2011 İlk Çeyrek ABD Risk Sermayesi Yatırım Raporu

2011 İlk Çeyrek ABD Risk Sermayesi Yatırım Raporu

Geçen yıl yine Nisan ayı sonunda paylaştığımız CB Insights‘ın 2010 İlk Çeyrek  ABD Yatırım Raporu, 2011 verileriyle yeniden karşımızda. Yeni yılın ilk çeyreğinde yapılan yatırımlar en üst noktaya ulaşmış durumda. Biraz genel tabloya bakıp, internet yatırımlarının detaylarına göz atalım.

Rapora göre 2011 yılı ilk çeyreğinde 738 anlaşmaya 7.5 milyar dolar yatırım ayrılmış. Bu tutar 2010'un son çeyreğinde yapılan risk sermayesi yatırımlarından 1 milyar dolar daha fazla. Yatırım dalgasının yükselişi genel olarak yüksek değerli yatırımların artmasıyla açıklanıyor ki son iki çeyrek karşılaştırmasına bakıldığında 20-160 milyon dolar arası yatırımların arttığı görülüyor.

Son 8 Çeyrek Yatırım Tutarları

2011'in ilk çeyrek yatırımları hem ilk 10 anlaşmada hem de ilk 25 anlaşmada 2010'un son çeyreğini geçiyor ve yıl sonunda 30 milyar dolara yakın bir yatırım beklentisi doğuruyor. Yatırımcıların bir önceki çeyreğe göre internet ve enerji yatırımlarına yöneldiği görülürken, enerji ve mobil & telekomünikasyon sektöründe de %1 oranında yükseliş göze çarpıyor. Sağlık hizmetlerine yapılan yatırımlarda ise düşüş var.

Yatırımcılar Yeni İnternet Girişimlerine Yöneliyor

Raporun internete özel kısmına baktığımızda toplam yatırım miktarının düşmesine rağmen internet girişimleriyle yapılan anlaşma sayısının arttığını görüyoruz. 2010'un son çeyreğinde 272 anlaşma 2,5 milyar dolar çekerken, geçtiğimiz çeyrekte 2.3 milyar dolardan 286 girişim pay sahibi olmuş. Yani geçtiğimiz çeyrek 2010'un son çeyreğine göre 14 girişimciyi daha yatırımla buluşturmuş.

Internet Yatırımları

ABD'nin yeni girişim merkezi olarak anılmaya başlanan New York'a (NY Startup List) yapılan yatırım miktarı düşmüş ancak yatırım yapılan girişim sayısı artmış. New York'lu girişimciler 261 anlaşma ile 1.6 milyar dolar yatırım almayı başarmış. California'da ise durum tam tersi. Daha az girişim daha fazla yatırım çekmiş.

Son çeyreğe göre melek yatırımlar %1 oranında, ilk tur yatırım anlaşmaları %2, ikinci tur yatırım anlaşmaları ise %7 oranında artmış. Anlaşmalarının sayısının artmasına paralel olarak yatırım miktarları artmış ve alt tarafta daha rekabetçi bir pazarın tohumları atılmış.

Yeni İnternet Yatırımları

Kategori özelinde yatırımlar yine reklam ve sosyallik üzerine odaklanırken, Groupon sayesinde indirimli alışveriş yatırımlarının payı ve büyüklüğü artış göstermiş. Yine internet alanında sağlığa yönelik girişimlerin aldığı yatırım oranı da ciddi bir pay almış.

ABD'de yeni girişimlerle yapılan anlaşmaların artışı, yatırımcı sayısının artmış olabileceğini düşündürüyor. İlk aşamada yatırım bulan girişimciler de ABD internet sektörünün tabanını kuvvetlendiriyor. Türkiye'de yavaş yavaş artmaya başlayan internet yatırımlarının yeni ticaret kanunun yürürlüğe girmesiyle daha da artacağını tahmin ediyorum. Girişimcilerimizin de en uygun zamanda yatırımcılarla masaya oturabilmek için tavsiyelere uyacağına inanıyorum.

Raporun tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Quarterly Venture Capital Report - Q1 2011

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.