat önce, üstelik an be an canlı paylaşmış olması…
Pakistan'ın İslamabad şehrinde bilişim danışmanlığı yapan Sohaib Athar dün gece saatlerinde önce bulunduğu şehrin üzerinde helikopter sesleri duyduğunu Twitter'a yazdı. Ardından duyduğu patlamaları yazarken bunun bölgedeki yeni bir huzursuzluğun ilk sinyalleri olmasından korkuyordu. Çok sonra ise farkında olmadan ABD'nin Bin Ladin'e karşı düzenlediği operasyonu canlı olarak aktardığını öğrendi.
Tüm bu olaylar hiçbir habercinin, haber atlatma konusunda Twitter ile boy ölçüşemeyeceğini de ortaya koymuş oldu. Olay kısa süre içerisinde Twitter'ın trendleri içerisinde bir numaraya yükseldi. Fakat Bin Ladin'in ölümünün sosyal medyadaki tek yansıması bu değil. Olayın duyulmasından kısa süre sonra açılan "Osama Bin Laden DEAD" başlıklı bir Facebook sayfası sadece 2 saat içerisinde 150 bin kişi tarafından beğenildi. Ben bu yazıyı hazırlarken beğenen sayısı 250 bini geçmişti.
Diğer yandan Bin Ladin'in ölümü Foursquare'da da yansıma buldu. Foursquare'da "Osama" araması, konuyla ilgili pek çok farklı check-in noktası oluşturulmuş olduğunu ve yüzlerce kişinin de bu noktalara check-in yaptığını gösteriyor.
Bu sırada Bin Ladin'in bulunduğu İslamabad'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki bölgenin tam yeri Google Maps'te de "Osaba Bin Laden Compound" araması ile görülebiliyor.
Twitter'ın ve diğer sosyal medya sitelerinin hayatımızın giderek daha çok parçası olduğu, bu olayda da görüldüğü üzere artık reddedilmez bir gerçek. Ben Usame Bin Ladin'in ölüm haberini ilk Twitter'da görmüştüm. Peki siz hangi kaynaktan bu haberi aldınız?