Webrazzi E-ticaret Gündem toplantısının konuklarından biri de TinyPay.me'nin kurucularından Melvin Tercan'dı. Melvin, Gündem toplantısındaki katılımcılara, 60 saniye içerisinde ürünleri satmaya olanak veren TinyPay.me'yi anlattı.
Sizlere TinyPay.me'yi ilk açıldığı zamanlarda tanıtmıştık ama o zamanda beri sistemde önemli değişiklikler oldu. Tinypay.me'yi ve geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan gelişmeleri aktarmak için Melvin Tercan ile özel bir röportaj yaptık.
Ümit Öncel: Öncelikle bize biraz kendinden bahseder misin?
Melvin Tercan: Adım Melvin Tercan, 25 yaşındayım. Richard Straver, Valentin Khechinashvili ve Victor van Rijn ile birlikte Tinypay.me'nin kurucularındanım. Tinypay.me'de CTO olarak geliştirme yapıyorum ve yazılımı büyük oranda diğer programcımız olan Victor ile birlikte hazırladık. Hollanda Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi'nde İşletme okudum ama çalışmayı çok fazla sevdiğim için henüz okulu bitiremedim.
Şu anda Hollanda'dayız ve burada bir de ofisimiz var. Yakın zamanda ABD'de ikinci bir ofis açmayı planladığımız için şirketi ABD'de kurduk ve kısa bir süre sonra oraya taşınmayı planlıyoruz.
ÜÖ: Bize Biraz Tinypay.me'yi anlatır mısın?
MT: Aslında normal bir web tasarım firması olarak yola çıktık ve büyük firmalar için web siteleri hazırladık. Bizi çok fazla tatmin eden bir iş olmasa da faturaları ödememizi sağlıyordu. Ama kurulduğumuz andan itibaren büyük bir şeyler yapmak için pek çok fikir üzerinde düşünüyorduk. Düşüncelerden biri e-ticaret ile ilgiliydi.
Zaman zaman e-ticaret sitelerinin ya çok zor (eBay gibi), ya da kullanıcı dostu olmadığını (Craiglist gibi) düşünüyorduk. Sosyal medyayı da işin içine katan, Web 2.0 özelliklerine sahip, kullanımı kolay iyi bir e-ticaret sitesi bulamıyorduk. Sonuç olarak sosyal medya ve kullanım kolaylığı sayesinde insanların ne satmak istedikleri konusunda çok daha yaratıcı olabilecekleri çok basit ama son derece etkili bir fikir bulduk.
Tinypay.me'yi 2010'un başında ürünlerinizi 60 saniye içerisinde satışa sunabileceğiniz bir servis olarak hayata geçirdik. Hepsi bu… Siteyi açar açmaz dünyanın dört bir yanından binlerce olumlu tepki alınca doğru yolda olduğumuzu anladık. Bize gelen yorumları değerlendirerek hazırladığımız yeni sürümü, geçtiğimiz Aralık ayında Paris'teki Le Web etkinliğinde tanıttık.
ÜÖ: Tinypay.me nasıl çalışıyor?
MT: Tinypay.me, satmak istediklerinizi 60 saniye içerisinde satışa sunarak, Facebook ve Twitter'daki arkadaşlarınızı haberdar edebileceğiniz ve PayPal kanalı ile anında ödeme almaya başlayabileceğiniz bir sistem. İşin güzel yanı fiziksel ürünlerin yanı sıra e-kitaplar, MP3 albümler ve tasarım temaları gibi dijital ürünler de satabiliyor olmanız. Daha da iyisi önceden her satıştan %5 komisyon alıyorduk ama sistem şu anda tamamen ücretsiz hale geldi.
Pek çok firma bize servisi beğendiklerini ama kendilerine özel bir sürüm kullanmak istediklerini söylediler. Bu yüzden de Pazar Yeri'ni geliştirdik. Pazar Yeri sayesinde firmalar, kendilerine özel benzer bir mağaza açabiliyorlar ve kendi kullanıcılarına sunabiliyorlar. Hatta isterlerse kendi özel pazar yerleri üzerinden gerçekleşen satışlardan komisyon da alabiliyorlar.
Son olarak da Mashape'teki dostalarımızın yardımıyla API'mizi geliştirdik. API sayesinde geliştiriciler bir gün içerisinde kendi e-ticaret uygulamalarını hazırlayabiliyorlar. Bu sayede örneğin iPhone veya Facebook için özel bir uygulama geliştirip, satış yapmak mümkün. Biz geliştiricilere ihtiyaç duydukları tüm araçları sağlıyoruz, onlara da sadece yaratıcılıklarını kullanmak kalıyor. Burada da aynı pazar yerinde olduğu gibi geliştiriciler satışlardan komisyon alabiliyorlar.
ÜÖ: Peki gelir modeliniz nedir?
MT: Pazar yeri ve geliştiriciler eğer dilerlerse satışlardan %50'ye kadar oranda bir komisyon alabiliyorlar. Bizim gelirimiz bu komisyonların %50'sinden oluşuyor. Örneğin bir geliştirici kendi pazar yeri üzerinden gerçekleşen satışlardan %4 komisyon alıyorsa, biz bunun yarısını yani %2'sini alıyoruz.
Bunun için PayPal'ın ödemeyi doğrudan birden fazla kişiye paylaştırmayı sağlayan API'sini kullanıyoruz. Bu sayede örneğin eğer satıcı istersen gelirinin bir kısmıyla bağışta da bulunabiliyor.
ÜÖ: Şu anda Timypay.me hangi ülkelerde ve hangi dillerde hizmet veriyor?
MT: Şu anda 130'dan fazla ülkeden kullanıcımız var. En çok ilgiliyi gördüğümüz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya.
Web sitemiz Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Çince, Endonezce, İtalyanca ve Flemenkçe olarak 7 dilde yayın yapıyor. Hemen hemen her hafta yeni bir dil ekliyoruz. Facebook Tercüme API'si sayesinde Facebook kullanıcılarından tercümelere destek alabiliyoruz.
ÜÖ: Tinypay.me için Türkiye pazarı nasıl?
MT: Hangi ülkelere öncelik vermemiz konusunda pek çok araştırma yaptık ve Türkiye'nin yanı sıra Endonezya, Polonya, Brezilya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde büyük bir potansiyel olduğunu gördük. Türkiye'de internet kullanımı geçtiğimiz 5 yılda büyük aşama kaydetti ve büyümeye devam ediyor. Ayrıca kendi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki Türk halkı girişimcilik konusunda özel bir yerde.
Ayrıca sosyal unsurları olan e-ticaret servislerinden en fazla faydayı sağlayabilecek ülkeleri tespit edebilmek için her ülkenin Facebook kullanıcı sayılarını da inceledik. Bildiğiniz gibi Türkiye, Facebook'ta en çok kullanıcıya sahip olan ülkelerden biri ve bu bizim için oldukça ilgi çekici.
Sitenin Türkçe sürümü henüz birkaç hafta önce yayına soktuk ama şimdiden pek çok Türk kullanıcının servise ilgi gösterdiğini gözlemleme imkanımız oldu. Şu anda Tinypay.me'deki 130 ülke içinde Türk kullanıcılar 14. sırada. Ama Facebook'ta olduğu gibi bir artış bekliyoruz ve Türk kullanıcıların yıl sonuna kadar 2 veya 3. sırayı alacaklarını tahmin ediyoruz.
ÜÖ: Ülkelere göre kullanıcı davranışlarında farklılıklar gözlüyor musunuz?
MT: Bildiğiniz gibi sistemimiz PayPal üzerine kurulu ve PayPal'ın kullanım oranlarına göre ülkelerde de bir farklılık ortaya çıkıyor. Örneğin ABD'de herkes PayPal kullanıyor ama Avrupa'da bu oran çok daha düşük.
PayPal henüz sadece 1 ay önce Türkçe sitesini açtı ve Türk Lirası'nı kullanmaya başladı. Bu yüzden henüz Türkiye'de PayPal kullanım oranları çok düşük. Ayrıca pek çok Türk kullanıcı henüz PayPal'ın ödemeyi doğrudan banka hesabınıza gönderdiği için kullanımının daha kolay olduğunu bilmiyor.
Bu yüzden umuyoruz (ve inanıyoruz ki) PayPal kullanımı yaygınlaşacak ve bunu sağlamak için de önemli bir rol üstlendiğimizi düşünüyoruz.
ÜÖ: Tinypay.me'yi diğer benzer sitelerden ayıran en önemli özellikler neler?
MT: Kullanım kolaylığına bakacak olursanız pek çok rakibimizden daha hızlı ve kolay bir yöntem sunduğumuzu görebilirsiniz. Zaten en baştan bu yüzden bu fikri hayata geçirmeye karar vermiştik.
Ama bence en önemli avantajımız ücretsiz olmamız. Diğer benzer e-ticaret sitelerine bakacak olursanız %8 ile %10 arasında bir komisyon aldıklarını görebilirsiniz. Hatta bazıları ayrıca aylık bir üyelik ücreti de alıyor. Eğer ödeme transferi ile ilgili komisyonları da hesaba katarsanız bu oran neredeyse satış fiyatınızın %15'ine ulaşıyor. Bizim sistemimizde ise ürün girmek için, satış başına veya aylık düzenli ödenecek bir ücret yok. Böylece bu konuları dert etmeden sistemimizi deneyebilirsiniz.
Rakiplerde olmayan diğer bir farkımız ise dijital dosyaların satışına imkan tanıyor olmamız. Sistemimize yüklediğiniz bir dosyanın indirme bağlantısını alıcıya e-posta ile gönderiyoruz. Bununla ilgili fiziksel bir sınırlama da yok, Dünya'nın herhangi bir yerine dijital ürün satabilirsiniz. Burada büyük bir potansiyel var çünkü artık yazarlar e-kitaplarını, tasarımcılar tasarımlarını ve müzisyenler MP3 albümlerini bu yöntemle satabiliyorlar. Şu anda satışlarımızın %60'ı dijital dosyaların satışlarından gerçekleşiyor.
ÜÖ: Satıcılar için Tinypay.me'nin en büyük avantajı nedir?
MT: Tinypay.me kullanımı kolay ve sistemi basit ama aslında arka tarafta sizin farketmediğiniz çok sayıda foksiyon yer alıyor. Kullanımı kolay ama aynı zamanda da etkili olabilmesi için ara birimi tasarlamak için çok çalıştık.
Aslında bu konuda bahsedecek çok fazla şey var ama satıcılar için en önemli avantajlarımızdan birinden bahsedeyim.
Her satıcının Tinypay.me'de ürünlerini sergileyecekleri kendi sayfaları var. Yani temel olarak 60 saniye içerisinde kendi sanal mağazanıza sahip olabiliyorsunuz. Sanal mağazanızın arka planını aynı Twitter'da olduğu gibi değiştirebiliyorsunuz ve sosyal medya entegrasyonu ile ürünlerinizin doğru yerlerde görünmesini sağlayabiliyorsunuz. Hatta kendi ürünlerinizi sitenizin içine bile gömmeniz mümkün.
ÜÖ: Bu işe başlarken bir yatırım aldınız mı?
MT: Şu ana kadar tamamen kendi öz kaynaklarımız ile devam ettik. Aslında şu anda iki şirketimiz var. Web tasarım ile uğraşan şirketimizi faturaları ödüyor. Buradan kazandıklarımızı ve boş zamanlarımızı Tinypay.me'ye yatırıyoruz.
Şu anda pek çok yatırımcı ile görüşme halindeyiz ve kısa zaman içinde görüşmelerinin ilk turunu tamamlayıp tüm zamanımızı Tinypay.me'ye ayırabilmeyi umuyoruz.
ÜÖ: Tinypay.me için yeni planlarınız var mı?
MT: Şu anda önümüzdeki 2 yıla yayılmış bir geliştirme planımız var ve kullanıcılardan gelen yorumlara göre geliştirmelere devam ediyoruz. Örneğin şu anda Facebook üzerinde mağaza açmanızı sağlayacak bir uygulama üzerinde çalışıyoruz. Benzer şekilde bir de iPhone uygulaması ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
Ticari bir işletme olarak ilk yatırımı kısa zamanda alarak ABD'deki fırsatları değerlendirmeye başlamak istiyoruz. Silikon Vadisi'nde ikinci ofisimizi açarak oradan dünyaya yayılmayı hedefliyoruz.
ÜÖ: Genel olarak e-ticaretin geleceğini nasıl görüyorsun? Sence gelecekte neler öne çıkacak?
MT: E-ticaretin geleceğinde mikro-pazarlama yatıyor. Yani internet kullanıcılarının tam olarak ihtiyaçlarını karşılayacak ürün veya servislerle daha iç içe oldukları ve ürünlerin kullanıcıların oldukları yerlere ulaşabildikleri bir model… Gelecekte insanlar ürünleri aramak için bir e-ticaret sitesini aramayacaklar, tam tersi ürünler insanlara ulaşmaya başlayacak.
Biz de hali hazırda bu yolda ilerliyoruz. Kullanıcıların sosyal servislerle entegre bir şekilde ihtiyaç duydukları bir pazar yeri kurmalarını sağlamak üzerine çalışıyoruz. Bu amaca hizmet edecek birkaç farklı düşünceyi daha hayata geçirmek için uğraşıyoruz.
ÜÖ: Çok teşekkür ederiz.
MT: Ben teşekkür ederim.