İlk Cepten Görüşmenin Üzerinden 38 Yıl Geçti

İlk Cepten Görüşmenin Üzerinden 38 Yıl Geçti

Bugün cep telefonu milyonlarca kişi için vazgeçilmez hale geldi. Üstelik artık cep telefonları sesli görüşmenin çok daha ötesinde becerilere sahipler. Akıllı uygulamalar, dokunmatik ekranlar, günlerce kesintisiz iletişim sağlayan piller bugün neredeyse standart hale geldi. Fakat bu noktaya gelmemizi sağlayan günlerde, tüm bunlar ancak bilim kurgu öyküsünü andıran özelliklerdi.

Bilim kurgunun gerçeğe dönüşmesinin ilk adımı bundan tam 38 yıl önce atıldı. İlk cep telefonu görüşmesi o dönem Motorola'nın cep telefonu departmanının başında yer alan Martin Cooper tarafından 3 Nisan 1973 tarihinde New York'taki Hilton otelinin hemen dışında gerçekleştirdi. Cooper'ın kullandığı telefon DynaTac adı verilen 1,1 kilogram ağırlığındaki ilk prototiplerden biriydi. 1983 yılında piyasaya çıkartılan DynaTac'in ilk ticari modeli 8000x'ın ağırlığı sadece (!) 794 gram'dı, pili ancak 20 dakika dayanıyordu ve 3995 dolara satışa sunulmuştu.

38 yıl önce ilk görüşmeyi yapan Martin Cooper, bugün 82 yaşında ve hala teknoloji ile ilgileniyor. Cooper o zamanlar cep telefonu konseptinde Uzay Yolu dizisindeki Kaptan Kirk'ün kullandığı iletişim cihazından esinlendiğini söylemişti. Bir zamanların bilim kurgu öğesi olan cep telefonları 1992 yılında kısa mesaj özelliğine de kavuştular. Türkiye'de ise ilk cep telefonu görüşmesi 23 Şubat 1994 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan'ı Tansu Çiller arasında gerçekleşti.

Bugün her birimizi birer cyborg'a dönüştüysek cep telefonunun bundaki katkısı çok büyük. Yararları saymakla bitmez ama araştırmalar cep telefonunun sağlıkla ilgili bazı sorulara yol açabildiğini de gösteriyor. İlk görüşmeden 38 yıl sonra bugün cep telefonları pek çoğumuz için olmazsa olmaz hale geldi. Dünya çapında 5 milyarı aştığı tahmin edilen cep telefonu kullanıcısı sayısı muhtemelen Martin Cooper'ın bile tahmin edemeyeceği bir oran.

Taşıdığı risklerin yanı sıra sunduğu kolaylıklar ve fırsatlar nedeniyle cep telefonlarının kullanım yöntemlerinin çeşitlenerek artacağı mobil bir dünyada yaşadığımız da bir gerçek. Bundan 38 yıl sonra mobil iletişimin ne hale geleceğini ise bilim kurgu yazarlarının bile ön görmesi pek mümkün değil gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.