IE Düşüşte, Firefox Durağan, Chrome Yükselişte

IE Düşüşte, Firefox Durağan, Chrome Yükselişte

Wired'ın Webin öldüğü yönünde ürettiği fikirler bir yana, internet tarayıcılarındaki rekabet hala günümüzün en ciddi rekabet alanlarından birini oluşturuyor. Son raporlara göre IE'nin pazar payı düşüşünü sürdürürken, Firefox istikrarlı bir çizgide ilerliyor Chrome ise hızlanarak büyüyor.

Tarayıcı dünyasında en çok kullanılan ancak giderek kan kaybeden Internet Explorer'ın pazar payı StatCounter'a göre ilk kez %50'nin altına düşmüş durumda. Geçtiğimiz yıllarda Firefox'ta gördüğü yükseliş çizgisinin benzerini şimdi de Chrome'dan gören IE, geçen yıla göre pazarın yaklaşık %10'unu rakiplerine kaptırmış. Firefox'un istikrarlı bir çizgide neredeyse hiç değişmeyen pazar payına karşılık pazarın hızlı çocuğu Chrome, pazar payını 3 katına çıkararak %12 seviyesine yaklaşmış.

Farklı bir analizde ise Chrome'un yükselişine dikkat çekiliyor. Internet Explorer 9 Beta'nın IE'ye çok bir şey kazandırmadığını gösteren Marketshare istatistiği, Chrome'un Eylül ayında en çok yükselen tarayıcı olduğunu gösteriyor. Ağustos ayı için IE'nin payını %60'ın üzerinde gösteren rapora göre IE8 % 29 paya sahip. IE6'nın % 15.5'lik pay ile IE7'yi geride bırakması oldukça ilginç görünüyor. IE 9'un payını ise %0.1 olarak açıklanıyor.

Açık kaynaklı ve eklentilerle daha işlevsel olan tarayıcılar Microsoft'u söz sahibi olduğu bir alanda, en azından bir süre daha köşeye kıstıracak gibi görünüyor. IE9 ve Firefox 4'ün çıkışları bakalım dengeleri ne kadar değiştirecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.